Secret of Mana Review

Το 1993 η εταιρία Square κυκλοφόρησε ένα νέο action role-playing game για το Super Nintendo Entertainment System (SNES), το Secret of Mana. Το παιχνίδι αποτέλεσε sequel του Final

Fantasy Adventure (γνωστό στην Ευρώπη ως Mystic Quest) και τον πρώτο τίτλο της σειράς Mana, η οποία ξεκίνησε ως side story του πασίγνωστου franchise Final Fantasy. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για το νέο full 3D remake του Secret of Mana, το οποίο κυκλοφόρησε η Square Enix για PlayStation 4, PlayStation Vita και PC μέσω του Steam.

The Mana Sword!

Η ιστορία του παιχνιδιού διαδραματίζεται σε έναν κόσμο ο οποίος διαθέτει ως πηγή ενέργειας το Mana. Ένας τεχνολογικά ανεπτυγμένος πολιτισμός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την δύναμη του Mana, με στόχο την δημιουργία ενός ιπτάμενου warship, γνωστό ως Mana Fortress. Η δημιουργία όμως του Mana Fortress οδήγησε στο να εξοργιστούν οι Θεοί και να στείλουν πανίσχυρα τέρατα με σκοπό να το καταστρέψουν. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης αυτής ήταν να καταστραφεί σχεδόν όλο το Mana σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι την στιγμή που εμφανίστηκε ένας ήρωας ο οποίος χρησιμοποιώντας το Mana Sword κατέστρεψε τόσο το warship όσο και τον πολιτισμό που τον δημιούργησε. Ύστερα από όλα αυτά η ειρήνη επέστρεψε και πάλι στον κόσμο. Ωστόσο όσο ο χρόνος περνά, τόσο η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται…

Old-school feeling!

Με το που ξεκινάει το παιχνίδι αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός αγοριού (αποφασίζουμε εμείς το όνομά του) το οποίο ύστερα από ένα ατυχές συμβάν καταλήγει να έχει στα χέρια του το θρυλικό Mana Sword. Σύντομα όμως τα μέλη της ομάδας αυξάνονται, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με νέους χαρακτήρες και αποκτούμε καινούργιους συμμάχους. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές του ξεχωριστές δυνάμεις και αδυναμίες. Για παράδειγμα, ο ήρωας μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καθόλου μαγικές επιθέσεις, αλλά μπορεί να αυξάνει πιο γρήγορα το επίπεδό του ως αναφορά την χρήση όπλων.

Κατά τη διάρκεια κάθε μάχης το κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα όπλο. Τα όπλα στα οποία αποκτάμε πρόσβαση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ποικίλουν π.χ σπαθί, τόξο, μαστίγιο, τσεκούρι κ.ά Κάθε όπλο μπορεί να αναβαθμιστεί μέχρι 8 φορές με την χρήση των Weapon Orbs, τα οποία μπορούμε να βρούμε είτε σε διάφορα dungeons είτε εξουδετερώνοντας συγκεκριμένους αντιπάλους. Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί ένα όπλο κάποιο από τα μέλη της ομάδας τόσο αυξάνεται το Skill Level του συγκεκριμένου όπλου, γεγονός που οδηγεί στο να ξεκλειδώνουμε καινούργιες Special επιθέσεις. Η χρήση των όπλων είναι πανεύκολη, αφού με ένα μόνο κουμπί μπορούμε να πραγματοποιούμε όλες τις διαθέσιμες επιθέσεις. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνουμε σε έναν δείκτη ο οποίος βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Ο συγκεκριμένος δείκτης μας ενημερώνει για το πόσο ισχυρή θα είναι η επίθεση που πρόκειται να πραγματοποιήσουμε. Όσο ο δείκτης είναι στο 100% τόσο οι επιθέσεις μας έχουν maximum δύναμη και μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και Critical Hit στους αντιπάλους. Όσο όμως κάνουμε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, τόσο ο δείκτης μειώνεται και μαζί του μειώνεται και η ζημιά που προκαλούν οι επιθέσεις μας.

Εκτός όμως από τις επιθέσεις με όπλα, κάποιοι χαρακτήρες μπορούν να πραγματοποιούν και μαγικές επιθέσεις. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην χρήση μαγείας θα πρέπει πρώτα να έχουμε έρθει σε επαφή με τα αντίστοιχα Spirits που υπάρχουν. Κάθε πνεύμα μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την δύναμη ενός διαφορετικού στοιχείου π.χ νερό, γη κλπ. και μας δίνει την ευχέρεια να πραγματοποιούμε αντίστοιχα διάφορα Magic Spells βασισμένα σε αυτό το στοιχείο. Η αναβάθμιση των magic spells γίνεται όπως με την χρήση όπλων, με την διαφορά ότι για να εκτελέσουμε κάθε φορά ένα ξόρκι καταναλώνουμε Magic Points (MP). Εξίσου σημαντικό στοιχείο σε κάθε μάχη αποτελεί επίσης το μοτίβο επίθεσης που θα έχουμε επιλέξει για το κάθε μέλος της ομάδας μας. Συγκεκριμένα, το παιχνίδι μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε αν κάποιος χαρακτήρας θα βοηθάει κάποιον άλλο, αν θα επικεντρώνεται σε εχθρούς που δεν έχει επιτεθεί ακόμα κάποιο άλλο μέλος της ομάδας κ.α.

Όλες οι παραπάνω επιλογές γίνονται από μέσα από το Ring Command, το κυκλικό δηλαδή menu του παιχνιδιού. Οι αντίπαλοι με τους οποίους καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι παρουσιάζουν μια αρκετά μεγάλη ποικιλία, για παράδειγμα υπάρχουν δηλητηριώδεις νυχτερίδες, γιγαντιαία μανιτάρια και πολλά άλλα. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας μάχης ο ήρωας μας χάσει τότε αναλαμβάνουμε αυτόματα τον χειρισμό κάποιου άλλου μέλους της ομάδας, αν όμως όλοι οι χαρακτήρες της ομάδας μας βγουν εκτός μάχης τότε έχουμε να κάνουμε με Game Over. Σημειώστε βέβαια εδώ ότι η εναλλαγή των χαρακτήρων μπορεί να γίνει και κατ’ επιλογή σε οποιαδήποτε στιγμή του παιχνιδιού.

Μετά την εξουδετέρωση κάθε αντιπάλου, ο κάθε χαρακτήρας κερδίζει Experience Points (EXP) που του επιτρέπουν να αυξάνει το επίπεδό του και να αναβαθμίζει τα stats του. Επίσης αρκετές φορές όταν κερδίζουμε αντιπάλους εξασφαλίζουμε και Treasure Chests τα οποία μπορούν να περιέχουν είτε items είτε χρήματα. Τα χρήματα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στα shops που υπάρχουν για να αγοράζουμε νέο εξοπλισμό και heal items. Η μετακίνησή μας σε όλες τις τοποθεσίες του χάρτη μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους. Είτε κλασσικά με τα πόδια, είτε χρησιμοποιώντας τα Canon Travel Centers, τα οποία μας επιτρέπουν να φτάνουμε σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, είτε χρησιμοποιώντας τον Flammie, έναν μικρό δράκο τον οποίο τον χειριζόμαστε εμείς και μπορεί να μας μεταφέρει σε όποιο μέρος επιθυμούμε. Στην αρχή του παιχνιδιού έχουμε πρόσβαση μόνο στους δύο πρώτους τρόπους μετακίνησης, ενώ τον Flammie μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε από ένα σημείο της ιστορίας και μετά.

Ναι μεν… αλλά!

Σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα των visuals, η Square Enix επέλεξε να βελτιώσει τα γραφικά του παιχνιδιού σε σχέση με το original game, χωρίς ωστόσο να προσφέρει τις μέγιστες αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν . Το τελικό αποτέλεσμα φέρνει τους παίκτες αντιμέτωπους με κάποια cartoonish chibi visuals τα οποία μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιο mobile game. Προσωπικά, το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα μου φάνηκε αρκετά χαριτωμένο και ταιριαστό με το ύφος του παιχνιδιού, ωστόσο πολύ πιθανόν να μην ικανοποιήσει όλους τους παίκτες.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω συγκεντρωτικά όλα τα προβλήματα που συναντάμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πρώτα από όλα πρέπει να πω ότι το παιχνίδι παρουσιάζει πολλά freezes στην οθόνη γεγονός, το οποίο κοστίζει ιδιαίτερα στην συνολική gaming εμπειρία. Δεύτερον, υπάρχουν πάρα πολλά Load Screens. Για να καταλάβετε κάθε φορά που θα μπαίνετε ή θα βγαίνετε από ένα σπίτι, μια σπηλιά κλπ., καθώς επίσης και κάθε φορά που θα προχωράτε λίγο περισσότερο στον χάρτη θα υπάρχει μια Load Screen για να σας περιμένει. Το μόνο καλό που υπάρχει είναι ότι η φόρτωση γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο ακόμα και έτσι δεν σταματάει να είναι αρκετά κουραστικό. Το τρίτο και τελευταίο πρόβλημα, που συναντάμε στο παιχνίδι έχει να κάνει με τα items. Καταρχάς να πω ότι όταν πηγαίνετε να αγοράσετε κάποιο αντικείμενο από τα shops δεν θα έχετε ιδέα, στην αρχή τουλάχιστον, για το τι προσφέρει το κάθε αντικείμενο εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να επεξηγεί την χρησιμότητα τους. Το πραγματικό όμως πρόβλημα το εντοπίζουμε στην χρήση των αντικειμένων. Προσωπικά έφαγα πάνω από μια ώρα μέχρι να καταφέρω να βρω πως ακριβώς αποκτώ πρόσβαση στα αντικείμενα που έχω αγοράσει, εφόσον δεν υπάρχει πουθενά κάποια σχετική επεξήγηση. Για να βοηθήσω λοιπόν όσους έρθουν αντιμέτωποι με αυτό το θέμα, να σας πω ότι το Ring Command, το menu δηλαδή του παιχνιδιού, διαθέτει υπο-καρτέλες τις οποίες μπορείτε να εναλλάσσετε με τα κουμπιά “Πάνω” και “Κάτω” από τον σταυρό του χειριστηρίου.

Hit and… miss!

Το νέο 3D remake του Secret of Mana έχει προσπαθήσει να συνδυάσει το old-school RPG με τα πιο βελτιωμένα γραφικά. Το αποτέλεσμα θα έλεγα ότι εν μέρει δικαιώνει το παιχνίδι, ωστόσο τα προβλήματα που σας προανέφερα αποτελούν ένα μελανό σημείο το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Γενικά πάντως αν είστε fans των RPGs το Secret of Mana πρέπει να πούμε ότι προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, ένα ιδιαίτερα ευκολόχρηστο σύστημα μάχης και αρκετές διασκεδαστικές ώρες παιχνιδιού. Αν λοιπόν τα συγκεκριμένα στοιχεία σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, τότε αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία!

Ανάπτυξη: Square Enix Έκδοση: Square Enix Διάθεση: CD Media

The post Secret of Mana Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα