Mortal Kombat X

Το Mortal Kombat είναι ένας τίτλος που μαζί με το Street Fighter κρατούν τη σημαία των fighting games σε πολύ υψηλό επίπεδο για παραπάνω από μία εικοσαετία, για αυτό και όποτε εμφανίζεται ένα game που ανήκει είτε στη μία είτε στην άλλη οικογένεια, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί

ένα γεγονός ξεχωριστής σημασίας για όλους τους φανατικούς λάτρεις του fighting genre. To Mortal Kombat X είναι η νεότερη προσθήκη στο τεράστιο σύμπαν των Mortal Kombat games, το οποίο μας έρχεται από τη NetherRealm Studios, η οποία έχει ήδη περάσει με επιτυχία τις «εξετάσεις» στο παρελθόν με το reboot του Mortal Kombat (2011), όπως επίσης με το εξαιρετικό Injustice: Gods Among Us (2013). Για να δούμε εάν καταφέρνει να συνεχίσει στο ίδιο υψηλό ποιοτικό tempo και με το Mortal Kombat X…

Οικογενειακές ιστορίες…

Είναι σύνηθες τα περισσότερα fighting games να μην έχουν κάποιο story να τα συνοδεύει ή όπου υπάρχει αυτό να είναι εντελώς διακοσμητικό. Στην περίπτωση του Mortal Kombat X είναι εμφανές ότι οι developers επιχείρησαν να δώσουν αρκετή έμφαση στο story και η αλήθεια είναι ότι δεν τα πήγαν και άσχημα, καθώς για τα δεδομένα ενός fighting game, το σεναριακό background του Mortal Kombat X δένει αρκετά όμορφα με το συνολικό concept. Συγκεκριμένα, τα γεγονότα του τελευταίου Mortal Kombat διαδραματίζονται 25 χρόνια μετά το reboot του 2011 και το focus εδώ είναι η προσπάθεια της Cassie Cage (κόρη της Sonya και του Johnny Cage) και της ομάδας της (που απαρτίζεται από τους απογόνους των Jax, Kenshi και Kung Lao) να σώσουν όλα τα βασίλεια από την λαίλαπα που ακούει στο όνομα Shinnok, σταματώντας τόσο τον ίδιο όσο και το δεξί τού χέρι, Quan Chi.

Η ιστορία είναι δομημένη σε chapters (κάτι που έχουμε ξαναδεί άλλωστε και στα προηγούμενα games των NetherRealm Studios) και η ροή της δράσης είναι διανθισμένη με αρκετά flashbacks τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα κίνητρα και τις διαθέσεις των πρωταγωνιστών. Η λογική που ακολουθείται είναι ότι η επιτυχία σε μία αναμέτρηση προχωράει ουσιαστικά στην εξέλιξη του story. Επιπλέον, στο story mode περιλαμβάνονται και ορισμένα timed sequences με τη μορφή mini-game, όπου ο gamer θα πρέπει να πατήσει τα σωστά buttons για να συνεχιστεί η δράση.

Στο Mortal Kombat X πρωταγωνιστούν 24 ήρωες, με τους δημιουργούς του παιχνιδιού να έχουν πραγματοποιήσει την «ιδανική επιλογή» από το πλούσιο σύμπαν του Mortal Kombat, καθώς οι gamers θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν τόσο με τους παλαιότερους και «all-time classic» ήρωες (Raiden, Scorpion, Sub-Zero, Liu Kang, Sonya, Cage κ.α.), όσο και με… φρέσκο αίμα (περιλαμβάνονται 8 ολοκαίνουριοι χαρακτήρες). Στους παραπάνω ήρωες μπορούν να προστεθούν και άλλοι (μέσω της λογικής των micro-transactions), που προέρχονται είτε από το σύμπαν του Mortal Kombat (Goro και Tanya) είτε από άλλους κόσμους φαντασίας (όπως για παράδειγμα ο Jason από το Friday the 13th).

Αυτό… πόνεσε!

Αφήνοντας το story και προχωρώντας στο ζουμί των gameplay mechanics, αυτό που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς είναι ότι η NetherRealm Studios πάτησε επάνω στην πολύ καλή εικόνα του προηγούμενου Mortal Kombat και του Injustice, δημιουργώντας μία άρτια και αφόρητα διασκεδαστική fighting εμπειρία, η οποία χωρίς να ανακαλύπτει τον τροχό ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο άρτια δομημένο και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο φανατικούς! Οι developers του παιχνιδιού έκαναν το παν για να δικαιολογήσουν το όνομα «Mortal Kombat» και πράγματι η over the top βία φτάνει σε νέα επίπεδα ρεαλισμού με τις fatalities και τις brutalities να είναι πιο άγριες και πιο αληθινές από ποτέ (ειλικρινά οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν τον οργασμό από splatter που είδαμε στην οθόνη μας). Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι μπορεί λιγάκι να σοκαριστούν ή και ακόμη να αηδιάσουν (ειδικά εάν διαθέτουν ευαίσθητο στομάχι), αλλά σε τελική ανάλυση το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο αρκετά αστείο και λειτουργεί περισσότερο ως «comic relief» (Mortal Kombat είναι άλλωστε μην περιμένετε πεταλουδίτσες, το μικρό μου Πόνι να τρέχει ανέμελο και ουράνια τόξα).

O πυρήνας του gameplay είναι δομημένος πάνω στους μηχανισμούς που είδαμε στο προηγούμενο Mortal, ενώ οι επιρροές και από το Injustice είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Τόσο τα πλήκτρα, οι αμυντικές και επιθετικές κινήσεις, τα combo breakers και η ύπαρξη power meters, έχουν αρκετές ομοιότητες με τους προαναφερθέντες τίτλους, ενώ οι super moves και εντυπωσιακές οι X-rays attacks (τα «κρακ» από τα σπασμένα οστά είναι βέβαιο ότι θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας) είναι βέβαιο ότι θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό. H μάχη διακρίνεται για την ταχύτητα της, ενώ ένα στοιχείο που πραγματικά λατρέψαμε ήταν η χρήση των background interactions, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να εκσφενδονίζεις μία ανήμπορη γιαγιάκα ή ένα τεράστιο σφυρί στον αντίπαλο σου (η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων επιθέσεων γίνεται μέσω ενός μετρητή, έτσι ώστε να υπάρχει μία ισορροπία στο πόσες φορές ο gamer τις χρησιμοποιεί).

Μία ιδιαιτέρως έξυπνη κίνηση από τους developers είναι ότι κάθε ήρωας διαθέτει τρία διαφορετικά στυλ μάχης, ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες και στις διαθέσεις των gamers. Ανάλογα με την επιλογή διαμορφώνονται και οι super attacks του εκάστοτε χαρακτήρα και αυτό είναι ένα στοιχείο που αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στο replayability του τίτλου και στην αποφυγή της βαρεμάρας. Σε γενικές γραμμές, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο χειρισμός ήταν αρκετά ισορροπημένος, πατώντας πάνω στη συνταγή η οποία θέλει το Mortal Kombat X να είναι «easy to learn, but… difficult to master«. Όπως και να “χει το επίπεδο πρόκλησης του παιχνιδιού είναι υψηλό και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, γεγονός που οφείλεται μάλιστα και στο πλούσιο extra content του τίτλου.

Όταν ολοκληρωθεί το ενδιαφέρον single-player story mode (διαρκεί 4-5 ώρες ανάλογα με τις ικανότητες του εκάστοτε παίκτη), υπάρχουν αρκετά που μπορούν να κρατήσουν τους gamers απασχολημένους. Για παράδειγμα, οι Living Towers που προσθέτουν διαρκώς νέα challenges αποτελούν το καλύτερο τεστ των ικανοτήτων των gamers, ενώ η ύπαρξη των Faction Wars είναι ένας ακόμη έξυπνος μηχανισμός. Στην αρχή του παιχνιδιού ο παίκτης επιλέγει σε ποια faction θα ανήκει και η in-game πρόοδος του καταγράφεται σε ένα ενοποιημένο online σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται μία «αίσθηση ταυτότητας» στους gamers που παράλληλα ξεκλειδώνει μία σειρά από ανταμοιβές, εάν η Faction που ανήκει ο παίκτης καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή στο τέλος της εβδομάδας. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην ύπαρξη της Krypt που ουσιαστικά προσφέρει μία first-person εμπειρία στους παίκτες δίνοντας τους δυνατότητα να ξεκλειδώσουν ένα πλήθος από unlockables και bonus items, ξοδεύοντας τα in-game χρήματα που έχουν συγκεντρώσει (με κόπο και αίμα) από την πορεία τους στο παιχνίδι.

Finish him!

Στον τεχνικό τομέα το Mortal Kombat X έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας AAA παραγωγής με υψηλά production values, εντυπωσιακά γραφικά και κίνηση που φτάνει τα 60 fps και πολύ καλή δουλειά στα voice-overs και στο soundtrack. Τόσο οι ήρωες όσο και ο σχεδιασμός των επιπέδων διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας τους, ενώ το Mortal Kombat X ξεχειλίζει από ποικιλομορφία και δημιουργικότητα. Οι μοναδικές ίσως παραφωνίες έχουν να κάνουν με την κάπως όχι και τόσο καλή συμπεριφορά του online multiplayer σε επίπεδο πρόκλησης σε ότι έχει να κάνει με το ranking system, αλλά και από το γεγονός ότι το παιχνίδι έχει μία όχι και τόσο κομψή εμμονή στο να ζητάει real-life χρήματα από τον παίκτη για να αγοράσει τον Χ χαρακτήρα ή να ξοδέψει χρήματα για να κάνει πιο «εύκολες» τις fatalities. Εντάξει καλό είναι να υπάρχει το μοντέλο των micro-transactions αλλά σε κάποια σημεία μπορεί να θεωρηθεί too much. Επιπλέον, αρκετά είναι και τα παράπονα των PC users σε επίπεδο σταθερότητας, όπου τα crashes προβλημάτισαν στο launch του τίτλου, όπως επίσης και η κακή συνεργασία με την πλατφόρμα του Steam. Τέλος, ένα σημείο που ίσως θα έπρεπε να γίνει λίγο περισσότερη δουλειά αφορά στη δυναμική των πρωτοεμφανιζόμενων ηρώων, οι οποίοι διαπιστώσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πιάσουν τα υψηλά στάνταρ των κλασικών χαρακτήρων που τόσο έχουμε αγαπήσει.

Ολοκληρώνοντας, τα όποια προβλήματα δεν είναι ικανά σε καμία περίπτωση να χαλάσουν τη συνολική gaming εμπειρία που προσφέρει το Mortal Kombat X. Αδιαμφισβήτητα, η NetherRealm Studios έδωσε και την ψυχή της (Shang Tsung approves) για να δημιουργήσει μία απόλυτα next-gen fighting εμπειρία που διακρίνεται για τα υψηλά production values, την αρτιότητα, τον πλούτο του περιεχομένου και την δημιουργικότητα. Χωρίς να ανακαλύπτει τον τροχό ή να φέρνει την επανάσταση στο είδος του, το νέο Mortal Kombat θα σας προσφέρει αμέτρητες ποιοτικές στιγμές fighting διασκέδασης, καθιστώντας το έναν από τους must-have τίτλους για όλους τους fans του fighting genre.

The post Mortal Kombat X appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα