Βροχή νομοσχεδίων στη Βουλή

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Αλλο ένα νομοσχέδιο, του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, θα ψηφιστεί έως την άλλη Τετάρτη.

Τα νομοσχέδια που κατατίθενται και ψηφίζονται εντός της εβδομάδας περιέχουν «την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών» εφαρμογής του νέου οικονομικού
προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα να ολοκληρωθούν νομοθετικά πριν από τις 29 Φεβρουαρίου.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινει και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη νομοθεσία που διέπει το PSI», το οποίο ξεκινάει ήδη μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και με το IIF.

Το νομοσχέδιο για το PSI

Αύριο θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανταλλαγή ομολόγων και τις ρήτρες συλλογικής δράσης, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να γίνει η δημόσια πρόταση για το PSI.

Κρίσμο ζητούμενο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων, καθώς απ' αυτό θα κριθεί αν τελικώς, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας και η αναδιάρθρωση γίνει υποχρεωτική και για τους ομολογιούχους που δεν θα θελήσουν να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία.

Στις 9 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δήμοσια προσφορά και θα εξετασθεί αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεγοποιηθούν οι ρήτρες που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%).

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτό το ποσοστό, αν θα συμμετάσχει τελικώς και η ΕΚΤ (έχει ομόλογα 50 δισ. ευρώ), ώστε να διαμορφωθεί στο 66,6% και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες.

Τα ομόλογα της ΕΚΤ εξαιρούνται του PSI.

Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ, αλλά και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν (συνολικά 60 δισ. ευρώ) με νέα ομόλογα, ίσης ονομαστικής αξίας, στα οποία δεν θα επιβληθουν οι ρήτρες.

Όπως είπε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι τα κέρδη που απορρέουν από τα ομόλογα πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα και αυτή η διανομή των κερδών εκτιμάται θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 1,8% του ΑΕΠ (3,96 δισ. ευρώ) και παράλληλα θα εξοικονομήσει πόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ την τριετία που ξεκινά το 2012.

Τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ εξαιρούνται του PSI, είπε ο Πρωθυπουργός, επειδή τα έχει για λόγους νομισματικής πολιτικής, και λόγω των διασυνδέσεων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών με την ΕΚΤ που αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος δεν θεωρήθηκε σκόπιμο να συμμετάσχουν στο PSI.

Η λύση που βρέθηκε ώστε οι τράπεζες να μη χάσουν αλλά ούτε να κερδίσουν από διακράτηση αυτών των ομολόγων και ν
Keywords
Τυχαία Θέματα