Zero Dark Thirty: Εξοντώνοντας τον εχθρό μου

Zero Dark Thirty

Της Κάθριν Μπίγκελοου. Διάρκεια: 2 ώρες και 37 λεπτά. Με τους: Τζέσικα Τσαστέιν, Μαρκ Στρονγκ, Κρις Πρατ, Τζένιφερ Ιλ.

Το κυνήγι για τον Οσάμα Mπιν Λάντεν, απασχόλησε τους Αμερικανούς προέδρους για περισσότερο από μία δεκαετία. Και, απ’ ότι μαθαίνουμε, χρειάστηκε μία μικρή, αφοσιωμένη και μυστική ομάδα πρακτόρων της CIA να ψάξει επίμονα το κρησφύγετο του. Μετά από παρακολουθήσεις, ανακρίσεις, βασανισμούς, πολύπλοκους σχεδιασμούς, εσω-υπηρεσιακές ίντριγκες και γραφειοκρατικές παλινωδίες, τελικά τον εντοπίζουν στο Πακιστάν.

Η περιγραφή του ανθρωποκυνηγητού και της εξόντωσης του αρχηγού της Αλ Κάιντα, μεταφέρει τον θεατή με πειστικότητα αντίστοιχη ντοκιμαντέρ στην πρώτη γραμμή αυτής της ειδικής επιχείρησης.

Η βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτις είναι εξαιρετική κινηματογραφίστρια και φτιάχνει μια πειστική, συγκινητική και πατριωτική (για τους Αμερικανούς) ταινία δράσης. Παρότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, διαθέτει σενάριο με σασπένς, σφιχτή σκηνοθεσία, καταιγιστικό μοντάζ και εξαιρετικές ερμηνείες που καθηλώνουν τον θεατή. Πάνω απ’ όλα όμως έχει στο καστ μια έξοχη Τζέσικα Τσαστέιν. Ψυχρή, υπολογιστική, κυνική όταν χρειάζεται ευαίσθητη κατά την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, όπως στις σκηνές των βασανιστηρίων, η πρωταγωνίστρια παίρνει στους ώμους της όλη την κινηματογραφική εξέλιξη.

Από εκεί και πέρα το χρονικό καταδίωξης και εξόντωσης του Νο1 καταζητούμενου παγκοσμίως τρομοκράτη είναι μεν εξαιρετικά αληθοφανές, αλλά σκιάζεται βαριά από υποψίες προπαγάνδας. Εντάξει, καλή η κριτική ματιά σε όσα εξιστορεί η ταινία αλλά ας μη ξεχνάμε ότι και μάστορες της 7ης τέχνης σαν τον Αϊζενστάιν ή ακόμα την αμφιλεγόμενη Ρίφενσταλ έκαναν με τις ταινίες τους πολιτική που εξυπηρετούσε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εξουσίας. Οπότε χαλαρώστε, το αντίτιμο του εισιτηρίου σας δεν πάει στα μυστικά κονδύλια της CIA.

Μαθήματα ενηλικίωσης (The Sessions)

Του Μπεν Λούιν. Διάρκεια: 1 ώρα και 35 λεπτά. Με τους: Τζον Χοκς, Έλεν Χαντ, Γουίλιαμ Χ. Μέισι.

Tαινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Μαρκ Ο’ Μπράιαν, ενός παραπληγικού συγγραφέα, ο οποίος αποφασίζει στα 38 του, κόντρα στις καθολικές πεποιθήσεις του, να κάνει για πρώτη φορά έρωτα – εκτός γάμου φυσικά – με τη βοήθεια μιας σεξο-θεραπεύτριας και την καθοδήγηση του ιερέα του.

Δύσκολο θέμα και ευαίσθητο εγχείρημα που χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς σε ότι αφορά τις δραματικές περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας. Ωστόσο, η επιδέξια σκηνοθετική ματιά του Μπεν Λουίν, λυτρώνει το θεατή χαρίζοντας του μια αισιόδοξη ταινία βασισμένη στο καλογραμμένο σενάριο και την ισορροπημένη χρήση κωμικών στοιχείων. Οι προσγειωμένες, φιλικές και στωικές φιγούρες της Έλεν Χαντ και του Γουίλιαμ Μέισι, προσθέτουν συμπάθεια και γλυκύτητα στη πλοκή μεταφέροντας την ανάσα ελπίδας ότι όλα θα πάνε καλά μέχρι τέλους.

Ο έρωτας της βασίλισσας (A Royal Affair)

Του Νίκολαϊ Άρσελ. Διάρκεια: 2 ώρες και 17 λεπτά. Με τους: Αλίσια Βικάντερ, Μαντς Μίκελσεν, Μίκελ Μπο Φέλσγκαρντ

Μια νεαρή βασίλισσα, στη Δανία του 18ου αιώνα, παντρεμένη με έναν ψυχικά διαταραγμένο βασιλιά, ερωτεύεται κρυφά τον γιατρό της αυλής και μαζί ξεκινούν μια επανάσταση που θα αλλάξει για πάντα ένα ολόκληρο έθνος. Η ταινία θίγει με κομψότητα, ευφυΐα και ακρίβεια. ένα σπουδαίο, αλλά άγνωστο σε εμάς, κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής ιστορίας, Πρόκειται για την ιστορία της Βασίλισσας Καρολίνας της Δανίας, η οποία βρέθηκε από ανέμελο κοριτσάκι στην Αγγλία να παντρεύεται τον Βασιλιά Κρίστιαν τον 7ο της Δανίας, και καθώς αυτός την παραμελεί ερωτεύεται εν τέλει τον ονειροπόλο και παθιασμένο για μια καλύτερη κοινωνία, γιατρό και σύμβουλό του βασιλιά, Γιόχαν Στρούνζε. Ευχάριστη αν και χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ταινία με μοναδικό αδύναμο στοιχείο της τον αργό ρυθμό εξέλιξη της πλοκής.

Λώρενς για πάντα (Laurence anyways)

Του Ζαβιέ Ντολάν. Διάρκεια: 2 ώρες και 48 λεπτά. Με τους: Μελβίλ Πουπό, Σουζάν Κλεμάν, Ναταλί Μπαΐ.

Ένας νεαρός καθηγητής αποφασίζει να μοιραστεί ένα μεγάλο μυστικό με τη γυναίκα της ζωής του: θέλει να ντύνεται με γυναικεία ρούχα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χωρίσει τη σύντροφό του. Αφού πλέον κάνει το μεγάλο βήμα στη ζωή του, αναγνωρίζει ότι η επαγγελματική, οικογενειακή και προσωπική του ζωή βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί. Ο μόλις 23 ετών χαρισματικός Καναδός σκηνοθέτης Ζαβιέ Ντολάν ασχολείται με την μάχη του ανθρώπου να κατοχυρώσει και να επιβάλει στον περίγυρο του το δικαίωμα στην διαφορετικότητα με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος.

Ενδιαφέρουσα ιστορία που δυστυχώς ξεκινάει και καταλήγει σε ένα πληθωρικό, φορμαλιστικό συνονθύλευμα στιλιζαρισμένων χαοτικών αναφορών, αφού η όλη οπτική του φιλμ παραπέμπει σαφώς σε ένα σχεδόν τρίωρο χαζευτικό βιντεοκλίπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα