Η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα εφάπαξ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, το τελευταίο διάστημα, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά με τις συνταξιοδοτήσεις και με βάση τις προβλέψεις η καθυστέρηση για την καταβολή του εφάπαξ, είναι περίπου δύο χρόνια.

Ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε ότι γίνονται συζητήσεις με τις τράπεζες για προαιρετικό συμψηφισμό δανείων με την καταβολή του εφάπαξ και σημείωσε

ότι εφόσον υπάρχει αντιστοιχία εισφορών δεν κινδυνεύουν τα εφάπαξ.

«Εφάπαξ όμως, της τάξης των 140-150 χιλιάδων ευρών προφανώς δεν αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το θέμα τους μισθούς ο υπουργός επεσήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για νέες κλαδικές συμβάσεις ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες πρακτικές και μεγάλες περικοπές με ατομικές συμβάσεις.

Όπως είπε, η τρόικα είχε ζητήσει και μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των δώρων και των συμβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σημείωσε, δεν μπορεί να συγκρίνεται το μισθολογικό κόστος της Ελλάδας με γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας ή της Κροατίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δυο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, «ι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να μην επανέρχονται θέματα που αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ όπως υποστήριξε, στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μισθολογικό κόστος, όσο η ρευστότητα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το μη μισθολογικό κόστος.

«Η πορεία της χώρας το 2012», συμπλήρωσε, «θα κρίνει μισθούς και συντάξεις, για τα επόμενα χρόνια».

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο υπουργός, σήμερα αναμένεται να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο αποφάσεις για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα