Nintendo Labo Toy-Con 01 – Variety Kit Review

Αν για ένα πράγμα δεν μπορει να κατηγορήσει κάποιος την Nintendo, αυτό είναι η διάθεση της για νέες ιδέες και πειραματισμούς. Από τον Rob, το NES Piano, το μπαζούκα Scope, μέχρι την πλατφόρμα-ζυγαριά του Wii Fit όπου σφίξαμε τους κοιλιακούς μας και το… digital αρμεγμα του 1-2-3 Switch, κρύβεται η ίδια αρχέγονη ανάγκη για φρέσκια προσέγγιση και εναλλακτικά

controls που παραπέμπουν στην φυσική δραστηριότητα που εξομοιώνουν. Το θετικό αποτέλεσμα φυσικά δεν είναι πάντα εγγυημένο (σ.σ. Wii music, Virtual Boy κτλ) αλλά το σημαντικό είναι ότι ο Ιαπωνικός κολοσσός δεν επαναπαύεται στις δάφνες του, αλλά τολμάει και πάντα δοκιμάζει καινούργια πράγματα.

Το Labo αποτελεί το νεότερο μέλος αυτής της ιδιότυπης, παράξενης οικογένειας όπου πρακτικά συνοψίζεται στην πρόταση: “Φτιάξε το δικό σου controller/accessory από χαρτόνι και παίξε μαζι του”. Μέσω ενός εξαιρετικού συστήματος καθοδήγησης, ο τελικός χρήστης έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει βήμα-βήμα μια σειρά από περίπλοκες κατασκευές, χρησιμοποιώντας απλά την οθόνη του Switch σαν εγχειρίδιο.

Το Variety Kit είναι μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση του Labo αφού περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστές κατασκευές από χαρτόνι. Το ογκώδες πακέτο περιλαμβάνει περίπου 20-30 χαρτονένιες καρτέλες, όλες αριθμημένες και με διακριτά σημεία κοπής και διπλώματος, ώστε να ξεχωρίζει πάντοτε το επόμενο βήμα στη διαδικασία της χειροτεχνίας. Η Nintendo έχει επιλέξει ένα ιδανικό πάχος χαρτονιού ώστε οι τσακίσεις να γίνονται μεν εύκολα, αλλά να μην δημιουργούνται και ατυχήματα με σκισίματα λόγω του… υπερβολικού ζήλου. Επίσης, δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση ψαλίδι ή κοπίδι, γεγονός που κάνει το Labo ιδανική ασχολία και σε μικρότερες ηλικίες. Ούτε και κάποιο άλλο εργαλείο θα χρειαστείτε πάντως: ότι είναι απαραίτητο θα το βρείτε εντός της συσκευασίας.

Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και το software της υπόθεσης, το οποίο απαρτίζεται από τρεις ενότητες: τις Create, Play και Discover. Στο Create συναντάμε τις οδηγίες κατασκευής. Είναι εξαιρετικά δοσμένες και επεξηγούν αναλυτικότατα και βήμα-βήμα το κάθε στάδιο, επιτρέποντας παράλληλα την προεπισκόπηση κάθε κομματιού από όλες τις πιθανές γωνίες ώστε να μην δημιουργούνται ποτέ παρερμηνείες. Στο Discover ουσιαστικά αποκρυπτογραφείται η “μαγεια” που κινεί το Labo. Σας παρουσιάζεται δηλαδή η εσωτερική λειτουργία των παιχνιδιών και ο τρόπος με τον οποίο τα JoyCons αναγνωρίζουν τις προθέσεις σας. Στο Play όπως είναι αυτονόητο, συναντάμε την συλλογή με τα minigames που συνοδεύουν τις χειροτεχνίες.

Οι πέντε κατασκευές διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους ώστε να μην νιώσετε ποτέ ότι κάνετε τα ίδια πράγματα. Το πιο απλό project εξ’ αυτών, το RC Car, είναι ένα ασύρματο τηλεκατευθυνόμενο που κινείται μέσω των Rumble sensors των JoyCons. Δεν θα σας απασχολήσει παραπάνω από 10 λεπτά για να το στήσετε, ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο: πρακτικά φτιάχνετε μια βάση για τα JoyCons σε σχήμα Π και μέσω της έντασης που αποδίδετε στα μοτέρ του Force Feedback, μπορείτε να το περιστρέψετε δεξιόστροφα/αριστερόστροφα ή να το κινήσετε σε ευθεία πορεία. Ακόμα και αυτή η απλή διάταξη όμως φανερώνει τις ασυνήθιστες δυνατότητες των χειριστηρίων. Το IR sensor του δεξιού JoyCon για παράδειγμα χρησιμοποιείται σαν χαμηλής ανάλυσης κάμερα νυχτερινής όρασης, ενώ μέσω των markers ή λουρίδων λευκού χαρτιού, μπορείτε να “τιθασεύσετε” την πορεία του RC Car χωρίς να εμπλέκεστε καθόλου με τα controls από την οθόνη αφής του Switch.

Αν και τα υπόλοιπα projects του Variety Kit είναι σαφώς πιο περίπλοκα και απαιτούν δεκαπλάσιο χρόνο προκειμένου να τα κατασκευάσετε (σ.σ. το Toy Piano μας παίδευε για κάτι λιγότερο από 3 ώρες!), η “μηχανική” του Labo βασίζεται σε παρόμοια φιλοσοφία. Στο House π.χ. το Right JoyCon τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η IR κάμερα να μεταφράζει την διάταξη των αυτοκόλλητων-ανακλαστήρων που υπάρχουν στους διακόπτες και να στέλνει το αντίστοιχο οπτικό ερέθισμα στον χρήστη μέσω της οθόνης του Switch. Αντίστοιχα οι μανέτες του χάρτινου τιμονιού μοτοσυκλέτας ανιχνεύουν την κίνηση των χεριών μέσω των γυροσκοπίων που βρίσκονται εσωτερικά των χειριστηρίων.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι η εκτέλεση λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις. Δεν είναι και μικρό τεχνολογικό επίτευγμα το να μπορείς να παίξεις της μελωδία της ευτυχίας του Μπετόβεν σε οκτάβα… νιαουρισμάτων, διαμέσου χαρτονένιων πλήκτρων πιάνου με ανεπαίσθητο input lag. Αντίστοιχη έκπληξη προκαλεί και η εικονική πετονιά στο fishing mini-game που συνεχίζει σε πραγματικό σχοινί και καταλήγει στο καλάμι ψαρέματος. Η παραμικρή κίνηση ανιχνεύεται από το Switch, το οποίο δημιουργεί την ψευδαίσθηση της προέκτασης του νήματος σε κανονικό σχοινί.

Βέβαια τον πρώτο, σύντομο ενθουσιασμό τον διαδέχεται ένα τεράστιο “Γιατί”. Πέραν των πολύ διασκεδαστικών ωρών που περάσαμε φτιάχνοντας τα χαρτονένια ομοιώματα, δεν ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα το παιχνίδι μαζί τους. Τα Labo House, RC Car δεν είναι τίποτε παραπάνω από tech demos που επιδεικνύουν τις τεχνικές προδιαγραφές των JoyCons, το Fishing είναι πολύ λιτό προσφέροντας μόλις έναν τρόπο παιχνιδιού και μόνο μια περιοχή για ψάρεμα, ενώ το Circuit/Stadium είναι για τους τύπους ένας απλός κλώνος του Excitebike, χωρίς ιδιαίτερες προκλήσεις και βάθος. Όσον αναφορά το Toy Piano, είναι, καμία έκπληξη εδώ, απλά ένα… πιάνο! Ναι, υπάρχει και η δυνατότητα ηχογράφησης διαφορετικών καναλιών για την παραγωγή ολοκληρωμένων μουσικών κομματιών, αλλά στην τελική στο Switch με λιγότερα χρήματα μπορεί κανείς να αποκτήσει το λογισμικό Korg για να συνθέσει απείρως πιο πολύπλοκες μελωδίες.

Το Labo επομένως μόνο κατ’ευφημισμό μπορεί να θεωρηθεί videogame. Καλύτερα να το φαντάζεστε σαν ψυχαγωγικό παιχνίδι με μίνι ψηφιακές προεκτάσεις. Όσοι είχαν (ή έχουν ακόμα!) τρέλα με τα LEGO, θα εκτιμήσουν υπέρ του δέοντος το κομμάτι της δημιουργίας καθώς και την απλή, κατανοητή μέθοδο που χρησιμοποιούν οι οδηγίες. Από την άλλη για τις μικρότερες ηλικίες δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο δώρο για να εξασκήσουν τις δεξιότητες τους, ειδικά αν στην εξίσωση προσθέσουμε και ένα μεγάλο πακέτο μαρκαδόρων για τον χρωματισμό των παιχνιδιών. Οι επίδοξοι μηχανολόγοι μάλιστα θα σπαταλήσουν αρκετές ώρες και στο Garage, το ας πούμε programming mode του Labo όπου μπορείτε μέσω nodes να ελέγξετε την συμπεριφορά του Switch και των JoyCons υπό συνθήκες που ορίζετε οι ίδιοι. Στους σκληροπυρηνικούς gamers το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πει φυσικά τίποτε κανένα εκ των δύο πακέτων του Labo, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν και αυτοί να απολαύσουν λίγο δίπλωμα, έτσι δεν είναι;

Ανάπτυξη: Nintendo EPD Έκδοση: Nintendo Διάθεση: CD Media

The post Nintendo Labo Toy-Con 01 – Variety Kit Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα