Τη μεταφορά του γιου του Καντάφι στη Χάγη ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

«Θα πάω στη Λιβύη για να συζητήσω πώς θα χειριστούμε το ζήτημα. Αλλά τα νέα είναι ότι ο Σαΐφ θα δικαστεί. Πότε και πώς, αυτό θα το συζητήσουμε» ανέφερε ο Μορένο-Οκάμπο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχει ήδη ένταλμα σύλληψης, επομένως οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με το Δικαστήριο.

«Αν οι λιβυκές αρχές θεωρούν ότι μία δίκη σε εθνικό επίπεδο είναι η καλύτερη λύση, πρέπει να ζητήσουν
από το ΔΠΔ η υπόθεση να μην γίνει δεκτή στη Χάγη, σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Φάντι ελ- Αμπντάλα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ θα δικαστεί στην χώρα αντί να παραδοθεί στη Χάγη.

Αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο του λιβυκού δράματος. Θα τον δικάσουμε στην Λιβύη και θα δικαστεί από το λιβυκό νόμο για τα εγκλήματά του, δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Σαμάμ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις λιβυκές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να παραδοθεί στη δικαιοσύνη ο γιος του Καντάφι.

Οι λιβυκές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ θα παραδοθεί στη δικαιοσύνη με σεβασμό στις αρχές μιας δίκαιης δίκης και σε πλήρη συνεργασία με το ΔΠΔ» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ο Σαΐφ αλ Ισλάμ να έχει μια δίκη, που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές».
Keywords
Τυχαία Θέματα