Όταν ο Παπακωνσταντίνου “ήταν το καλύτερο άλογο του Παπανδρέου”

Την πορεία από τον «καλό» Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη σημερινή του «δαιμονοποίηση» παρουσιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine».

Η πορεία του πρώην Υπουργού Οικονομικών ξεκινά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με το ταξίδι του προς τις Βρυξέλλες για να ανακοινώσει το διογκωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα που παρέλαβε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009. Το δυσκολότερο αυτό

ταξίδι της ζωής του, όπως το χαρακτηρίζει η εφημερίδα, συμβολίζει την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους και την αγκίστρωση της Ελλάδας στα διεθνή πρωτοσέλιδα.

Όμως, παρότι πρωτοεμφανίσθηκε στη διεθνή σκηνή ως άγγελος κακών ειδήσεων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη Ευρωπαίων διπλωματών, Οικονομολόγων και απεσταλμένων της τρόικας, που πίστευαν ότι αποτελούσε, ως πραγματικός μεταρρυθμιστής, το καλύτερο άλογο στον στάβλο του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Για τις προθέσεις και ικανότητές του πείσθηκε ο διεθνής Τύπος, ακόμα και η εφημερίδα που φιλοξενεί το σημερινό δημοσίευμα.

Λόγω αυτής της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του τότε Υπουργού Οικονομικών, η μετάθεσή του, στα πλαίσια του ανασχηματισμού του Ιουνίου του 2011, στο υπουργείο Περιβάλλοντος αντιμετωπίσθηκε με μεγάλο σκεπτικισμό από τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι εξέλαβαν την ουσιαστική απόλυσή του ως κακό σημάδι, την κατανόησαν όμως εν μέρει λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τότε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως λέει η FAZ, ήταν τόσο αντιδημοφιλής στο εσωτερικό όσο δημοφιλής ήταν διεθνώς.

Μέσα σε ενάμισι χρόνο ο ρόλος του έχει μεταβληθεί εντελώς, αφού πλέον έρχεται αντιμέτωπος με τις γνωστές σοβαρές κατηγορίες για τη λίστα Lagarde. Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, ενημερώνει τους αναγνώστες της για τις εξελίξεις με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παράλληλα τονίζει τη σημασία της απόδειξης της αθωότητας του τέως Υπουργού.

Κι αυτό γιατί πιθανή ενοχή και καταδίκη του, ενόψει και της πρότερης εκτίμησης με την οποία τον περιέβαλαν οι διεθνείς αξιωματούχοι, θα επέφερε ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην ήδη τρωθείσα αξιοπιστία της ελληνικής «ελίτ».

Keywords
Τυχαία Θέματα