«Σε δέκα χρόνια θα παρακαλάμε την Τουρκία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Ο Γερμανός Καγκελάριος θα παρακαλάει στα γόνατα την Τουρκία για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτή είναι η πρόβλεψη του Επιτρόπου της Γερμανίας στην Ε.Ε. Günther Oettinger, οι δηλώσεις του οποίου φιλοξενήθηκαν από την γερμανική εφημερίδα BILD και προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, ποικίλα σχόλια.

Η γερμανική εφημερίδα μετέφερε τις απόψεις του Oettinger, όπως αυτές εκφράσθηκαν χθες στο ίδρυμα

Konrad-Adenauer στις Βρυξέλλες:

«Θέλω να στοιχηματίσω ότι κάποτε στην επόμενη δεκαετία ένας Γερμανός Καγκελάριος ή μια Γερμανίδα Καγκελάριος μαζί με τον συνάδελφό του από το Παρίσι θα πάει έρποντας στην Άγκυρα ώστε να ικετεύσει τους Τούρκους λέγοντας: Φίλοι, ελάτε σε εμάς».

Με τον τρόπο αυτό ο Günther Oettinger θέλησε να επικρίνει την στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, με αφορμή μάλιστα διήμερη επίσημη επίσκεψη της Angela Merkel στην Άγκυρα, όπου, αρχής γενομένης από την Κυριακή, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Gül και τον Πρωθυπουργό Erdoğan.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως, μέλος της οποίας αποτελεί ο Oettinger, έσπευσε να αποστασιοποιηθεί, αφού εκπρόσωπος του Προέδρου της Jose Manuel Barroso σχολίασε ότι τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές και μόνο απόψεις του ομιλούντος και όχι του ευρωπαϊκού οργάνου εν γένει.

Μετά από αυτό το «άδειασμα» και η εκπρόσωπος του Oettinger θέλησε να «μαζέψει» τα λόγια του προϊστάμενού της αναφέροντας ότι ο Επίτροπος Ενέργειας τόνισε απλά και μόνο το κοινό συμφέρον των δύο μερών για στενότερη σχέση με έμφαση σε αυτό της τουρκικής πλευράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα