Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του 13ου μισθού, υποδεικνύει το Υπουργείο Εργασίας

18:37 14/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 18.32: Ποινικό αδίκημα συνιστά η μη καταβολή του 13ου μισθού, όπου αυτός καταβάλλεται, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΚΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο 13ος μισθός, όπου αυτός καταβάλλεται, συνιστά μέρος του μισθού του εργαζόμενου και συνεπώς η μη καταβολή του ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον περί Προστασίας των Μισθών Νόμο (Νόμος αρ. 35(Ι)2007), με παράβαση των διατάξεων του.

Αυτό, πέραν των δικαιωμάτων που ο Νόμος παρέχει στον εργαζόμενο για διεκδίκηση αστικώς της

καταβολής του, συνιστά και ποινικό αδίκημα και έχει ως συνέπεια την ποινική δίωξη του εργοδότη.

Το ΥΕΚΑ αναφέρει ότι με τροποποίηση που έχει επενεχθεί στον Νόμο, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις χθες, οι ποινές που προβλέπονται αυξάνονται σημαντικά. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι €15.000 ή και οι δυο ποινές μαζί.

Επίσης, με την ίδια τροποποίηση, το Δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει τα οφειλόμενα ποσά στον εργαζόμενο.

Είδηση 11.13: Παρανομούν οι εργοδότες που δεν θα παραχωρήσουν τον 13ο μισθό

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναμένεται να εκδώσει σήμερα ανακοίνωση για την καταβολή 13ου μισθού από τους εργοδότες.

Όσοι εργοδότες είχαν ως πρακτική να καταβάλλουν 13ο μισθό στους εργοδοτούμενους τους, θα είναι υποχρεωμένοι να τον καταβάλουν και φέτος. Εξαίρεση έχουν όσοι εργοδότες δεν κατέβαλλαν 13ο μισθό.

Μέσω της ανακοίνωσης, το αρμόδιο Υπουργείο θα προειδοποιεί τους εργοδότες με ποινικές διώξεις σε περίπτωση μη καταβολής του 13ου μισθού.

Ήδη η εργοδοτική οργάνωση ΟΕΒ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παρακινεί τα μέλη της να καταβάλουν τον δέκατο-τρίτο.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Βουλής βρίσκεται νομοσχέδιο που προνοεί πρόστιμο μέχρι 15 χιλιάδων ευρώ και φυλάκιση μέχρι έξι μηνών για όσους εργοδότες παρανομούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα