Ολάντ, Τζεντιλόνι, Σουλτς στην Αθήνα για τον Τσίπρα

Ως πρωθυπουργός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει τον ρόλο του «γεφυροποιού» στον ευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο. Ολα δείχνουν πως τον ίδιο ρόλο θέλει να διατηρήσει και σήμερα, από άλλο πόστο: σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις προσωπικότητες με σοσιαλιστικό πρόσημο, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην πρωθυπουργός της

Ιταλίας και επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Friedrich Ebert των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς έχουν «κλειδώσει» την παρουσία τους στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Τσίπρα και το Ινστιτούτο Ζόραν Ζάεφ στις 17 και 18 Ιουνίου.

Και τα τρία αυτά πρόσωπα, εκτός του ότι διατηρούν στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υπηρετήσει σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης και προέρχονται από τρεις χώρες με πλούσια κεντροαριστερή παράδοση. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τσίπρα και θα πάρουν το αεροπλάνο για την Αθήνα μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, στέλνοντας, εκτός των ζητουμένων του συνεδρίου, και μήνυμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Από την περίοδο της κρίσης

Η ιστορία του Τσίπρα και με τις τρεις προσωπικότητες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με τις οποίες διατηρεί ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας μέχρι και σήμερα, έχει τις ρίζες της στην περίοδο της κρίσης.

 

Η αποδοχή της πρότασης να μιλήσουν στη Διάσκεψη δεν είναι άσχετη με τον θετικό τρόπο που και οι τρεις βλέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, με πρωτεργάτες τους οικοδεσπότες Τσίπρα – Ζάεφ, κυρίως για την προοπτική που δημιούργησε για την ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

 Ο Φρανσουά Ολάντ γνώρισε τον πρώην πρωθυπουργό στις δύσκολες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι του 2015, με τις μαρτυρίες από εκείνες τις ημέρες να περιγράφουν τον γάλλο πρόεδρο ως σταθερό υποστηρικτή της Ελλάδας και της παραμονής της στην ευρωζώνη. Εναν χρόνο μετά, ο Ολάντ ήταν το πρόσωπο που πείστηκε από τον Τσίπρα για τη δημιουργία της Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ ήταν και εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παρουσία του Τσίπρα ως παρατηρητή στις Προσυνόδους του PES. Ο Πάολο Τζεντιλόνι ήταν επίσης παρών στη Σύνοδο του Νότου ως (τότε) πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η φιλία του με τον Τσίπρα αλλά και η καλή επικοινωνία που διατηρεί εκείνος με ενεργούς παράγοντες του PES επικυρώθηκαν και πρόσφατα, όταν ο Τζεντιλόνι επισκέφθηκε την Ελλάδα και ένα από τα πρώτα ραντεβού που έκλεισε ήταν στο νέο γραφείο του Τσίπρα, στην οδό Αμαλίας, με ατζέντα που αφορούσε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τους συσχετισμούς της επόμενης μέρας. Ο Μάρτιν Σουλτς έδειξε την τελευταία φορά τους δεσμούς του με τον Τσίπρα καλώντας τον να μιλήσει στο Βερόλινο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης: «Ο Αλέξης και εγώ είμαστε φίλοι» είπε προλογίζοντάς τον πριν από μερικές εβδομάδες στη γερμανική πρωτεύουσα. «Νομίζω όχι μόνο οι Ελληνες, αλλά και οι Γερμανοί, δεν ήταν περήφανοι για όλα όσα η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέλαβε εναντίον του ελληνικού λαού», τόνισε, σημειώνοντας απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «τις δύσκολες στιγμές κράτησε τη χώρα ενωμένη και ήταν μια συμβολή στο να κρατηθεί η Ευρώπη ενωμένη».
Keywords
Τυχαία Θέματα