Ριζότο με θαλασσινά

Ένα πεντανόστιμο πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι, με μύδια, γαρίδες, κυδώνια, καλαμαράκια συνδυασμένα με ριζότο, ζωμό λαχανικών, τυρί κρέμα και αρωματικά.

Υλικά

1 λίτρο ζωμό λαχανικών (2 κύβοι λαχανικών διαλυμένοι σε 1 λίτρο νερό)

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

1 καρότο

2 κοτσάνια σέλινο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 καλή πρέζα ζάχαρη

300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο

½

κούπα λευκό κρασί

600 γραμμάρια θαλασσινά (μύδια, καλαμαράκια-καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, 8 μεσαίου μεγέθους γαρίδες - χωρίς κέλυφος, κυδώνια)

2 κλαδάκια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα

ξύσμα από 1 λεμόνι

½ χυμό λεμόνι

100-200 γρ. τυρί μασκαρπόνε

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις γαρίδες. Αφήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια μας. Αφήνουμε για ένα λεπτό από την κάθε μεριά, για να πάρουν επίσης χρυσαφί χρώμα, αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη μαζί με τις γαρίδες. Κόβουμε σε κύβους το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα και τα βάζουμε στο τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.  Τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντάς το καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί και να φύγει όλο το αλκοόλ. Προσθέτουμε ζωμό (2 κουταλιές), ίσα ίσα να καλύψουμε το ριζότο και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί. Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε ακόμα 2 κουταλιές και αφήνουμε να εξατμιστεί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός (κρατάμε 1 κουταλιά ζωμό για τη συνέχεια). Η διαδικασία θα κρατήσει 15 περίπου λεπτά. 2-3 λεπτά προσθέτουμε τις γαρίδες, τα καλαμαράκια, τα μύδια, τα κυδώνια και την τελευταία κουταλιά ζωμό. Ανακατεύουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι μας και αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε δεντρολίβανο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, μασκαρπόνε και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε μαζί με ρόκα ή μαϊντανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα