Οι πιέσεις έλυσαν τους κάβους

Οι πολύπλευρες κοινωνικές πιέσεις και οι δύο γραμμές που διαμορφώθηκαν στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία οδήγησαν τελικά στην απόφαση αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων, που έπειτα από μυστική ψηφοφορία πήραν την απόφαση αναστολής με ψήφους 9 έναντι 5 υπέρ της συνέχισης της απεργίας (και μία λευκή), συμφωνούν ότι υποχρεώθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την περασμένη Παρασκευή
έως και χθες. Διαφωνούν, ωστόσο, για την προέλευση των πιέσεων.Η πλειοψηφούσα ομάδα υποστηρίζει ότι «υπήρξαν έντονες πιέσεις, δικαιολογημένες, από κοινωνικές ομάδες, κυρίως από τους αγρότες της Κρήτης. Είμαστε μέλη της κοινωνίας και αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις μας, οι οποίες ήταν απόλυτα δικαιολογημένες». Η μειοψηφούσα ομάδα αποδίδει την αναστολή στις πιέσεις που ασκήθηκαν από κομματικά επιτελεία, «τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ», αλλά και στις παρεμβάσεις των εφοπλιστών, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, σε συνδικαλιστές. Μάλιστα, ορισμένοι επεσήμαιναν χθες ότι αυτή η απεργία αποφασίσθηκε ομόφωνα από τη διοίκηση της ΠΝΟ και ακολούθησαν τα σωματεία και τα πληρώματα. «Πολύ γρήγορα, επειδή τα προβλήματα του κλάδου είναι πιεστικά, είτε θέλουν κάποιοι είτε όχι, ο κλάδος θα ξαναβρεθεί σε κινητοποιήσεις», εκτιμούσαν. Είχε προηγηθεί χθες το πρωί συνάντηση της διοίκησης της ΠΝΟ με την υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι δύο υπουργοί έδωσαν γραπτό υπόμνημα στους συνδικαλιστές με τις θέσεις της κυβέρνησης σε καθένα από τα αιτήματά τους. Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, «δεν είμαστε ευχαριστημένοι, το κείμενο δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματα, ωστόσο, δίνει χρόνο για διάλογο». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η κυβέρνηση κάνει βήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των ναυτικών και διατηρεί το καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι δεδομένη η άρση του στην κρουαζιέρα.
ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ. Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί έδωσαν εγγυήσεις ότι θα διατηρηθεί πρός το παρόν τουλάχιστον η αυτοτέλεια τόσο του ΝΑΤ όσο και του Οίκου του Ναύτου και ότι μόνον οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα μεταφερθούν στον ΕΟΠΥΥ. Το ΝΑΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (φέτος η χρηματοδότηση θα ανέλθει σε περίπου 1 δισ. ευρώ) ο οποίος θα αναλάβει και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, που ανέρχονται σε 112 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα