FIFA 19 Review

Η σειρά FIFA δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ανήκει στις μακροβιότερες στην ιστορία του gaming. Από το 1993 που έκανε το ντεμπούτο του το πρώτο game της σειράς, εννοείται ότι παρά πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, ωστόσο το γνωστό ποδοσφαιράκι εξακολουθεί και παραμένει ακλόνητο στην «καθιερωμένη» ετήσια κυκλοφορία του. Και παρόλο που η σειρά είχε τα πάνω και τα κάτω της στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια (και ειδικότερα από το FIFA

17 και έπειτα), η EA Vancouver έχει καταφέρει να διατηρήσει το αγαπημένο football sim σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η φετινή έκδοση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φέρει κοσμοϊστορικές αλλαγές (άλλωστε η λογική των sports games είναι κάθε χρόνο να προστίθεται και από κάτι), ωστόσο όπως θα δείτε και στο review που ακολουθεί σίγουρα έχει πολλά να δώσει στους fans του είδους. Για να «αρχίσει» καλύτερα το match όμως σιγά σιγά…

The Journey: part III!

Στο FIFA 17, για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το ποδοσφαιρικό ταξίδι του ποδοσφαιριστή Alex Hunter, με το Journey mode να αποτελεί μία ευχάριστη και ξεχωριστή single-player νότα στο γνωστό franchise. Στο FIFA 19, ο Alex επιστρέφει, μόνο που αυτή τη φορά υπάρχουν και κάποια σημαντικά twists, καθώς όπως θα διαπιστώσετε δεν είναι μόνος του, αλλά «συνοδεύεται» από τον επιστήθιο φίλο του Danny Williams, αλλά και τη νεότερη αδελφή του, Kim Hunter. Αμφότεροι ακολουθούν τη δική τους πορεία στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου, με τους gamers μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στα τρία stories. Αναμφίβολα, αρκετοί fans στην περσινή έκδοση θα είχαν μείνει κάπως απογοητευμένοι με την εξέλιξη του story που δεν κατάφερε να φτάσει σε κάποια κορύφωση, ωστόσο στη φετινή έκδοση βλέπουμε μία ομολογουμένως αισθητή εξέλιξη και βελτίωση που αν μη τι άλλο σε «κρατάει», διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον.

Από τη μία έχουμε τον Alex που παλεύει να κρατηθεί στην κορυφή, αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες που αφορούν σε μία all-star καριέρα, από την άλλη τον Danny που προσπαθεί με νύχια και με δόντια για να αναρριχηθεί και στο τέλος την Kim που είναι το κερασάκι στην τούρτα, καθώς μας δείχνει και την πλευρά του γυναικείου ποδοσφαίρου. Αν και παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με την ροή της ιστορίας, καθώς μετατοπίζεται το ενδιαφέρον αρκετά συχνά και έτσι λίγο… χάνεται η μπάλα με τα τρία διαφορετικά stories, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι από το The Journey δεν του λείπει το συναίσθημα και το εκπληκτικό voice-acting, με το cast να δίνει μοναδικά performances.

Σε γενικές γραμμές, το Journey εμφανίζει ορισμένες χτυπητές αδυναμίες, αλλά αν μη τι άλλο αποτελεί έναν από τους καλύτερους λόγους για να παίξει κανείς το νέο FIFA. O άλλος λόγος δεν θα μπορούσε παρά να είναι το license του Champions League, καθώς η φετινή έκδοση του FIFA σας δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχετε (κι officialy) στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Σε περίπτωση βέβαια που η ομάδα σας δεν βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που έχουν προκριθεί στους ομίλους (ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δηλαδή ή οποιαδήποτε άλλη), μπορείτε πολύ απλά να την προσθέσετε. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει αρκετά προσεγμένη δουλειά στα rosters των ομάδων, τα οποία μάλιστα ενημερώνονται online, ενώ φυσικά από κάθε match του Champions League δεν λείπει και η ανάλογη ατμόσφαιρα.

Εκτός από το Champions League, επιστρέφουν και οι «παλιοί γνώριμοι»: Ultimate Team και Career mode, με το μεν πρώτο να θεωρείται υπερπλήρες (χωρίς όμως ουσιαστικές διαφορές σε σύγκριση με την περσινή έκδοση) και το δεύτερο mode να μοιάζει δυστυχώς σαν τον… φτωχό και παραμελημένο συγγενή. Οι γνώστες του FIFA θα γνωρίζουν ότι το Ultimate Team αποτελεί ένα από τα πιο «fun-based modes» της σειράς, όπου οι gamers αποκτούν booster packs (κάρτες ποδοσφαιριστών) και έτσι με αυτά κτίζουν σιγά σιγά την ομάδα των ονείρων τους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη του roster, όσο και στα skills του εκάστοτε ποδοσφαιριστή. Κερδίζοντας αγώνες, αποδίδοντας καλά στον αγωνιστικό χώρο και φέρνοντας εις πέρας μία σειρά από challenges, οι gamers αποκτούν virtual coins που στη συνέχεια μπορούν να ξοδέψουν για να εμπλουτίσουν κι άλλο το roster τους. Εδώ κάπου μπαίνουν στην εξίσωση και τα microtransactions, τα οποία ευτυχώς όμως δεν… ενοχλούν, καθώς οι in-game αγορές δεν επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό την εξέλιξη σας στο Ultimate Mode.

Όσον αφορά το The Career, εδώ θα μπορούσε να είχε γίνει παραπάνω δουλειά, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικό progression και ιδιαίτερο βάθος. Από τη στιγμή που βλέπεις τα υψηλά production values του The Journey και μπαίνεις στη διαδικασία της σύγκρισης, δεν αργεί κάποιος να καταλάβει ότι έχουμε να κάνουμε με τη μέρα και τη νύχτα. Συνολικά πάντως τα διαθέσιμα modes είναι καλοδουλέμενα, προσφέροντας μπόλικες ώρες ποδοσφαιρικής δράσης στους fans.

Στη… σέντρα!

Ως γνωστόν, «καλά και άγια» τα gameplay modes του FIFA, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα πάντα κρίνονται στο… χορτάρι και στον αγωνιστικό χώρο. To gameplay του FIFA 19 είναι «top-notch» και φέτος, με τους επιμέρους τομείς του παιχνιδιού να λειτουργούν στην εντέλεια. Οι ντρίμπλες, οι πάσες και οι σέντρες ακριβείας είναι άψογα δομημένα συνεχίζοντας τις θετικές εντυπώσεις που μας είχε αφήσει η περσινή version, ενώ οι εναλλαγές στην άμυνα και στην επίθεση, διατηρούν την ένταση και το ρυθμό του αγώνα στο υψηλότερο επίπεδο. Εκεί που τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην σε σύγκριση με πέρσι είναι στη λειτουργία του shoot, όπου οι developers θέλησαν να διαμορφώσουν τον τρόπο εκτέλεσης, με τέτοιο τρόπο ώστε να χαρίσουν περισσότερο έλεγχο και ενδεχομένως μεγαλύτερο ρεαλισμό.

Ουσιαστικά οι gamers μόλις φτάσουν σε απόσταση βολής από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, θα πρέπει να πιέσουν δύο φορές το button για το shoot, βρίσκοντας όμως το «κατάλληλο timing» (σε αντίθετη περίπτωση η μπάλα θα καταλήξει στο… γάμο του Καραγκιόζη). Αναμφίβολα, αυτή η επιλογή καθιστά τα shoot δύσκολα, αλλά την εμπειρία επίτευξης τέρματος… σκέτη απόλαυση! Ο εν λόγω μηχανισμός θα σας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω για να τον συνηθίσετε, αλλά στην πορεία θα δείτε ότι υπάρχει περισσότερος έλεγχος από κάθε άλλη φορά. Σε ότι έχει να κάνει με τον τεχνικό τομέα και την παρουσίαση, για μία ακόμη χρονιά το FIFA δεν μας απογοητεύει. Τα εξαιρετικά αληθοφανή animation των παικτών, τα ρεαλιστικά μοντέλα των ποδοσφαιριστών, η λεπτομέρεια στα στάδια, η τηλεοπτική κάλυψη που είναι πολύ κοντά στο «real-thing» και το crystal-clear commentary συνθέτουν την εικόνα ενός πραγματικά άρτιου τεχνικού τομέα που συνεχίζει την AAA παράδοση, στην οποία μας έχουν συνηθίσει τα προηγούμενα games της σειράς.

Its in the game… for another year!

Μπορεί το FIFA 19 να μην φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στη σειρά ούτε να διαθέτει τον αέρα ανανέωσης που είδαμε στο FIFA 17, παρόλα αυτά θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να χαρακτηριστεί ως «safe bet», προσφέροντας στους fans των sports simulations μία άκρως ρεαλιστική και συγχρόνως διασκεδαστικ ποδοσφαιρική εμπειρία παιχνιδιού που σίγουρα θα τους κρατήσει μπόλικη συντροφιά μέχρι την κυκλοφορία του… FIFA 20!

Ανάπτυξη: EA Vancouver Έκδοση: EA Sports Διάθεση: Bandai Namco Hellas

The post FIFA 19 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife