Review - Pokemon X & Y

Ναι Nintendo, τώρα είναι η πληρέστερη φορητή κονσόλα το 3DS

To Nintendo 3DS κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου 2011 (στην Ιαπωνία) και από τότε μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια αξιέπαινη πορεία καταφέρνοντας να αφήσει στην δεύτερη θέση τον μοναδικό του αντίπαλο, το PS Vita. Η εν λόγω νίκη

σίγουρα δεν βασίζεται στο κομμάτι του Hardware αλλά στο αντίστοιχο του Software, αφού το 3DS με τους τόσους αποκλειστικούς τίτλους που έχει μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο πλήρης φορητή κονσόλα της τρέχουσας γενιάς. Την ίδια άποψη όμως δεν έχουν και αρκετοί gamers ανά τον κόσμο (μαζί και υπογράφων) καθώς κοιτούσαν το 3DS τους και ένιωθαν πως κάτι λείπει, κάτι το οποίο θα την έκανε στα σίγουρα την πιο πλήρης φορητή κονσόλα της τρέχουσας γενιάς, ένας νέος τίτλος Pokemon o οποίος θα εκμεταλλευόταν στο μέγιστο την τεχνική ανωτερότητα του 3DS σε σχέση με τον προκάτοχό του. Η Nintendo και η Game Freak τελικά μας...την έκαναν την χάρη και η έκτη γενιά Pokemon είναι γεγονός, με τις Pokemon X & Y να είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε από μια "κασέτα" Pokemon.

Ένα παιδί παίρνει το πρώτο του Pokemon...εμβλήματα...Evil Team που θέλει να κυριαρχήσει τον κόσμο...μπλα..μπλα..μπλα - Σενάριο

Τα παιχνίδια που βασίζονται στο franchise Pokemon, είτε μιλάμε για το κλασσικό JRPG είτε για τα Spin-Offs, έχουν έναν αρνητικό κοινό παρανομαστή με ένα άλλο σπουδαίο franchise της Nintendo, το Super Mario. Και τα δύο λοιπόν μας παρουσιάζουν κάθε φορά το ίδιο σενάριο. Έτσι για πολλοστή φορά ένα παιδί φεύγει από το πατρικό του, παραλαμβάνοντας από το καθηγητή της περιοχής το αρχικό του Pokemon και μερικά άλλα χρήσιμα εργαλεία για την περιπέτεια του με σκοπό να πιάσει όλα τα Pokemon και να γίνει ο Pokemon Champion. Για να φτάσει στον στόχο θα πρέπει να συλλέξει 8 εμβλήματα από τα Γυμναστήρια που υπάρχουν σε ορισμένες πόλεις της περιοχής, να δώσει μάχες ενάντια τραγικών εκπαιδευτών και φυσικά να σταματήσει την σατανική οργάνωση η οποία θέλει να κυριαρχήσει στον κόσμο. Για ακόμη μια φορά, μιας που αναφερθήκαμε στην σατανική οργάνωση, η Game Freak δεν έδειξε την δέουσα προσοχή σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι που θα έπρεπε να μας απασχολήσει σαφώς και περισσότερο. Η Team Flare εμφανίζεται ως guest στο παιχνίδι και το ενδιαφέρον μας δεν εστιάζεται πάνω τους όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τις Team Aqua και Team Magma των Ruby, Sapphire και Emerald οι οποίες είχαν ξεκάθαρο στόχο και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο σενάριο του τίτλου.

Gotta Catch 'Em All ξανά και ξανά και ξανά! - Gameplay

Αλλαγές, είτε μικρές είτε μεγάλες, έχουμε στην εκπαίδευση των Pokemon. Πλέον το EXP Share δεν είναι equip item αλλά key item, με αποτέλεσμα αν το έχετε στο On όλα τα Pokemon της ομάδος να μοιράζονται τους πόντους εμπειρίας. Επίσης και όταν αιχμαλωτίζεται κάποιο Pokemon η ομάδας επιβραβεύεται πάλι με πόντους εμπειρίας. Η πιο σημαντική αλλαγή δεν είναι άλλη από την κατάργηση των Effort Values που λάμβανε το Pokemon μας όταν νικούσε σε μια μάχη. Πλέον η εκπαίδευση των Pokemon γίνεται μέσα από διάφορα mini games τα οποία ονομάζονται "Super Training". Η παραπάνω αλλαγή μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο θετική όσο και αρνητική. Θετική γιατί πλέον μπορούμε να γλυτώσουμε άπειρο χρόνο, μιας και η Super Training μπορεί να τελειώσει σε λίγη ώρα, και αρνητική γιατί το μόνο "Hardcore" στοιχείο που είχε η σειρά χάθηκε. Οι παραπάνω αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται πολύ πιο εύκολο και να χάνεται η όποια πρόκληση είχε ένας τίτλος Pokemon.

H περιοχή Kalos μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο όμορφη περιοχή που έχουμε ποτέ ταξιδέψει σε τίτλο Pokemon. Σαφώς εμπνευσμένη από τη Γαλλία και τα τοπία της θα συναντήσετε στην κεντρική πόλη, Lumiose, τον δικό της Prism Tower (που είναι και το city gym), πολλά Cafe με γαλλική ονομασία, το κάστρο Parfum με το λαβυρινθώδη κήπο (αλά Βερσαλλίες), παράκτιες πόλεις και βουνά που μας ταξιδεύουν από τη γαλλική Ριβιέρα ως τις Άλπεις. Η περιοχή Kalos προσθέτει ακόμη 69 νέα Pokemon. Μπορεί ο αριθμός να ακούγεται μικρός, σε σχέση με προηγούμενους τίτλους οι οποίοι πρόσθεταν τριψήφιο αριθμό νέων τεράτων, αλλά μια νέα προσθήκη, σαφώς εμπνευσμένη από τα Digimon, έρχεται να ταράξει τα νερά. Ο λόγος φυσικά για την Mega Evolution, την περαιτέρω εξέλιξη δηλαδή ενός Full-Evolved Pokemon. Η παραπάνω special εξέλιξη είναι διαθέσιμη μόνο αν έχετε το ειδικό βραχιόλι (το παίρνετε κατά την διάρκεια του story) και αν το Pokemon σας κρατάει μια ειδική πέτρα. Με την Mega Evolution το Pokemon σας κερδίζει παραπάνω στατιστικά αλλά είναι διαθέσιμη μόνο μια φορά σε κάθε μάχη. Δυστυχώς δεν έχουν όλα τα Pokemon Mega Evolution και δεν γνωρίζουμε αν η Nintendo έχει τίποτα σχέδια ώστε να προσθέσει και σε υπόλοιπα Pokemon Mega Evolution. Την λίστα με τα Pokemon τα οποία έχουν διαθέσιμη Mega Evolution μπορείτε να δείτε εδώ.

Το πρώτο Official Pokemon MMO είναι γεγονός - Multiplayer

H Game Freak κατάφερε να προσθέσει στις Pokemon X & Y το πιο πληρέστατο online mode που έχουμε συναντήσει ποτέ, από τότε που κυκλοφόρησαν οι Pokemon Diamond & Pearl. Ενεργοποιώντας το Wi-fi από την κάτω οθόνη αφής του 3DS εμφανίζονται τα μέλη της Friend's List του 3DS μας που παίζουν το παιχνίδι, τους “Passerby” δηλαδή “περαστικούς” online παίκτες απ' όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην ίδια περιοχή του παιχνιδιού με εμάς και τα “Acquaintances” δηλαδή παίκτες με τους οποίους έχουμε συναναστραφεί στο παρελθόν. Επιλέγοντας το avatar του εκάστοτε παίχτη εμφανίζονται διάφορες επιλογές όπως να κάνουμε μάχη, ανταλλαγή ή να τους δώσουμε (και να μας δώσουν) O-Powers, ή αλλιώς ένα προσωρινό buff που όσο διαρκεί μας δίνει από παραπάνω ισχύ στις μάχες, περισσότερα χρήματα έως περισσότερη αποτελεσματικότητα στο πιάσιμο Pokemon. Επίσης μπορούμε να γράψουμε ένα σύντομο μήνυμα και να το απευθύνουμε στους "Passerby" ή να συμπληρώσουμε το βιογραφικό μας απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις.

Ένα άλλο νέο στοιχείο το οποίο σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον είναι η προσθήκη του "Wonder Trade". Μέσα από την παραπάνω λειτουργία μπορούμε να ανταλλάξουμε Pokemon με άγνωστους εκπαιδευτές όπου και οι δύο δεν θα ξέρουμε τι Pokemon θα στείλει ο ένας στο άλλον. Τέλος, τα Global Traiding System (GTS) και το Pokemon Global Link μένουν ως έχουν, με το τελευταίο να μπορούμε να συμμετέχουμε σε ranked μάχες και να διεκδικήσουμε μία θέση στα leaderboards. Όπως καταλάβατε το multiplayer κομμάτι του τίτλου έχει κρατήσει όλα τα καλά στοιχεία του παρελθόντος και με τις νέες πετυχημένες προσθήκες μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως τον πρώτο Official Pokemon MMO τίτλο.

Kalos τα κάλλη σου! - Τεχνικός τομέας

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που θα παρατηρήσει κάποιος μόλις ξεκινήσει το παιχνίδι είναι φυσικά ο τεχνικός τομέας. Πλέον μιλάμε για το πρώτο φορητό, πλήρως τρισδιάστατο παιχνίδι Pokemon και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στην απεικόνιση του περιβάλλοντος αλλά και στα τα ίδια τα Pokemon, τα οποία απεικονίζονται πλέον με τρισδιάστατα μοντέλα και ολοκληρωμένο animation. Έτσι κάθε Pokemon έχει τα δικά του animations μέσα στην μάχη και τα εφέ των επιθέσεων είναι πιο όμορφα από ποτέ, στα επίπεδα των πρόσφατων Stadium, ενώ οι πιο δυνατές επιθέσεις εντυπωσιάζουν καθώς φέρουν την ανάλογη βαρύτητα. Αναβάθμιση έχει υποστεί κι ο ηχητικός τομέας, με βελτιωμένα εφέ και νέα μουσικά κομμάτια που ακούγονται κρυστάλλινα σε σχέση με το παρελθόν και συντροφεύουν ιδανικά το ταξίδι μας ως νέος εκπαιδευτής στον κόσμο του Kalos.

Πως τα 151 έγιναν 718 - Συμπεράσματα

Επιτέλους, το όνειρο κάθε "ψηφιακού" εκπαιδευτή έγινε πραγματικότητα. Η Nintendo και η Game Freak έδωσαν στον κοινό, με την βοήθεια πάντα της τεχνικής ανωτερότητας του 3DS σε σχέση με τον προκάτοχό του, τον καλύτερο και πληρέστερο τίτλο Pokemon που έχει κυκλοφορήσει μέχρι και σήμερα. Σίγουρα τα παιχνίδια Pokemon έχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και πολλά νέα στοιχεία να προστεθούν. Πράγματα που μπορεί κάποια στιγμή με έναν φίλο σας να τα αναφέρατε όπως πχ ένας τίτλος στον οποίο θα υπάρχουν όλες οι περιοχές ή κάποιον τίτλο ο οποίος δεν θα είναι για φορητή κονσόλα αλλά για οικιακή. Μέχρι όμως να συμβεί κάτι από τα παραπάνω ή να κυκλοφορήσει η Pokemon Z (;) πέστε με τα μούτρα πάνω στις Pokemon X & Y και ξεζουμίστε ότι έχουν να σας προσφέρουν, όπως είχε συμβεί πριν από 17 χρόνια όταν είχατε βάλει στο Game Boy σας μια κόκκινη/μπλε/κίτρινη κασέτα και ταξιδέψατε για πρώτη φορά μέσα στον μαγικό κόσμο των Pokemon.

{youtube}gmywDbnC5oc{/youtube}

Άκης Μαύρος

Θετικά:Η μετάβαση των Pokemon στα 3D γραφικάΤο gameplay παραμένει το ίδιο εθιστικό και απολαυστικόΤο Online mode είναι ότι καλύτερο έχουμε δεί μέχρι και σήμεραΑρνητικά:Το σενάριο για ακόμη μια φοράΧαμηλή A.I των εκπαιδευτώνΟι αλλαγές το έχουν κάνει πολύ "εύκολο"

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Nintendo
Studio ανάπτυξης: Game Freak
Είδος: JRPG
Κυκλοφορία: 12/10/2013
Κυκλοφορεί για: 3DS

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Keywords
pokemon, pokemon, nintendo 3ds, ps vita, εν λόγω, super mario, nintendo, ιαπωνια, vita, software, game, team, franchise, jrpg, super, mario, aqua, ruby, sapphire, emerald, key, mini, games, άπειρο, γαλλια, city, gym, cafe, νέα, mega, evolution, official, mmo, online, pearl, list, avatar, ισχύ, global, system, gts, animation, βιογραφικο, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, jrpg, ps vita, εργαλεια, ονειρο, παιχνιδια, ωρα, aqua, games, game, mega, mmo, super mario, vita, αλπεις, άπειρο, βοηθεια, βουνα, γεγονος, γινει, γινεται, δυστυχως, δειτε, δωσει, εγινε, εφε, ευκολο, εκπαιδευση, εν λόγω, εξελιξη, επρεπε, ερχεται, ιδια, ιδιο, λειτουργια, λειπει, μοντελα, μπορειτε, νικη, παντα, οθονη, οθονη αφης, ομορφη, παιδι, πετρα, ριβιερα, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σειρα, σχεδια, τοπια, τιτλος, ισχύ, φυσικα, φορα, χαθηκε, ομορφα, avatar, animation, super, cafe, city, emerald, ερωτησεις, evolution, franchise, full, global, key, κηπο, κομματι, list, mario, μια φορα, mini, nintendo, nintendo 3ds, official, pearl, παιχνιδι, πληροφοριες, ruby, sapphire, software, system, ταξιδι, team, online
Τυχαία Θέματα