«Λαίλαπα» για τα εργασιακά το νέο Μνημόνιο

Ριζικές ανατροπές στις εργασιακές συνθήκες και το τέλος των συλλογικών συμβάσεων σηματοδοτεί το νέο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, προβλέπει μείωση των κατώτατων μισθών σε όλα τα επίπεδα κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%, όπως και «πάγωμα» των ωριμάνσεων, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%. Προβλέπει επίσης μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ,

ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Προβλέπεται εξάλλου κατάργηση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015.

Σύμφωνα επίσης με το νέο Μνημόνιο, η «μετενέργεια» των συμβάσεων λήγει στους τρεις, αντί των έξι μηνών. Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών, θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Πέραν αυτών, προβλέπεται επανεξέταση των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούνιο.

Το περιεχόμενο του Μνημονίου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και αναβρασμό στις κοινοβουλευτικές ομάδες και των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ήδη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές, ζητώντας την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ άλλοι ζητούσαν την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα