Τον Ιούνιο η αρχή του τέλους για το Μνημόνιο

O κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι από τις κάλπες θα πρέπει να υπάρξει εντολή και νομιμοποίηση και οι πολίτες να εκφράσουν ξεκάθαρα με την ψήφο τους την επιθυμία τους να συμβάλει το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση κυβέρνησης. Αλλιώς, επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μείνει και εκτός κυβέρνησης, «αφού δεν κόπτεται να είναι εντός αυτής».

Για την περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ
αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξηγεί ότι έχοντας λάβει τη διερευνητική εντολή θα στραφεί και δεξιά και αριστερά του για να σχηματίσει στο όνομα της εθνικής ευθύνης τη μεγάλη φιλοευρωπαϊκή συμμαχία, «με όποιες πολιτικές δυνάμεις» πιστεύουν σε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Ακόμη μία φορά επισημαίνει ότι τα διλήμματα των εκλογών είναι Ευρώπη ή δραχμή, ανάπτυξη ή αλβανοποίηση της χώρας και προειδοποιεί ότι εάν οι κάλπες αναδείξουν δυνάμεις αποσταθεροποίησης θα εμφανιστεί ξανά ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος τονίζει ακόμη ότι από το β’ εξάμηνο του 2013 αναμένεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα και δεσμεύεται πως το αργότερο μέσα στην επόμενη τριετία θα αφαιρεθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, θα μειωθούν κατά 10% οι ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος ακινήτων θα ενταχθεί στον ενιαίο προοδευτικό φόρο του εθνικού φορολογικού συστήματος, ενώ θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ για τουρισμό, αγροτικά εφόδια και εστίαση. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι κοστολογημένες και αφορούν το 1% του ΑΕΠ.

Κύριε πρόεδρε, λέτε ότι σε τρία χρόνια μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο. Πού εδράζεται αυτή η βεβαιότητά σας;H χώρα έχει διανύσει επιτυχώς το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής της προς τη δημοσιονομική προσαρμογή. Απομένει το τελευταίο σκέλος αυτής της προσπάθειας, που οδηγεί στην οριστική έξοδο από το Μνημόνιο. Και αυτό περνάει αναγκαστικά μέσα από τα περιβόητα μέτρα του Ιουνίου. Η δική μας πρόταση αφορά τριετή προσαρμογή, όχι διετή, δηλαδή μέχρι το 2015. Πρόκειται για την πιο συγκεκριμένη και ριζοσπαστική πρόταση που έχει διατυπωθεί αυτή την προεκλογική περίοδο και την οποία - θυμίζω - δεν έχει σχολιάσει καν ο κ. Σαμαράς. Ο τρίτος χρόνος, το 2015, είναι πολύ κρίσιμος. Μας επιτρέπει να κάνουμε την προσαρμογή πιο ήπια, πιο φιλική για τον πολίτη και την ανάπτυξη.
Αυτό, σε συνδυασμό με την έμφαση που θα δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή μικρότερο κράτος, μικρότερος δημόσιος τομέας, περικοπή δαπανών που δεν θίγουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η χώρα μέχρι το 2015 θα έχει κατακτήσει τη δημοσιονομική της αυτονομία. Και όλα αυτά, με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι δεν θα προστεθούν φόροι, δεν θα θιγούν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ολα αυτά βεβαίως τοποθετούνται στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδίου ανασυγκρότησης, που έχει ως άξονα την ανάπτυξη. Ολα αυτά τα παρουσιάσαμε αναλυτικά, μετρημένα ευρώ - ευρώ.
Οι πολίτες προσπαθούν να κρατηθούν από τα λόγια των πολιτικών αρχηγών. Το γεγονός όμως ότι - όπως υπόσχεστε - δεν θα μπουν νέοι φόροι δεν δημιουργεί προοπτικές
Keywords
Τυχαία Θέματα