Ράιχενμπαχ: Προτεραιότητα η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης ο Ράιχεν μπάχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του PSI με το οποίο, όπως είπε, εξαλείφθηκε η αβεβαιότητα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, εστίαση σε έργα με οικονομική και κοινωνική επίπτωση και εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την Task Force, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται

η χώρα μπορούν να περατωθούν μόνο από μια εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης που βασίζεται σε σταθερές, συντονισμένες και ενισχυμένες δομές, παρέχοντας τη βάση για την αναγκαία συμμετοχή και λογοδοσία για τις μεταρρυθμίσεις. Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι η διοίκηση να στηρίζεται σε δημοσίους υπαλλήλους με σαφείς αρμοδιότητες.

Οι βασικοί στόχοι της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα είναι:

-Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας της διοίκησης και η απλούστευση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από αυτή

-Η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό

-Η δημιουργία των απαραίτητων δομών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, του εσωτερικού ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου, της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων και της ΤΠΕ.

Αυτό συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των ανωτέρων θέσεων ώστε να καθοριστεί μια σαφέστερη ιεραρχία με απλή και σαφή ιεραρχική διάταξη. Οι ίδιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην ελληνική κεντρική διοίκηση θα πρέπει επίσης να τηρηθούν στην αποκεντρωμένη, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αρμοδιοτήτων τους.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, για να στεφθεί με επιτυχία μια τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση, χρειάζεται πολιτική ώθηση και κατεύθυνση από τις υψηλότερες βαθμίδες του κράτους. Γι' αυτόν τον σκοπό, ελήφθη πρόσφατα μία ζωτικής σημασίας απόφαση για τη σύσταση μιας διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη μεταρρύθμιση υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού.

Το έργο αυτής της διευθύνουσας ομάδας θα προετοιμαστεί από μία ομάδα στήριξης, η οποία έχει τώρα συσταθεί και της οποίας προΐσταται το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε επίπεδο υφυπουργού.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η απορρόφηση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής βελτιώθηκε σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Οι υποβληθείσες αιτήσεις πληρωμών ξεπέρασαν τους στόχους που τέθηκαν για το έτος, ανερχόμενες συνολικά σε 3,45 δισ. ευρώ ή 104,3% του ετήσιου στόχου του ΜΣ για το 2011.

Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει απορροφήσει από τα διαθέσιμα κονδύλια της πολιτικής συνοχής υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με το μέσο Κράτος Μέλος αποδέκτη κατά την εν λόγω περίοδο.

Το 2011 υποβλήθηκαν στην Επιτροπή αιτήσεις πληρωμών ανερχόμενες κατά προσέγγιση σε 3,3 δισ.

Keywords
Τυχαία Θέματα