Τι σημαίνει το κούρεμα του χρέους

Τι αποφασίστηκε στις 21/2/2012Από τις 27/10/2011 μεσολάβησαν πολλά, τα οποία έκαναν ακόμη πιο δυσχερή την ελληνική θέση. Η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της τρόικας (15/2/2012) υποδείκνυε ότι με τις νέες συνθήκες ο στόχος χρέους 120% του ΑΕΠ το 2020 ήταν ανέφικτος, ακόμη και αν το πρόγραμμα μπορούσε να εκτελεστεί κατά γράμμα. Στο Eurogroup επαναβεβαιώθηκε η επιθυμία των εταίρων, έστω και με βαριά καρδιά, να συνεχίσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή της πορεία και ελήφθησαν
τα μέτρα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη - αρκεί βέβαια η Ελλάδα να κάνει από την πλευρά της ό,τι απαιτείται.
Η φιλοσοφία της απόφασηςΗ φιλοσοφία της απόφασης που ελήφθη στις 21/2/2012 είναι λίγο - πολύ ίδια με αυτήν των αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής στις 21/7 και 27/10:Παρέχεται στην Ελλάδα μια περίοδος δέκα ετών με μειωμένες απαιτήσεις εξυπηρέτησης (και πρακτικώς μηδενικές) αναχρηματοδότησης του χρέους της, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές και να ορθοποδήσει η χώρα.Το πρόσθετο στοιχείο της τελευταίας απόφασης είναι η περαιτέρω ελάφρυνση όλων των απαιτήσεων εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι το 2015, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πρόσθετα προβλήματα της παρατεινόμενης ύφεσης και του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος.
Οι λεπτομέρειες της απόφασηςΤο 2ο πακέτο στήριξης ήταν πάντα ένα και ενιαίο, με δύο συστατικά: το PSI και το δάνειο. Ο,τι περισσότερο μπορούσε να εξοικονομηθεί από το PSI, τόσο περισσότερα χρήματα θα μπορούσαν να προστεθούν στα «φρέσκα» 130 δισ. ευρώ του δανείου.
Η μείωση του χρέουςΤο PSI κατέληξε σε κούρεμα των ιδιωτών δανειστών 53,5%. Με την υποστήριξη της ευρωζώνης η Ελλάδα προχωράει στην εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) στη νομοθεσία της, ώστε είτε υπό την απειλή είτε από την ενεργοποίησή τους η συμμετοχή εθελοντική ή «αναγκαστικά εθελοντική» να φθάσει πρακτικά το 100%. Αυτό αντιστοιχεί σε διαγραφή χρέους περίπου 107 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στην Ιστορία! Από το απομένον χρέος προς τους ιδιώτες (σύνολο περίπου 100 δισ. ευρώ), 70 δισ. ευρώ ανταλλάσσονται με ομόλογα μακράς ωρίμασης (λήξης) με χαμηλό επιτόκιο και 30 δισ. ευρώ αναλαμβάνονται από τον EFSF με χρήματα από τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο των νέων ομολόγων κλιμακώνεται από το απίστευτα χαμηλό 2% μέχρι το 2015, στο 3% μέχρι το 2020 και 4,3% εφεξής. Στο μακροπρόθεσμο επιτόκιο προστίθεται ένα μικρό ποσοστό, σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης πέραν των προβλεπομένων από την τρόικα. Κατά μέσο όρο μέχρι το 2042 το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,65% - τα ελληνικά ομόλογα πριν από το κούρεμα έχουν μέσο επιτόκιο περίπου 4,6% (και για τη διπλάσια ονομαστική αξία).Στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συμμετέχουν εμμέσως η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης με τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν για να στηρίξουν την ελληνική αγορά ομολόγων, κατανέμοντας τα «κέρδη» τους (διαφορά ονομαστικής τιμής και τιμής κτήσης) στις κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα παράσχουν
Keywords
Τυχαία Θέματα