Αεροπορικό αεροπορικό δυστύχημα: Όταν 7 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους από αναταράξεις – Μεταξύ τους και ένας υπουργός

Με αφορμή το τρομακτικό δυστύχημα που συνέβη σε πτήση από το Λονδίνο προς τη Σιγκαπούρη, όπου ένα άτομο έχασε τη ζωή του ύστερα από έντονες αναταράξεις , θυμόμαστε ένα παρόμοιο δυστύχημα που συνέβη 25 χρόνια πριν με θύματα εφτά Έλληνες.

Ανάμεσα τους, ένας Έλληνας υπουργός με τον γιο του.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Ήταν βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999 όταν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Falcon που μετέφερε τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ,

Γιάννο Κρανιδιώτη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος έπεσε σε ένα μεγάλο κενό αέρος.

Υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, κάνοντας «βουτιά» από τα 25.000 στα 5.000 πόδια και σταθεροποιήθηκε στα 3.000 πόδια.

Κατά τη διάρκεια της ανεξέλεγκτης καθοδικής πορείας όσοι δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους χτυπούσαν στα τοιχώματα του αεροπλάνου και στα καθίσματα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά από τα 13 άτομα που επέβαιναν σε αυτό.

Φωτογραφία από το εσωτερικό του πρωθυπουργικού Falcon, μετά το τραγικό δυστύχημα πάνω από το Βουκουρέστι

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο γιος του Κρανιδιώτη δεν ήθελε να ακολουθήσει

Τραγική ειρωνεία ήταν πως ο Γιάννος Κρανιδιώτης επιβιβάστηκε στο μοιραίο αεροσκάφος την τελευταία στιγμή, παίρνοντας τη θέση του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη. Ο γιος του Νικόλας δεν ήθελε να τον συνοδεύσει, αλλά ο πατέρας του τον έπεισε να τον ακολουθήσει.

Λίγο πριν από την απογείωση, ο Γιάννος Κρανιδιώτης μιλούσε στο κινητό και έλεγε στον συνομιλητή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ»: «Μετά το Βουκουρέστι σκέφτομαι να μείνω λίγο στην Αθήνα, με έχουν κουράσει όλα αυτά τα αεροπλάνα βρε παιδί μου…».

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης

Οι έξι από τους επτά έχασαν τη ζωή τους ακαριαία από πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι. Ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος τραυματίστηκε βαρύτατα σε κεφάλι και θώρακα και υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα.

Από τη «βουτιά» του αεροσκάφους τραυματίστηκε σοβαρά ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος παρέμεινε σε κώμα, αλλά τελικά επέζησε. Πέθανε τον Μάιο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα