Μέρκελ: Τέρμα στην ομηρία της πολιτικής από τις τράπεζες

Σε συνομιλία με τον εκδότη της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, Gabor Steingart, η Καγκελάριος Angela Merkel αναφέρθηκε στην σχέση πολιτικής – τραπεζών και στην ανάγκη ανεξαρτητοποίησης της πρώτης από τις δεύτερες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, κατά την άποψή της, να μειωθούν τα χρέη.

Στην ανταλλαγή αυτή απόψεων, η οποία δημοσιεύεται από την εφημερίδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος εκφράζει την επιθυμία να μειώσει κατά την περίοδο της κρίσης την

αυξημένη εξάρτηση των κρατών από τις τράπεζες.

«Μία τράπεζα δεν επιτρέπεται να παίρνει όμηρο ολόκληρη την κοινωνία και μαζί της την οικονομία», είπε. Γι’ αυτό, λέει, αποτελεί κεντρική αποστολή της πολιτικής να αλλάξει την πορεία διαχείρισης των χρεών.

«Ο καλύτερος τρόπος να ανεξαρτητοποιηθούμε ως κράτη και πολιτικοί από τις τράπεζες είναι να μην δημιουργούμε άλλα χρέη», ισχυρίζεται.

Σύμφωνα με την Merkel, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν στην ανάγκη μείωσης των χρεών:

«Κατ’ αρχάς για να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά δεύτερον, γιατί οι τράπεζες έχουν την τάση να αγοράζουν ομόλογα προτού χορηγήσουν δάνεια στην οικονομία», πρόσθεσε, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για τις αυξανόμενες δανειστικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι χώρες με αυξημένα κρατικά χρέη.

Η Καγκελάριος δεν θεωρεί ότι η κρίση έχει τελειώσει. Δηλώνει ότι εν γνώσει της δεν διακήρυξε ποτέ τον τερματισμό της, αν και πιστεύει ότι έχουμε διανύσει ένα σημαντικό της μέρος. Μολαταύτα, απομένουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα.

Η Angela Merkel αναφέρθηκε, τέλος, και στο εγχώριο ζήτημα της διαχείρισης της ενέργειας:

«Αν η χώρα μας δεν τα κατάφερνε να αντικαταστήσει έως το 2022 20 Gigawatt απόδοσης μέσω άνθρακα και αερίου, τότε θα ήμασταν μια κακή τεχνολογικά χώρα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να συνδυάζονται με λογική με τις συμβατικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα