Αρμαγεδδώνας θα χτυπήσει τον ιδιωτικό τομέα

Μείωση-σοκ έως 40% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ανατροπές στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, αλλά και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, φέρνει το νέο Μνημόνιο. Εκτιμάται ότι χάνονται 3 μισθοί ή 3½ επιδόματα ανεργίας ετησίως! Ο κατώτατος μισθός μειώνεται για όλους κατά 22% και φθάνει στα 586 ευρώ (από 751,39) και για τους νέους έως 25 ετών μειώνεται κατά 32% και πέφτει στα 510 ευρώ. Ταυτόχρονα:
- Ολες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μέγιστη διάρκεια 3 έτη. - Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν έναν χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος. - Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις. Στον βαθμό που δεν θα υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ (σ.σ.: κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν χθες ότι βάση θα αποτελεί ο μισθός της κλαδικής σύμβασης). Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής). - Εάν έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τότε προβλέπεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή (μείωση) του μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15%. - Προβλέπεται πάγωμα των ωριμάσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%. - Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνον οι βασικοί μισθοί και λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρείας. - Παρέχεται η δυνατότητα μονομερών αποφάσεων από επιχειρήσεις στις οποίες η πλήρης απασχόληση μετατρέπεται σε μερική, καθώς και διευκρινιστική νομοθεσία για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εναλλασσόμενη εργασία μπορεί να αποφασιστεί μονομερώς.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Tο νέο καθεστώς, σε συνδυασμό με τη λήξη ισχύος (μετά το τρίμηνο, αντί του εξαμήνου σήμερα) των περισσότερων συμβάσεων εργασίας, θα ευνοεί τη σύναψη επιχειρησιακών ή και ατομικών (όταν δεν μπορεί να συναφθεί επιχειρησιακή ή νέα κλαδική και ομοιοεπαγγελματική σύμβαση) με νέους, δυσμενέστερους όρους αμοιβής και εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα φθάσει έως 40%. Απώλειες θα υπάρξουν ωστόσο και σε άλλες παροχές, όπως στα επιδόματα ανεργίας, στην αμοιβή μαθητείας του OAEΔ και στα κατώτατα όρια των συντάξεων (από 1/1/2015) που είναι συνδεδεμένα με το ύψος του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή του κατώτατου ημερομισθίου. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης (επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) τα νέα μέτρα της δανειακής σύμβασης, που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, παρασύρουν ολόκληρο το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό οικοδόμημα του ιδιωτικού τομέα προς τα κάτω, μειώνουν το εισόδημα των μισθωτών κατά τουλάχιστον τρεις μισθούς τον χρόνο (από 751 ευρώ μειώνεται ο κατώτατος μισθός σε 586 ευρώ, όσο το 2005) και το εισόδημα των ανέργων κατά 3½ επιδόματα ανεργίας τον χρόνο (από 461 ευρώ σε 356 ευρώ). Ετσι, εάν
Keywords
Τυχαία Θέματα