Επενδυτικό σύμφωνο για τόνωση της ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα «ευρωπαϊκό επενδυτικό σύμφωνο» το οποίο θα μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη ενισχύοντας τις δημόσιες επενδύσεις και διευκολύνοντας την απελευθέρωση των ιδιωτικών κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά έργα, δήλωσε το Σάββατο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των επενδύσεων, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Τέτοια μέτρα θα
μπορούσαν να περιλαμβάνουν την άντληση κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την εγγύηση του δανεισμού στις μικρές επιχειρήσεις, την ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αλλά και την ενθάρρυνση των χωρών με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς να ενισχύσουν τις δημόσιες επενδύσεις.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι «ζουρλομανδύας και η Κομισιόν θα επιτρέψει «σημαντικά περιθώρια» για να μπορούν να κρίνουν οι αξιωματούχοι πώς ερμηνεύονται οι κανόνες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει αυτή την περίοδο μεγάλες διαφοροποιήσεις, με τον πυρήνα από τις χώρες του Βορρά να δείχνουν καλές επιδόσεις, ενώ άλλες χώρες έχουν εισέλθει «σε βαθιά ύφεση και γνωρίζουν μεγάλη αύξηση της ανεργίας».

Υπογράμμισε ότι είναι πλέον ώρα οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. να «μετατρέψουν τα λόγια σε πράξεις» όσον αφορά την προώθηση των μέτρων που μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη.

Επανέλαβε τέλος ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο αλλά θα πρέπει να «συμβαδίζουν πάντα με μια σημαντικά ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία αλλά και με μεγαλύτερο συντονισμό της πολιτικής».
Πηγή:www.capital.gr
 
Keywords
Τυχαία Θέματα