Dungeons & Dragons: Μάθε να παίζεις!

Το Dungeons & Dragons πρωτοκυκλοφόρησε το 1974, με την πρώτη αυτή έκδοση να αποτελεί μία απλή μορφή του σύγχρονου tabletop RPG παιχνιδιού. Από το 1974 έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 5 εκδόσεις, με τις κυριότερες να είναι η 3.5 και η 5. Ως compatible με την 3.5 έκδοση υπάρχει και το Pathfinder, το οποίο συμπληρώνει και ενισχύει την έκδοση. Αυτό, αντίθετα από το Dungeons

& Dragons που εκδόθηκε αρχικά από την TSR (Tactical Studies Rules, Inc.) και τώρα πια κυκλοφορεί από την Wizards of the Coast (παράρτημα της Hasbro), εκδίδεται από την Paizo Publishing.

Dungeons & Dragons… Τα πρώτα βήματα!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις για το D&D είναι ότι όλες οι εκδόσεις έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους (και όλοι τσακώνονται για το ποια είναι η καλύτερη). Αν θες να μοιάσεις στη μάζα μπορείς να διαλέξεις την 3.5 ή την 5e ως αγαπημένη σου. Αν επιλέξεις την 3.5, λέγε ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη και ότι η 5η είναι ένα απλοποιημένο ελαττωματικό αντίγραφο. Αν διαλέξεις την 5e λέγε ότι είναι μια ιδανική απλή έκδοση η οποία, αντίθετα με την 3.5, προωθεί την ισότιμη μοιρασιά δύναμης ανάμεσα στα classes.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να μάθεις είναι τι είναι το D&D. Θεωρείται “fantasy tabletop role-playing game” και αυτό ακριβώς είναι. Για κάθε έκδοση υπάρχουν 1 ή περισσότερα βιβλία που επεξηγούν τους κανόνες, τις διαθέσιμες φυλές (races), τις κλάσεις (classes) αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστούν οι παίκτες κατά την περιπέτειά τους. Μπορείς να μαζευτείς με την παρέα σου, να διαλέξετε έναν από εσάς ως Dungeon Master (aka DM), να φτιάξετε από έναν χαρακτήρα σύμφωνα με τις οδηγίες του rulebook και να μπείτε βαθιά μέσα σε μια περιπέτεια από έναν τελείως διαφορετικό κόσμο. Ο DM δημιουργεί μια ιστορία η οποία μπορεί να βασίζεται σε κάποια πρότυπα ή κανόνες. Σε αυτή την ιστορία παίζουν οι υπόλοιποι παίκτες. Ιδανικά ένα Dungeons & Dragons party (έτσι λέγεται μία παρέα που παίζει περιπέτειες ως ομάδα) αποτελείται από 3-6 άτομα (χωρίς το DM).

Λίγο πριν ξεκινήσεις…

Καλό θα είναι πριν ξεκινήσεις να παίζεις να έχεις διαβάσει τουλάχιστον μία φορά το core rulebook ολόκληρο, καθώς ακόμα κι αν δε θυμάσαι και την τελευταία λεπτομέρεια θα σου εντυπωθεί η γενική ουσία. Ύστερα από αυτό μάζεψε μερικούς φίλους σου που ενδιαφέρονται επίσης για το παιχνίδι (ιδανικά πρέπει να έχει παίξει D&D τουλάχιστον o DM). Προμηθεύσου τα απαραίτητα ζάρια για να παίξεις (μπορείς να δεις εδώ κάποια ενδεικτικά), τα οποία είναι σετ από 7 ζάρια με πιο γνωστό από όλα το θρυλικό D20, το οποίο θα κρίνει πολλά πράγματα για τις κινήσεις σου μέσα στο παιχνίδι.

Κάποια ακόμα πράγματα που θα χρειαστείτε πιθανώς είναι μία σκακιέρα ή άλλο είδος map (κάτι τετραγωνισμένο και επίπεδο πάνω στο οποίο θα μπορείτε να τοποθετείτε τα πιόνια σας όσο συμβαίνει μία μάχη) αλλά και τα ίδια τα πιόνια σας. Οποιαδήποτε φιγούρα, καπάκι ή μπιχλιμπίδι μπορεί να συμβολίζει ένα παίκτη, αρκεί να θυμάσαι ποιό είσαι εσύ. Επίσης, ο Dungeon Master θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα laptop κι ένα rulebook της έκδοσης που παίζετε.

Εφόσον μαζέψετε όλα τα απαραίτητα συστατικά, τα αξεσουάρ και την όρεξη να παίξετε Dungeons & Dragons, τότε μπορείτε να μαζευτείτε ελεύθερα σε ένα σπίτι ή ένα ήσυχο café και να ξεκινήσετε δοκιμαστικά να παίζετε. Μην χάσεις τις ελπίδες σου αν νιώθετε άβολα στην αρχή, κανείς δε γεννήθηκε pro. Είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα νιώθεις άνετα μέσα στη φανταστική περιπέτεια, ειδικά αφού μάθεις αρκετά το παιχνίδι και το χαρακτήρα σου.

Learning your character…

Όσον αφορά το χαρακτήρα αυτόν, έχεις πάρα πολλές επιλογές ανάμεσα σε παραδοσιακά και μη races και classes. Εσύ επιλέγεις τη δύναμη, την ευλυγισία, τη σοφία, την εξυπνάδα και τη δύναμη του χαρακτήρα που έχεις, καθώς τα ιδιαίτερα skills του χαρακτήρα σου. Ο χαρακτήρας αυτός ξεκινάει από ένα σχετικά αδύναμο πρωτάρη και μέσα στις περιπέτειες που συμμετέχεις παίρνει Experience Points (XP) και εξελίσσεται σιγά σιγά σε ένα παντοδύναμο ήρωα. Μέσα στην περιπέτεια θα συναντήσεις και αρκετούς NPCs (non-player characters), τoυς οποίους φτιάχνει ο DM και μπορεί να είναι χωρικοί που θα σας δώσουν πληροφορίες, αντίπαλοι ή οποιοσδήποτε άλλος χαρακτήρας υπάρχει στην περιπέτεια και δεν είναι εσείς.

Ready to… roll!

Το Dungeons & Dragons μπορεί να γίνει η νέα σου αγαπημένη ασχολία, είτε είσαι hardcore fan των κανόνων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να φερθεί κάποιος, στο τι XP αξίζει για τη δουλειά του κ.α., είτε παίζεις πιο «αναρχικά» (όπως εγώ), χωρίς να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στο να μετράς XP και να τσακώνεσαι για το πώς θα έπρεπε να φερθεί το τάδε NPC. To βασικότερο όλων είναι ίσως ότι θα πρέπει να βρεις καλή παρέα και τα υπόλοιπα έρχονται!

Περισσότερα για το Dungeons & Dragons μπορείς να βρεις και εδώ!

The post Dungeons & Dragons: Μάθε να παίζεις! appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα