Το μεγάλο παζάρι για την επαναγορά

Σταδιακά τα επόμενα χρόνια και  υπό  τον έλεγχο των προϋποθέσεων, που θα καθορίσει η τρόικα, θα εφαρμόζονται τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2013-2016. Αυτό προκύπτει από το νέο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, που επικαιροποιήθηκε μετά το Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου.

Στο κείμενο, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, φωτίζονται αρκετά σημεία των αποφάσεων των 17 υπουργών οικονομικών

της Ευρωζώνης, με την προειδοποίηση ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιηθούν με τον προβλεπόμενο ρυθμό τότε ίσως να μην επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, ενώ τονίζεται ότι ίσως απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 4 δισ. ευρώ για  την περίοδο 2015-2016.

Αναλυτική έκθεση βιωσιμότητας δεν μπορεί να υπάρξει μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, τα μέτρα για τη μείωση του χρέους θα εφαρμόζονται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί τα συμφωνηθέντα μέτρα όχι μόνο έως το 2016, αλλά και στη συνέχεια. Τις προϋποθέσεις θα τις καθορίζει η τρόικα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους:

1. Σημειώνουν πως για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα του 110% το 2022, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και βοήθεια, εφόσον και όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον ξένο τύπο προχθές τα μέτρα αυτά αφορούν σε πρόσθετο όφελος από τα διαρθρωτικά ταμεία και μιας περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

2. Το δεκαετές “πάγωμα” της υποχρέωσης καταβολής τόκων για τα δάνεια του EFSF δεν θα είναι…δωρεάν, αλλά οι τόκοι θα επιββαρύνονται με τόκους.

3. Για την αναβολή δημιουργίας αποθεματικού 5 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί αποθεματικό 1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 – 2014 που θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2 δισ. στη διετία 2015 – 2016.

4. Όσον αφορά στον ετεροχρονισμό των λήξεων των δανείων του πρώτου πακέτου και του EFSF, σημειώνεται πως από το 2022 και μετά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις οι οποίες εκτιμάται πως θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την έξοδο της στις αγορές.

5. Σχετικά με την επιστροφή κερδών στην Ελλάδα από ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ εκτιμάται πως τα κέρδη αυτά συνολικά αθροίζουν στα 10 δισ. ευρώ.

6. Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων απευθύνεται και στους κατόχους ομολόγων 4 δισ. ευρώ που δεν συμμετείχαν στο PSI.

Κλειδί στο όλο εγχείρημα μείωσης του χρέους είναι, πάντως, η επαναγορά των ομολόγων, καθώς το ΔΝΤ δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ορίσει συνεδρίαση του ΔΣ για το θέμα της Ελλάδας, εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, δήλωσε χθες ότι υπάρχει plan B σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ παρέπεμψε για το μέλλον τις αποφάσεις για διαγραφή χρέους των επίσημων πιστωτών.

Οι Έλληνες τραπεζίτες, που συναντήθηκαν χθες

Keywords
Τυχαία Θέματα