Forza Horizon 4 Review

Δύσκολα κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το Xbox One «πάσχει» στα exclusives του, καθώς η Sony αν μη τι άλλο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα αυτό και δείχνει να βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά σε σύγκριση με τη μεγάλη της αντίπαλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και η Microsoft δεν έχει τα δικά της όπλα στην

«φαρέτρα», με τα Forza (είτε ως Motorsport series, είτε στην «Horizon» μορφή τους) να βρίσκονται εδώ και καιρό ανάμεσα στους τίτλους που μπορούν να «πείσουν» ακόμη και τους πιο «δύσπιστους» gamers για την ιδιαίτερη δυναμική του Xbox. Το Forza Horizon 4 έρχεται για να συνεχίσει την εξαιρετική πορεία που ξεκίνησε το 2012, με το πρώτο game της σειράς στο Xbox 360, και η οποία συνεχίστηκε με δύο sequels που κατάφεραν να βελτιώσουν και να επεκτείνουν το concept του αρχικού παιχνιδιού στο μέγιστο βαθμό. Με το τρίτο game του franchise να αγγίζει την τελειότητα (μπορείτε να το θυμηθείτε το review του εδώ), το ερώτημα που τίθεται με το νέο entry στον κόσμο του Forza Horizon είναι κατά πόσο υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση και για νέες ιδέες… Ας περάσουμε όμως καλύτερα σιγά σιγά στη γραμμή εκκίνησης…

Οι 4 εποχές του… Forza!

Tα παιχνίδια της σειράς Horizon (εν αντιθέσει με τα games που ανήκουν στην Motorsport series), υιοθετούν έναν πιο arcade προσανατολισμό. Αν και ο χειρισμός του εκάστοτε οχήματος εμπεριέχει και το στοιχείο του simulation, παρόλα αυτά τα games της σειράς Horizon δίνουν έμφαση στην πιο «fun» και διασκεδαστική πλευρά της οδήγησης (κοινώς μπορείτε να στουκάρετε απροβλημάτιστα παντού και να διαλύσετε άπειρες φορές το αμάξι σας).

Όσοι στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί με τα Forza Horizon, στο 4ο game της σειράς θα βρείτε ένα γνώριμο περιβάλλον. Άλλωστε, η Playground Games δεν θα μπορούσε να αλλάξει μία τόσο δοκιμασμένη και πετυχημένη «φόρμουλα». Στο Forza Horizon 4, στόχος σας είναι να κτίσετε την «καριέρα» σας, ως οδηγός αγώνων ταχύτητας και να αναρριχηθείτε στις κορυφαίες θέσεις του Horizon Festival. «Ζώντας» στον open world κόσμο του παιχνιδιού θα λάβετε μέρος σε εκατοντάδες street, head-to-head, timed και off-road racing events, αλλά και σε μία σειρά από ειδικές διαδρομές που περιλαμβάνουν από επικά και φαντασμαγορικά showcase races (τρέχοντας ακόμη ενάντια σε τρένα, πολεμικά jets και… hovercrafts), αλλά και stunts που κόβουν την ανάσα, όπου ο οδηγός σας μετατρέπεται σε… κασκαντέρ! Αποτελώντας ένα καθαρόαιμο open-world game δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός στη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, καθώς το feeling της απόλυτης ελευθερίας που προσφέρει το παιχνίδι είναι ένα από τα κυριότερα ατού του.

Τηρώντας την «παράδοση», μετά τη Νίκαια της Γαλλίας (Horizon 2) και την Αυστραλία (Horizon 3), ο «open» κόσμος του νέου Horizon σας μεταφέρει σε μία φανταστική εκδοχή της Μεγάλης Βρετανίας (ο χάρτης είναι ένα αμάλγαμα από την Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία). Το εν λόγω setting πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή που συνδυάζει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, ποτάμια, βουνά, λαγκάδια, γραφικά χωριουδάκια, αλλά και μεγάλες πόλεις που διακρίνονται για το βρετανικό τους… στυλ (όπως είναι το Εδιμβούργο). Εάν ανήκετε στους βετεράνους της σειράς, θα σκεφτείτε ότι μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι το νέο, παρά μόνο η αλλαγή στο setting. Ευτυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς για πρώτη φορά σε ένα racing game έχει εισαχθεί με τόσο μεγάλη ακρίβεια το concept της εναλλαγής των 4 εποχών. Θυμίζοντας το μνημειώδες κλασικό μουσικό έργο του Vivaldi, οι εποχές στο Forza Horizon 4 εναλλάσσονται και μαζί τους μεταβάλλεται πλήρως ο κόσμος του παιχνιδιού στο σύνολο του. Αυτή η αλλαγή δεν είναι «κοσμητικής φύσεως» όμως (όπως συμβαίνει σε δεκάδες άλλα racing games), καθώς ανάλογα με την εποχή αλλάζει άρδην η αίσθηση του αμαξιού που έχετε επιλέξει, με το φυσικό περιβάλλον να παίζει καταλυτικό ρόλο στην οδηγική σας συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι είναι η πιο «cool» και ήρεμη εποχή (με το περιβάλλον να επιδρά ελάχιστα), ενώ το χειμώνα η κατάσταση δυσκολεύει αφάνταστα, καθώς το αμάξι σας ταλαιπωρείται όταν βουτάει με μανία μέσα στο χιόνι και ο πάγος που συσσωρεύεται στα μεταλλικά μέρη και στα λάστιχα του, επηρεάζει την πρόσφυση του. Επιπλέον, την άνοιξη και το φθινόπωρο, η λάσπη, οι συχνές βροχοπτώσεις και οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τη ζωή σας δυσκολότερη και θα σας υποχρεώσουν να προσαρμόσετε εκ νέου το στυλ οδήγησης. Ο δυναμικός τρόπος με τον οποίο εναλλάσσονται οι εποχές, προσφέρει μία απαράμιλλη γοητεία στο παιχνίδι και αν μη τι άλλο δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που χρειάζονται, ώστε να μην αισθανθείτε πλήξη σχεδόν… ποτέ!

A world full of… endless possibilities!

Κάθε κίνηση σας εντός του παιχνιδιού (από τις θέσεις που καταλαμβάνετε στα racing events μέχρι το πως οδηγείτε) «συνεισφέρει» με κάποιο τρόπο στην αύξηση του μετρητή του Influence, ο οποίος είναι απαραίτητος για να προχωρήσετε στα επόμενα στάδια του Forza Horizon 4 (πετυχαίνοντας συγκεκριμένα in-game goals). Το στοιχείο βέβαια που καθιστά το Horizon 4 τόσο ξεχωριστό, είναι ότι στα χέρια σας έχετε άπειρες δυνατότητες. Με το παιχνίδι να περιλαμβάνει 450+ μοντέλα οχημάτων (από υπερσύγχρονα super cars μέχρι… τροχόσπιτα όπου όλα είναι χωρισμένα σε κατηγορίες και brands) και τη δυνατότητα για customization όχι μόνο στα αμάξια σας, αλλά ακόμη και στο avatar σας (μπορείτε να διαμορφώσετε από την εξωτερική εμφάνιση του μέχρι τις… «χορευτικές κινήσεις» και τα emotes του), το Forza Horizon 4 σας δίνει τη δυνατότητα για έναν διαρκή πειραματισμό που αν μη τι άλλο εσωκλείει και τη «μαγεία» του τίτλου. Στα παραπάνω προσθέστε τη δυνατότητα για να αποκτάτε τη δική σας ακίνητη περιουσία (σπίτια στα οποία θα «στεγάσετε» τα αυτοκίνητα σας), αλλά και την επιλογή για να δημιουργείτε τα δικά σας «Blueprint» events και είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα από τα πιο πλούσια και πλήρη racing games που εμφανίστηκαν ποτέ στον κόσμο του gaming.

Κι εάν στο Forza Horizon 3 επικρατούσε σκεπτικισμός αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του online κομματιού, εδώ η Playground Games φρόντισε ώστε να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις online δυνατότητες της δημοφιλούς σειράς. Εν αντιθέσει με το παρελθόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με synchronized servers που υποστηρίζουν τη συμμετοχή έως 72 παικτών, έτσι λοιπόν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα κατοικείται από τα A.I. controlled Drivatars, με αποτέλεσμα τα PvP head-to-head races να είναι πιο ρεαλιστικά και πιο απαιτητικά από ποτέ (έχετε να κάνετε με real-life opponents). Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς για πρώτη φορά σε Forza Horizon game, οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους crews (ομάδες των 6 οδηγών), όπου μπορούν να συμμετέχουν σε co-op αναμετρήσεις και ranked events. Εκτός από τη προαναφερθείσα λειτουργία, στο μενού προσθέστε και τη λειτουργία των ωριαίων Forzathon live events, τα οποία αποτελούν μία ανοικτή online πρό(σ)κληση για 12 παίκτες, οι οποίοι καλούνται να φέρουν εις πέρας μία σειρά από ειδικές αποστολές (όπως για παράδειγμα να περάσουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από speed traps ή να πετύχουν συγκεκριμένο drift score). Φυσικά, το online δεν αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για να χαρείτε το παιχνίδι, καθώς μπορείτε να το απολαύσετε ακόμη και όταν είστε offline και solo.

Εστιάζοντας στον τεχνικό τομέα και στη συνολική παρουσίαση, εδώ η Playground Games πραγματικά το… τερμάτισε και ίσως να μην υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν κατάλληλα την τεχνική τελειότητα που διακρίνει το Forza Horizon 4. Από το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, μέχρι την εκπληκτική φωτορεαλιστική λεπτομέρεια των οχημάτων, τα εκπληκτικά dynamic weather effects και τα ασύγκριτα physics, το Horizon 4 είναι… αψεγάδιαστο και «χάρμα οφθαλμών». Και ενώ στο performance θα περίμενες ότι κάπου θα… χωλαίνει (από τη στιγμή που ο κόσμος του είναι… τεράστιος και πλούσιος), το Forza Horizon 4 δεν καταλαβαίνει ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Αν και σε ένα Xbox One X και σε 4K TV ή σε «τούμπανο» gaming PC, τα γραφικά απογειώνονται (και υπάρχει η δυνατότητα στο Xbox One X για locked 60 fps σε 1080p ανάλυση ή 30 fps σε 4K), το παιχνίδι δεν χάνει frame ούτε στο «απλό» Xbox One, πετυχαίνοντας 30 fps στα 1080p. Η δε ηχητική και μουσική επένδυση δεν θα μπορούσε παρά να συμβαδίζει απόλυτα με τον ΑΑΑ χαρακτήρα του παιχνιδιού, προσφέροντας 6 διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που σας συντροφεύουν στα ταξίδια και στα racing event σας με τον καλύτερο τρόπο.

Poetry in motion!

Το Forza Horizon 4 ανήκει στην (σπάνια) κατηγορία των games, που όσο κι εάν σπάσεις το κεφάλι σου, δεν γίνεται με τίποτα να βρεις κάτι το αρνητικό (ίσως ότι δεν περιλαμβάνει το Λονδίνο ως featured πόλη, αλλά αυτό θα ήταν μία καλή ιδέα να το δούμε σε κάποιο expansion στο μέλλον). Η Playground Games κατάφερε και ξεπέρασε τον εαυτό της, δημιουργώντας ένα πολυεπίπεδο racing «έπος», το οποίο όχι μόνο είναι αψεγάδιαστο σε όλους τους τομείς (ξεπερνώντας τον προκάτοχο του), αλλά παράλληλα προσφέρει τόσο ασυναγώνιστο replayability που δεν πρόκειται να το βαρεθείτε… ποτέ. Η Microsoft στο Forza Horizon 4 ίσως να βρήκε το “exclusive” που τόσο καιρό έψαχνε και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πρέπει να το αγοράσετε με… κλειστά ματιά!

Ανάπτυξη: Playground Games Έκδοση: Microsoft Game Studios Διάθεση: Microsoft Hellas

The post Forza Horizon 4 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
xbox one, xbox 360, εν λόγω, xbox, sony, σημαίνει, microsoft, series, game, sequels, franchise, games, fun, festival, world, νικαια, γαλλια, στυλ, καλοκαιρι, επηρεάζει, full, endless, goals, super, cars, avatar, εμφάνιση, online, συμμετοχή, pvp, live, speed, συγκεκριμένο, drift, offline, dynamic, weather, performance, fps, frame, poetry, studios, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, χιονι, αυτοκινητα, αυστραλια, βημα, δουλεια, λονδινο, μουσικη, παιχνιδια, cars, fps, games, game, microsoft, pvp, real, sony, weather, xbox 360, αυξηση, αμαξια, ανοιξη, αρδην, βουνα, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γοητεια, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, υπαρχει, εν λόγω, εμφάνιση, επηρεάζει, εποχη, εποχες, ερχεται, ζωη, ιδεα, ηχητικη, κινηση, λαγκαδια, λαστιχα, λειτουργια, μοντελα, μορφη, μπορειτε, οδηγος, οχηματων, παρουσιαση, περιβαλλον, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σκεπτικισμος, σκωτια, στυλ, ταξιδια, τροχοσπιτα, τρενα, φυσικα, φθινοπωρο, φυσικο, φορα, avatar, ανηκει, super, drift, endless, εμφαση, road, festival, franchise, frame, full, head, λεξεις, life, μπροστα, offline, dynamic, παιχνιδι, ποταμια, speed, studios, series, σημαίνει, sequels, online, θεσεις, world, ξεκινησε, χερια, performance
Τυχαία Θέματα