Review - Batman: Arkham Origins

Κι έτσι γεννήθηκε η μεγαλύτερη σχέση μίσους!

Ταπεινή άποψη του reviewer είναι πως το απόλυτο πρότυπο μοντέλου ενός υπερήρωα είναι ο ‘’Σκοτεινός Ιππότης’’, ο άνθρωπος-νυχτερίδα ή κατά κόσμον Batman. Το ‘’σκληρό’’ παρελθόν του, ο χαρακτήρας του αλλά και το γεγονός πως είναι 100% ανθρώπινο ων, χωρίς την παρέμβαση της επιστήμης ή κάποιου εργαστηριακού ατυχήματος προκαλούν δέος στον θεατή κάθε φορά που εμφανίζεται απέναντί του, στη μικρή οθόνη. Κι αναφέρεται η μικρή οθόνη γιατί αυτό το αίσθημα δέους και σεβασμού δημιουργήθηκε

στον γραφών παίζοντας τα σχετικά βιντεοπαιχνίδια της Rocksteady Studios στην παρούσα γενιά κονσολών (έβδομη). Ναι, το αποτέλεσμα της δουλειάς του στούντιο, τόσο το 2009 όσο και το 2011 με τα Batman: Arkham Asylum και Arkham City, πέρα από το πολύ καλό gameplay, είναι τόσο προσεγμένο που καταφέρνει να επηρεάσει τον gamer σε σημείο ταύτισης με τον πρωταγωνιστή.

Με έναν παράδοξο τρόπο, ‘’καρπό’’ πραγματικής εμπειρίας όμως, θέλουμε να καταλάβετε την ‘’βαριά’’ κληρονομία που ανέλαβε η Warner Bros. Games Montreal να συνεχίσει στο τρίτο μέρος της σειράς –αν και prequel- Batman: Arkham Origins, όταν έγινε γνωστό πως δεν θα συνεχίσει στο ‘’τιμόνι’’ του franchise η Rocksteady. Tο μόνο που απομένει είναι να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από το Arkham Origins, έτσι όπως αυτές δημιουργήθηκαν μέσα από το playthrough στο PS3 μας.

Και κάπως έτσι έγινε η αρχή - Ιστορία

Το τρίτο παιχνίδι της σειράς Batman Arkham, όπως ήδη είπαμε, αποτελεί prequel για τη σειρά. Τα γεγονότα του δηλαδή πραγματοποιούνται πριν από εκείνα των δύο προηγούμενων κυκλοφοριών. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετείται πέντε χρόνια πριν το Arkham Asylum, με τον Batman να βρίσκεται μόλις στον δεύτερο χρόνο δράσης του και οι προθέσεις του να μην είναι ακόμη ξεκάθαρες από τους κατοίκους του Gotham και τις αστυνομικές δυνάμεις του. Είναι τόσο νωρίς, που μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού τον αντιμετωπίζει ως μύθο. Κάτι που δεν ισχύει για τους εγκληματίες της πόλης, οι οποίο έχουν ήδη αντιληφθεί πως ο Batman είναι ‘’pain in the ass’’ για τα σχέδιά τους και ήδη θέλουν να τον εξοντώσουν.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, λοιπόν, ο Batman θα βιώσει την σημαντικότερη και δυσκολότερη περιπέτειά του έως εκείνη τη στιγμή. Ο Black Mask, ένας εκ των κακών στο σύμπαν του Batman, αποδρά από την φυλακή Blackgate και ο πρωταγωνιστής μας μαθαίνει πως έχει προσλάβει οκτώ από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς επικηρύσσοντας το ‘’κεφάλι’’ του ‘’σκοτεινού ιππότη’’ έναντι 50εκ. δολαρίων. Μπορεί τα πράγματα να φαίνονται απλά αλλά στη συνέχεια θα αποδειχθεί πως δεν είναι έτσι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα συναντήσετε άγνωστους και γνωστούς ‘’κακούς’’ με τους Deathstroke, Bane, Penguin, Anarky και Enigma να είναι μερικοί από αυτούς. Μάλιστα, θα ζήσετε και την έναρξη του χρονικού μίας εκκωφαντικής και συνταρακτικής μάχης, όπως αποδεικνύεται σε Arkham Asylum και City, μεταξύ του Batman και το αιώνιου εχθρού του, Joker.

Ορισμός της επανάληψης μεν, επιτυχημένο αποτέλεσμα δε - Gameplay

Όσοι γνωρίζετε τι εστί Batman Arkham είστε εφοδιασμένοι να βυθιστείτε άμεσα στην ιστορία και τον gameplay του παιχνιδιού, αφού σε μεγάλο μέρος δεν θα συναντήσετε κάτι νέο. Για την ακρίβεια, το gameplay έχει παραμείνει ίδιο και απαράλλακτο αν εξαιρέσουμε μερικές προσθήκες σε gadgets και εχθρούς. Φαίνεται πως η WB Games Montreal προτίμησε να βασιστεί στην επιτυχημένη συνταγή της Rocksteady και να μην προβεί σε πειραματισμούς.

Για όσους δεν γνωρίζετε, έχετε να κάνετε με ένα open world περιβάλλον, την πόλη του Gotham, όπου σε απόδοση τρίτου προσώπου ο Batman με τη χρήση Action, melee και Stealth μηχανισμών θα προσπαθήσει να εξαλείψει το έγκλημα. Το σύστημα μάχης της σειράς είναι παράδειγμα προς μίμηση για τη βιομηχανία με άρτια συγχρονισμένες κινήσεις, αντεπιθέσεις και εντυπωσιακά combos απέναντι σε μικρές και μεγάλες ομάδες αντιπάλων.

Το σημαντικότερο ‘’όπλο’’ του Batman είναι η Detective vision. Με το πάτημα ενός κουμπιού η κάμερα αλλάζει σε πρώτου προσώπου και με την αίσθηση της όρασης ακτίνων Χ μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε αντικείμενα στο περιβάλλον με τα οποία αλληλεπιδράτε, να εντοπίσετε τους εχθρούς σας σκανάροντας τον χώρο, ακόμη και αν δεν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς και να ενημερωθείτε για την κατάστασή τους, αν δηλαδή είναι ανυποψίαστοι για την παρουσία σας ή αν οπλοφορούν. Η Detective vision, χρησιμεύει επίσης και στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Σκανάροντας τους τόπους του εγκλήματος, αναζητώντας στοιχεία και αναπαριστώντας την ίδια την πράξη του εγκλήματος θα νιώσετε ο απόλυτος ντετέκτιβ.

Οι μάχες με τα bosses του τίτλου είναι ένας τομέας όπου προστέθηκε θέαμα θα λέγαμε, με αποκορύφωμα αυτή ενάντια στον Deathstroke, αν και πραγματοποιείται αρκετά νωρίς στο παιχνίδι. Μπορεί να μην υπάρχει αλλαγή στο gameplay, δηλαδή θα συνεχίσετε να βρίσκεστε σε μάχες σώμα με σώμα, με την περιστασιακή χρήση των gadgets σας, άλλα τα Quick Time Events και η άποψη της κάμερας που τονίζει τη σοβαρότητα μίας μάχης με boss είναι αρκετά για να τις κατατάξετε στις ξεχωριστές στιγμές του παιχνιδιού.

Ο χάρτης του Gotham μπορεί να μην είναι όσο μεγάλος θα περιμέναμε, αφού έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις με αυτόν του Arkham City, όμως το να κινείστε μεταξύ δύο τοποθεσιών με την βοήθεια του batclaw σας διαρκώς δεν είναι ότι και πιο γρήγορο. Έτσι, λοιπόν, η WB Games πρόσθεσε την λειτουργία του Fast Travel.

Χρησιμοποιώντας το σκάφος του, το Batwing, ο Batman μπορεί να ταξιδεύει γρηγορότερα σε τοποθεσίες που έχετε ήδη επισκεφθεί. Σε αρκετά σημεία, βέβαια, η τοποθέτηση εχθρικών ‘’πύργων’’ δεν επιτρέπει την πρόσβαση μέσω Fast Travel και για να γίνει απλά η ζωή σας λίγο πιο δύσκολη απαιτείται να τους εξουδετερώσετε πρώτα με την χρήση των gadgets σας. Μπορείτε πάντα να επισκεφθείτε την Batcave, τη βάση σας. Εκεί θα σας περιμένει ο πιστός σας ιπποκόμος και φίλος, Alfred, για να σας δώσει τις συμβουλές του και τα XP του. Επίσης, από εκεί θα μεταβαίνετε καθιερωμένα challenges της σειράς.

Στο Arkham Origins έχουμε και τη χρήση XP πόντων. Οι πόντοι εμπειρίας λαμβάνονται με βάση την απόδοσή σας, τα combos, την δυσκολία και των αριθμό των εχθρών σας ύστερα από κάθε ολοκλήρωση της ‘’πάλης’’. Με την συμπλήρωση του απαιτούμενου ποσού πόντων προμηθεύεστε skill points τα οποία ξοδεύετε για να αναβαθμίσετε την στολή σας, τα gadgets σας και τις κινήσεις σας.

Πέρα από την κύρια ιστορία, η διάρκεια της οποίας είναι περίπου έντεκα ώρες, μπορείτε να ασχοληθείτε με τις δευτερεύουσες αποστολές στου παιχνιδιού. Στην πόλη του Gotham υπάρχουν και άλλοι κακοποιοί εκτός από εκείνους που κυνηγάνε τον Batman για την αμοιβή. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να σταματήσετε τον Anarky , ο οποίος τοποθετεί βόμβες σε ολόκληρο το Gotham. Ολοκληρώνοντας τα side missions κερδίζετε πόντους εμπειρίας αλλά και αναβαθμίσεις για τον εξοπλισμό σας.

Μαζί με τα side missions η διάρκεια του παιχνιδιού ξεπερνάει τις δεκαέξι ώρες και αν προσθέσετε τα δύο επιπλέον modes, New Game Plus και I Am the Night, μιλάμε για έναν value for money τίτλο. Στο New Game Plus αρχίζετε, όπως καταλάβατε, την ιστορία του παιχνιδιού από το μηδέν, διατηρώντας τον υπάρχων εξοπλισμό και τις αναβαθμίσεις σας. Ως αντίποινο, οι εχθροί είναι από το ξεκίνημα του playthrough δυσκολότεροι και δεν έχετε βοήθειες υπόδειξης στις μάχες. Το συγκεκριμένο mode αποθηκεύεται ανεξάρτητα από το πρώτο σας playthrough οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον τρόπο παιχνιδιού σας σε αυτό. Αν ολοκληρώσετε και το New Game Plus, ξεκλειδώνετε το ολοκαίνουργιο I Am the Night Mode. Το συγκεκριμένο Mode είναι για δυνατούς και έμπειρους παίκτες αφού εδώ δεν πρέπει να αποτύχετε ούτε μία φορά. Αν χάσετε το παιχνίδι ξεκινάει ξανά από την αρχή. Εδώ θα φανούν οι ‘’καμένοι’’ του franchise!

Για ποιον λόγο; - Multiplayer

Η WB Games αποφάσισε πως η σειρά χρειάζεται διαδικτυακό παιχνίδι και σαν μόδα των καιρών πρόσθεσε στο Arkham Origins Multiplayer Mode. Το ένα και μοναδικό mode που περιέχει είναι το Invisible Predator Online. Κάθε session περιέχει οκτώ παίκτες και τρεις ομάδες. Σε μία υπάρχουν τρία μέλη της συμμορίας του Bane, σε μία δεύτερη τρία μέλη της συμμορίας του Joker και σε μία τρίτη και ουδέτερη ομάδα έχουμε τον Batman και τον Robin. Η επιλογή ομάδας γίνεται τυχαία σε κάθε παιχνίδι.

Ως Batman και Robin έχετε πρόσβαση στην Detective vision, gadgets του παιχνιδιού και στόχος σας είναι να εξοντώσετε όσους περισσότερους εχθρούς των δύο άλλων ομάδων μπορείτε κερδίζοντας πόντους. Ως μέλος της συμμορίας του Bane ή του Joker, χρησιμοποιώντας όπλα και εκρηκτικά για να κερδίσετε θα χρειαστεί να κατατροπώσετε την αντίπαλη ομάδα και τις ενισχύσεις της, έχοντας πάντα στο μυαλό σας πως κάπου εκεί έξω υπάρχουν οι Batman και Robin. Μάλιστα, από κάποιο σημείο του παιχνιδιού και μετά ένας παίκτης από κάθε ομάδα μπορεί να πάρει τον έλεγχο του αρχηγού του, Joker ή Bane, αποκτώντας ακόμη πιο επικίνδυνες δυνάμεις.

Αξίζει να αναφέρουμε τις διαθέσιμες παραμετροποιήσεις του χαρακτήρα σας. Συμμετέχοντας σε αναμετρήσεις κερδίζετε πόντους και ανεβαίνετε επίπεδο. Έτσι, ξεκλειδώνετε μία ποικιλία από διαθέσιμες παραμετροποιήσεις για την εμφάνιση του χαρακτήρα σας σε κάθε ομάδα αλλά αποκτάτε και πρόσβαση σε νέα, δυνατότερα όπλα. Βέβαια, συναντήσαμε το φαινόμενο όπου παίκτης αντίπαλης ομάδας ήταν αρκετά επίπεδα παραπάνω και είχε σαφές πλεονέκτημα.

Οι μέτριοι μηχανισμοί στόχευσης, ωστόσο, και το γεγονός πως έχουμε μόνο ένα διαθέσιμο mode προς επιλογή θα σας κάνουν να αποσυρθείτε γρήγορα. Ήδη μετά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, παρατηρείται πως η κοινότητα του Online Mode δεν είναι μεγάλη. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς μας να συνδεθούμε στην αρχή ή μετά την ολοκλήρωση ενός παιχνιδιού μας ''πέταγε'' εκτός ο server για κάποιον λόγο. Έτσι, για να παίξουμε χρειαζόμασταν πότε μία και πότε δύο με τρεις προσπάθειες. Εν ολίγοις, η εντύπωσή μας από το Multiplayer είναι ότι ‘’μπήκε για να μπει’’.

Αρέσει, με ελάχιστες εξαιρέσεις - Τεχνικός τομέας

Και στον τεχνικό τομέα η WB Games στηρίχτηκε στις βάσεις των προκατόχων. Με την χρήση της Unreal Engine 3 οι αποδόσεις των textures και των μοντέλων χαρακτήρων είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Το lyp-sync είναι πλήρως συγχρονισμένο. Στα αρνητικά, σε μικρό βαθμό παρατηρήσαμε μία δόση aliasing στις ‘’τετραγωνισμένες’’ σκιές των χαρακτήρων και σε μεγάλο βαθμό έχουμε το frame drop. Στην εναλλαγή των in-game cutscenes και του gameplay αλλά και κατά τη διάρκεια του gliding στην πόλη του Gotham έχουν αναφερθεί ήδη αρκετές περιπτώσεις πτώση των καρέ έως και freeze της κονσόλας. Ακόμη και μετά το πρώτο patch, που όπως υποστήριξε η WB Games, διορθώνει το πρόβλημα, αυτό παραμένει αισθητό, όχι και ικανό όμως για να σας χαλάσει τη συνολική εμπειρία του παιχνιδιού. Ελπίζουμε τα όποια προβλήματα να λυθούν σύντομα.

Στα του ήχου δεν έχουμε πολλά να πούμε. Η μουσική επένδυση ταιριάζει ‘’γάντι’’ στο πνεύμα και την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού, ενώ και το voice acting των χαρακτήρων, καλών ή κακών είναι επαγγελματικότατο.

Δεν καινοτομεί αλλά αξίζει - Συμπέρασμα

Το Batman: Arkham Origins συνεχίζει να κρατάει τον πήχη του franchise ψηλά ,μόνο που δείχνει να τον έχει στερεώσει ακριβώς εκεί που τον έθεσε το Arkham City, αφού οι διαφορές στο μεταξύ τους gameplay είναι ελάχιστες. Ίσως μετά την απόσυρση της Rocksteady Studios από το franchise, η WB Games δεν θέλησε να πειραματιστεί και προτίμησε να ακολουθήσει μία επιτυχημένη συνταγή με μικρές προσθήκες.

Σαν prequel, το σενάριο του τίτλου έχει ενδιαφέρον. To περιεχόμενό του είναι ικανό να σας κρατήσει αρκετές ώρες. Δεν μας συγκίνησε ιδιαίτερα η προσθήκη του Multiplayer Mode, ενώ επιβάλλεται να διορθωθούν τα μικροπροβλήματα του frame drop σε έναν, κατά τα άλλα, πολύ καλό τεχνικό τομέα. Με δύο λόγια. Το Batman: Arkham Origins διατηρεί όλα τα καλά στοιχεία της σειράς, το γεγονός όμως της επανάληψης και του ότι δεν έγινε η προσπάθεια για το κάτι παραπάνω φέρνουν τον τίτλο ένα κλικ πιο κάτω σε σχέση με Arkham Asylum και Arkham City. Δεν παύει βέβαια να είναι μία πολύ αξιόλογη πρόταση για τους υποψήφιους αγοραστές. Εις το επανιδείν!

{youtube}rjtFExzuREM{/youtube}

Κώστας Νικολούζος


Θετικά:Όλα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στο Gameplay της σειράς είναι εδώΜία πολύ καλή εισαγωγή στην ''γνωριμία'' μεταξύ Batman και JokerΤα Boss Fights (Ειδικά ο Deathstroke)Ικανό να σας απασχολήσει για ώρες
Αρνητικά:Δεν καινοτομεί και εμφανίζεται σχεδόν ίδιο με τους προκατόχους τουΠτώση των καρέ σε συγκεκριμένες στιγμέςΤο Multiplayer Mode ''μπήκε για να μπει''

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: Warner Bros. Interactive Entertainment
Studio ανάπτυξης: Warner Bros. Games Montréal
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Action-Adventure
Κυκλοφορία: 25/10/2013
Κυκλοφορεί για: PS3, Xbox 360, Wii U, PC

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Warner Bros στην χώρα μας, Zegetron, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
batman, batman, unreal engine 3, unreal engine, xbox 360, wii u, studios, asylum, city, warner, bros, games, montreal, franchise, ps3, black, joker, gadgets, world, μίμηση, vision, quick, time, boss, travel, game, night, συγκεκριμένο, online, session, εμφάνιση, νέα, server, βασεις, unreal, engine, frame, patch, voice, πήχη, αποσυρση, xbox, wii, zegetron, τελη κυκλοφοριας, money drop, Κορμός Χριστουγέννων, αποσυρση αυτοκινητων 2011, βασεις 2011, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, ξανα, μουσικη, μοδα, boss, games, game, joker, ps3, time, xbox 360, εξαιρεσεις, αξιζει, ανθρωπος, απλα, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βομβες, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δεος, δειχνει, δωσει, εγινε, ευκολα, υπαρχει, εκρηκτικα, εβδομαδα, ενημερωθειτε, εμφάνιση, εχθροι, ζωη, ζησετε, ιδια, ιδιο, ισχυει, κυρια, λειτουργια, λογια, λογο, μίμηση, μηδεν, μικρο, μπορειτε, μυαλο, νυχτεριδα, ντετεκτιβ, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οθονη, οκτω, περιβαλλον, προβληματα, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συνταγη, σωμα, συμπαν, σχεδια, τρια, τριτη, φυλακη, φαινονται, φορα, ωρες, asylum, black, city, δωματιο, ειπαμε, engine, franchise, frame, server, gadgets, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, montreal, night, ομαδες, travel, patch, παιχνιδι, πήχη, πληροφοριες, quick, studios, session, σωμα με σωμα, sync, online, unreal engine, unreal, unreal engine 3, vision, wii, wii u, world, warner, bros, voice, zegetron
Τυχαία Θέματα