Στις πληρωμές της τελευταίας στιγμής, οι ελπίδες για τα έσοδα

Στη “βροχή” των φόρων που καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι ελπίζει το υπουργείο οικονομικών για την τόνωση των εσόδων του Φεβρουαρίου, καθώς τα πρώτα μηνύματα -λίγες ημέρες πριν την άφιξη της τρόικας- δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά.

Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν:

-η 2η δόση του ΦΑΠ του 2010

-η 4η δόση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων

για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

-και η 7η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το 2012,

με στόχο να συγκεντρωθούν τα 3,2 δισ.€ που είναι ο μηνιαίος στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή,

-τα τακτικά έσοδα του 2013 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 3 δισ. σε σχέση με πέρυσι

-η μείωση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος θα φθάσει το 15,6%

-στους φόρους συναλλαγών το 8,8% και

-στον ΦΠΑ το 9%.

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι είναι ακόμη πρώιμο να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς και ότι “η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα πρέπει διαρκώς να αξιολογείται και να λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση”, ενώ δήλωσε ότι “στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα εντατικοποίηση της προσπάθειας τόσο στις πολιτικές, όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς”.

Το σαφάρι για τα έσοδα συνεχίζεται με τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, ενώ το δεύτερο εξάμηνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων του 2013, ο οποίος -σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό- αναμένεται να έχει μειωμένο αφορολόγητο 50.000€ και συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1% και θα κλιμακώνονται μέχρι το 1,5% ή ακόμη και το 2% για πολύ υψηλές περιουσίες.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των 2,5 εκ. ειδοποιητηρίων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, αλλά και να ξεκινήσει η επιβολή των προστίμων στους 25.000 καταθέτες του εξωτερικού, που δεν δικαιολόγησαν τα εισοδήματά τους.

Ενόψει της επόμενης αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην Τρόικα, που καταφθάνει στην Αθήνα τον Μάρτιο, το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, με το πόρισμα της επιτροπής να αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ η Task Force θα παραδώσει στο υπουργείο οικονομικών την ολοκληρωμένη πρότασή της για τη νέα ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο οικονομικών έχει κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για περισσότερες δόσεις, καθώς διαπίστωσε τις τελευταίες ημέρες στάση πληρωμών, εν αναμονή των νέων ευνοϊκότερων διατάξεων

Keywords
Τυχαία Θέματα