Παράταση της προανακριτικής έως το τέλος Μαρτίου

Στο διάστημα που θα ακολουθήσει οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία ικανά που να αποδεικνύουν ότι υπήρχε κίνητρο για το πρόσωπο που αλλοίωσε τη λίστα, διαγράφοντας αρχεία από αυτήν. Και αυτό διότι όπως δήλωνε απόψε βουλευτής-μέλος της προανακριτικής, έχει στοιχειοθετηθεί επαρκώς η αλλοίωση αλλά δεν έχει φανεί ακόμη ποιο ήταν το κίνητρο. Αν δεν αποδειχθεί κίνητρο τότε είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η παραπομπή στη δικαιοσύνη να προταθεί μόνο για πλημμέλημα και αυτό θα είναι κάτι που θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τη διαχείριση

της έρευνας. Αν την αλλοίωση έκανε ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τότε θα πρέπει να έχουν προκύψει και στοιχεία που να δίνουν απάντηση στο γιατί το έκανε. Μέχρι στιγμής τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών έχουν ισχυριστεί ότι χρήματά στην Ελβετία ήταν καθ΄ όλα νόμιμα και επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα με τις ευεργετικές διατάξεις του Γιώργου Αλογοσκούφη. Αν όμως είναι έτσι, τότε τι λόγο είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου να αλλοιώσει τη λίστα και να απαλείψει τα ονόματά τους; Για το λόγο αυτό μέλη της επιτροπής θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην προσπάθεια αντιστοίχησης των 58 αρχείων που διαπιστώθηκε ότι αναγνώστηκαν στο usb του κ. Διώτη με ονόματα φυσικών προσώπων. Αν στα 58 αυτά κρύβονται ενδιαφέροντα ονόματα, τότε ίσως η επιτροπή οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα για τα κίνητρα της αλλοίωσης. Για την αντιστοίχηση λοιπόν αυτή θα ζητηθεί η συνδρομή του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών που έχει αναλάβει τη διασταύρωση και ανάλυση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα που θα απομείνει μέχρι η προανακριτική να ολοκληρώσει το έργο της, κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αναδείξει στοιχεία και αντιφάσεις που θα οδηγήσουν στο κάδρο των ευθυνών και άλλα πρόσωπα πέραν του κ. Παπακωνσταντίνου. Για το λόγο αυτό αποδίδεται σημασία, από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κατάθεση του υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Αθανασίου που περιέγραψε στην επιτροπή ένα διάτρητο και απρόθυμο πολιτικό και υπηρεσιακό σύστημα για τη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής. Ο κ. Αθανασίου κλήθηκε ως μάρτυρας στην επιτροπή γιατί συμμετείχε στην ομάδα που είχε συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου και όπως έχει καταθέσει και στη Δικαιοσύνη, μέλος της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα του είχε πει ότι το θέμα της λίστας το χειρίζεται αποκλειστικά η κυβέρνηση. Έχει καταθέσει επίσης ότι για τη λίστα Φαλσιανί είχε διαβιβάσει αναφορές στην πολιτική ηγεσία που αγνοήθηκαν συστηματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα