Μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης

Κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φροντιστήρια και πολλές άλλες μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν σε διάφορους δήμους της Αθήνας και της περιφέρειας με σκοπό την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Μία έκφραση συμπαράστασης και ανθρωπιάς που γεννήθηκε αυθαίρετα

από την ανθρώπινη ανάγκη παροχής βοήθειας στον συμπολίτη που υποφέρει. Περιστέρι, Βύρωνας, Παλλήνη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και μια σειρά άλλων περιοχών, με συμπαραστάτες την Εκκλησία, συλλόγους και εθελοντές, όλων των ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, προσφέρουν «ένα χέρι βοήθειας» σε όσους αδυνατούν να εξασφαλίσουν τροφή, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη και οποιοδήποτε άλλο αγαθό ή υπηρεσία πρώτης ανάγκης.

Σε εκπομπή ιδιωτικού σταθμού παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια που γίνεται στο Δήμο Περιστερίου από τον μητροπολίτη, εθελοντές, δάσκαλους και καθηγητές στο κοινωνικό φροντιστήριο που λειτουργεί. Μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου, που οι οικογένειές τους δεν έχουν χρήματα να τους στείλουν σε φροντιστήρια για να ενισχύσουν την διδασκαλία τους, βρίσκουν επιπλέον εφόδια στη μελέτη τους από την εθελοντική προσπάθεια που πραγματοποιείται. Επιπλέον, καθηγητές αγγλικών και άλλων ξένων γλωσσών διδάσκουν κατ’ οίκον μαθητές δημοτικού, αφιλοκερδώς, με μοναδική ανταμοιβή τους, την ηθική ικανοποίηση και τον παραδειγματισμό των μικρών παιδιών. Να δράσουν δηλαδή και αυτά ανάλογα, σε παρόμοιες περιπτώσεις και συνθήκες στο μέλλον.

Οι άνεργοι γονείς, οι νέοι που ψάχνουν για ένα μεροκάματο, οι ηλικιωμένοι που δεν τους αρκεί η πενιχρή σύνταξη για να αγοράσουν τα φάρμακά τους και να επισκεφτούν τον ιατρό και κάθε άλλος άνθρωπος που η «κρίση» τον έχει γονατίσει, αγκάλιασαν αυτές τις ενέργειες. Συνανθρώπων μας που θέλησαν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους βοηθώντας τον συνάνθρωπό τους. Τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Επιλέγοντας να μην αδιαφορήσουν αγνοώντας τον. Με τη σκέψη ότι κάποτε μπορεί η απόγνωση να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα και να βρεθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε αντίστοιχη θέση.

Οι μέρες που ζούμε είναι πραγματικά δύσκολες. Σε τέτοιες καταστάσεις φαίνεται ποιοί πράγματι είναι κοντά μας, ποιοί ενδιαφέρονται για εμάς και την οικογένειά μας. Συγγενείς και φίλοι. Γνωστοί και άγνωστοι. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε όλοι την ανθρωπιά μας και τον χαρακτήρα μας. Τώρα ξεχωρίζουμε αυτούς που αξίζει να θέλουμε κοντά μας.

Υ.Γ.: Εκπομπές όπως η «Σε πρώτο πλάνο» της Κατερίνας Αντωνοπούλου, στον Αντέννα, αποτελούν στολίδια της ελληνικής τηλεόρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα