Καταδίκη για τη δολοφονία Πολιτκόφσκαγια

Σε 11 χρόνια καταναγκαστικών έργων καταδικάστηκε ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ, για την οργάνωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης, Άννα Πολιτκόφσκαγια, το 2006. Η εν λόγω δημοσιογράφος, που δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006 στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία έμενε στη Μόσχα, ήταν μία από τις λίγες δημοσιογράφους της Ρωσίας που καταδίκασαν τις ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στην Τσετσενία. Σύμφωνα με την
εισαγγελία, ο Παβλιουτσένκοφ βοήθησε στην δολοφονία της επικριτικής για το Κρεμλίνο δημοσιογράφου στις 7 Οκτωβρίου του 2006, αγοράζοντας το όπλο με το οποίο έγινε και παραδίδοντας το στο δολοφόνο. Ο Παβλιουτσένκοφ αντιμετώπιζε αρχικά 20ετή ποινή κάθειρξης, αλλά πέτυχε μείωση της ποινής του κατόπιν συμφωνίας να συνεργαστεί με τους ανακριτές. Η εισαγγελία είχε ζητήσει αρχικά την επιβολή ποινής κάθειρξης 12 ετών. Επίσης, οφείλει να καταβάλει 3 εκατομμύρια ρούβλια (75.000 ευρώ) ως αποζημίωση για την πρόκληση ηθικής βλάβης στα παιδιά της Πολιτκόφσκαγια, σύμφωνα με το δικαστήριο. Η οικογένεια του θύματος και η υπεράσπιση ανακοίνωσαν αμέσως μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ότι θα ασκήσουν έφεση, καθώς δεν δέχονται την επιβολή ποινής μικρότερης των 20 ετών κάθειρξης.

Σχετικά με την υπόθεση, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, ο αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα στην οποία εργαζόταν η δημοσιογράφος, είχε σημειώσει ότι υπάρχει ένα “πολιτικό ταμπού” στην εξιχνίαση του εγκλήματος αυτού. “Αν ληφθούν ως δεδομένα τα εμπόδια που εγείρονται για τον εντοπισμό αυτού που έδωσε την εντολή (για τη δολοφονία), αυτός πρέπει να ανήκει στις τάξεις των πλέον απρόσβλητων ανθρώπων στην Ομοσπονδία της Ρωσίας”, σημείωσε.

Επιπλέον σχετικά με την δολοφονία, ο Λομ-Άλι Γκαϊτουκάγεφ, ένας άνδρας τσετσενικής καταγωγής, κατηγορείται ότι στρατολόγησε τον αστυνομικό Παβλιουτσένκοφ, αφού ο ίδιος πήρε εντολή να σκοτώσει την δημοσιογράφο από κάποιον άγνωστο. Σήμερα, ο Γκαϊτουκάγεφ κρατείται. Επίσης άλλοι τρεις Τσετσένοι, τα αδέλφια Ρούσταμ, Ιμπραγκίμ και Τζαμπράιλ Μαχμούντοφ είχαν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν τη δολοφονία. Ο Ρούσταμ κρατείται, ενώ τα δύο αδέλφια του αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από δίκη το 2009.

Το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έστειλε πίσω την υπόθεση στην εισαγγελία και ξεκίνησε νέα έρευνα με τους ίδιους υπόπτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα