Οι… παραλλαγές που αναζητούνται για το χαράτσι

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια της κυβέρνησης να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με την Τρόικα έως το Eurogroup της 12ης Απριλίου, καθώς πέρα από το “αγκάθι” του Δημοσίου, υπάρχουν διαφοροποιήσεις κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ ως προς τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων το 2013, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο παράτασης της παρουσίας της Τρόικας στην Αθήνα.

Λίγες

ώρες πριν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στο ότι δεν πρέπει να παραταθεί η ισχύς του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων και ζητά την αντικατάσταση του από τον Ενιαίο Φόρο, καθώς δεν πείστηκε ούτε από τη νεώτερη ενημέρωση που έγινε από τον υπουργό Οικονομικών για την αναγκαιότητα διατήρησης του ισχύοντος φόρου και τα σενάρια μείωσης του. Η κατάσταση περιπλέκεται από τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να επέλθει συμφωνία και των τριών κυβερνητικών εταίρων για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Βασικός στόχος είναι η μείωση κατά 20% του φόρου που προκύπτει από την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους. Επειδή, όμως, το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, υπάρχουν παραλλαγές που προβλέπουν μείωση από 10 έως 20%, με πλαφόν σε αξία και επιφάνεια ακινήτων, έτσι ώστε το δημοσιονομικό κόστος να περιοριστεί κατά περίπτωση στα 200 με 300 εκατ. ευρώ. Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το να παρουσιαστούν στην Τρόικα αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα και τα βασικά σενάρια στηρίζονται στην αύξηση του ΦΑΠ για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών, στην εφαρμογή μεγαλύτερου συντελεστή ΕΕΤΗΔΕ στα ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, που σήμερα επιβαρύνονται με 3 ευρώ/τ.μ., όπως και στη φορολόγηση των ακινήτων για εμπορική χρήση των Ν.Π.Δ.Δ και των ΟΤΑ, με κίνδυνο όμως να δημιουργηθεί “τρύπα” στα έσοδα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα