Καρύδης: Θέτουμε ως προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης συμμετείχε στο πάνελ της εκπομπής “Κοινωνία Ώρα Mega”, με τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα της παρέμβασης του Δημήτρη Καρύδη:

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚΡ Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Μετά τη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή, τα πράγματα για τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική και τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι χειρότερα. Αν δείτε τα αποτελέσματα, θα παρατηρήσετε ότι η τροπολογία που κατέθεσε η αριστερή πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη, δεν υπερψηφίστηκε με 85 ψήφους, όταν αυτός πήρε 59 και είχε και 4 λευκά και 7 αποχές. Δηλαδή περίπου 85-70, 55%-45%. Άρα σημαίνει ότι υπάρχει ένα βαθύ πολιτικό και ιδεολογικό πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στη γραμμή της συνεννόησης και της εθνικής προσπάθειας που εμείς καλούμε την ηγεσία του από το 2012, λέει τώρα: Κάνω προσκλητήριο σε βουλευτές με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή εκεί που θα έπρεπε όλες οι δυνάμεις να είναι ενωμένες για να συνεχιστεί και να εδραιωθεί η σταθερότητα της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί διασπαστικά καλώντας διαφόρους βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να συμπληρώσουν τους 120…

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ναι. Και ανάμεσα στους βουλευτές που καλεί υπάρχουν βουλευτές πρώην υπουργοί ή πρώην βουλευτές που είχαν ψηφίσει τα μνημόνια. Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια σταθερή πορεία δεν πρέπει να συνομιλεί καν με τα στελέχη αυτά, αυτό δηλαδή που λέει η αριστερή πλατφόρμα. Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει μια τεράστια στροφή σε αυτό το θέμα από τη μία είναι αριστερός στα λόγια, δε θέλει κεντρώες θέσεις, θέλει αριστερές θέσεις και αριστερές συμμαχίες και από την άλλη κάνει άνοιγμα στο κέντρο. Δηλαδή ένα αλαλούμ.

Το μόνο πράγμα στο οποίο μένουν σταθεροί και το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την πολιτική ζωή, είναι που βάζουν ως προαπαιτούμενο τη σκανδαλολογία. Δηλαδή λένε «έλα εδώ» στον βουλευτή, «θα σ’ έχω όμηρο αρκεί να ψηφίσεις προανακριτική Επιτροπή για τα υποβρύχια»

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πότε το είπαν αυτό;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας το είπε αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ότι τι;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ο κ. Τσίπρας για τους βουλευτές που θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο του, βάζει ως προαπαιτούμενο ότι θα ψηφίσουν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική Επιτροπή για τα υποβρύχια ανεξάρτητα από το κόμμα από το οποίο προέρχονται.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Και ανεξάρτητα από πού προέρχονται.

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Δεν υπάρχουν αυτά.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Διαβάστε την δευτερολογία του κ. Τσίπρα…

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Ξέρω πολύ καλά, ήμουν εκεί…

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δείτε όλες τις εφημερίδες σήμερα, δείτε όλα τα blogs χθες που αναπαράγουν τη δευτερολογία του κ. Τσίπρα

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα με συγχωρείτε, νομίζετε ότι τον νοιάζει τον κόσμο ο θεσμός και η Προεδρία;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Συγνώμη, αν πάμε σε εκλογές, τον κόσμο τον νοιάζει και τον παρανοιάζει.

Για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τους εταίρους

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Καρύδη, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ και με την επαναδιαπραγμάτευση και με όλη αυτή την ιστορία που πάνε στα Υπουργεία, στο Μαξίμου και κουβεντιάζουν και μεταξύ τους; Τι γίνεται μέσα στην κυβέρνηση; Τι κάνουν;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δε γίνεται τίποτα παράδοξο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς δε γίνεται τίποτα; Ο Κουκουλόπουλος λέει να διαπραγματευθεί με το Σαμαρά για τη ΔΕΗ ενώ είναι Υφυπουργός Γεωργίας.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν ισχύουν αυτά. Εδώ ή θα συζητάμε σοβαρά ή θα δημιουργούμε διάφορους μύθους και μια ανούσια συνωμοσιολογία. Εδώ υπάρχει το εξής: Είχαμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Ποιο ήταν το μήνυμα που έδωσε ο κόσμος; Πολιτική σταθερότητα. Τι άλλο μήνυμα έδωσε; Να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένους τομείς. Έχουμε τις δεσμεύσεις μας, τις οποίες σεβόμαστε και τηρούμε. Από κει και πέρα όμως, πρέπει να συζητούμε οργανωμένα τα διάφορα θέματα.

Σας λέω, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα θέμα το οποίο ήταν μνημονιακή υποχρέωση, ψηφίστηκε, δεν απέδωσε. Αυτό πρέπει να το ξανασυζητήσει μια σοβαρή κυβέρνηση, να το ξαναθέσει και στους εταίρους που μιλάει μαζί τους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, άλλο να παίρνει τη μορφή θέτουμε κάποια θέματα, άλλο να παίρνει μορφή αντάρτικου.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Όχι, δεν παίρνει καμία μορφή αντάρτικου. Έχουμε μπροστά μας τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν πρέπει να γίνει μια εξαντλητική συζήτηση στην κυβέρνηση, όταν υπάρχει διαβούλευση για το νομοσχέδιο που έχει δοθεί για τη ΔΕΗ, για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ; Έχουν γίνει δεκάδες παρατηρήσεις από φορείς, εργαζομένους, τοπικές κοινωνίες κτλ. Εάν αυτό το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της χαραγμένης γραμμής γίνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο, για την εθνική οικονομία και για τους καταναλωτές, δεν είναι προς όφελός μας; Αυτά δεν πρέπει να τα κουβεντιάσουμε;

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Να μην παραγνωρίζουμε όμως όσα έχουν ψηφιστεί κ. Καρύδη;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Μα δεν έχει ψηφιστεί αυτό.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Να μην τα παραγνωρίζουμε αυτά.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό θα μπει για να ψηφιστεί μετά από ένα μήνα. Δεν έχει σημασία η συγκυβέρνηση με τα επιτελεία της και τους Υπουργούς να εξαντλήσουν όλη τη συζήτηση ώστε αυτό να είναι ένα σχέδιο ολοκληρωμένο που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερους μέσα σε μια γραμμή διακηρυγμένη; Αυτό είναι το επίκεντρο της συζήτησης.

Εάν δεν γίνει αυτό, τότε δικαιολογείται η αντιπολίτευση στα μάτια του κόσμου να λέει ότι «δεν κάνεις διαπραγμάτευση». Από την αρχή, από το 2012 είπαμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι συνεχής και όπου μπορούμε ν’ αλλάξουμε πράγματα πρέπει να τ’ αλλάξουμε προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών

(…)

Ήθελαν να απολύσουν 25.000, δεν πήγαμε σε τέτοια νούμερα, ήθελαν και σε άλλους τομείς να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα, νόμος για ομαδικές απολύσεις για παράδειγμα και δεν πήγαμε σε τέτοιες πολιτικές. Κρατήσαμε ό,τι μπορούσαμε και έχουμε θετικά στοιχεία από πολιτικές που με πίεση εφαρμόστηκαν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς σαν ΠΑΣΟΚ θα ξαναθέσετε θέμα από την αρχή για βασικά θέματα;

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εμείς λέμε σαν ΠΑΣΟΚ ότι θέτουμε ως προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ότι θέλει ο καθένας να βελτιώσει κάπως την κατάσταση, εντάξει..

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Θέλουμε η κοινωνική ατζέντα να έρθει στο προσκήνιο. Αυτό συζητάνε όλοι στην Ευρώπη σήμερα, οι σοσιαλιστές, όλοι. Βλέπετε ότι για να στηρίξει τον Γιουνκέρ, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έβαλε ως βασικό θέμα «όχι στη λιτότητα, ναι στην ανάπτυξη, ναι στην απασχόληση, κοινωνική πολιτική». Αυτά δεν πρέπει να τα κάνουμε; Μεταξύ του «όχι σε όλα» και της καταστροφολογίας που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων μνημονιακών που λένε «κάντε τα όλα και μην ακούτε κανέναν, μη βάζετε κανένα θέμα», υπάρχει και ο μέσος δρόμος, που κατά βάση και κατά κανόνα είναι ο πιο σωστός και πιο ασφαλής, που λέει «κινηθείτε με τη λογική, δείτε τι γίνεται τώρα στον κόσμο και διορθώστε όσα μπορείτε γιατί μπορούμε να φύγουμε από τα μνημόνια, μπορούμε να φύγουμε από την κρίση και να πάμε σε μια νέα περίοδο για την Ελλάδα». Και μακάρι αυτό να το έκαναν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να είμαστε μαζί για να μην βουλιάζουμε μέσα στη σκανδαλολογία και στις σκευωρίες..

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Και στο πρόσωπο του Προέδρου που θα προταθεί μπορούσαμε να είμαστε όλοι μαζί, και σ’ αυτό μπορούσαμε.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εσείς καταλάβατε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να βγει κάτι σημαντικό ως προς τη γραμμή της χώρας; Όλα αυτά που συζητούσαν ήταν μόνο για τις συμμαχίες και τα αλληλοκαρφώματα, αν θα κάνουμε μια στροφή προς το κέντρο, αν θα πάμε μόνο με τις αριστερίστικες δυνάμεις. Αυτά συνιστούν ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Αυτά είναι το ασθενές έδαφος, το υποχωρούν έδαφος της παραπολιτικής.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν είναι παραπολιτική αυτά, είναι ουσία κ. Μπαλάφα.

(Προβολή ρεπορτάζ)

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Η πλειοψηφία των τουριστών που έρχεται με την κρουαζιέρα, είναι μια σημαντική πλευρά του ελληνικού τουρισμού. Έρχονται από το εξωτερικό μεγάλοι άνθρωποι, από Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι οργανωμένες οι εκδρομές. Ξέρετε ότι πριν μερικά χρόνια, παρ’ ότι εμείς είμαστε μια χώρα που πραγματικά θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη και στην κρουαζιέρα, είμαστε πολύ πίσω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το θέμα είναι να ταξιδεύεις, παντού.

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εάν γίνουμε και home port, γύρω από την κρουαζιέρα θα αναπτυχθούν πάρα πολλά επαγγέλματα, θα αυξηθεί η απασχόληση και οι θέσεις εργασίας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας.

Keywords
ατζεντα, πετρελαιο θερμανσης, ΠΑΣΟΚ, συριζα, σημαίνει, υπουργοι, τσιπρας, βοζεμπεργκ, blogs, εκλογες, σαμαρας, δεη, πετρελαιο, νέα, ελλαδα, home, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, ητανε μια φορα, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, το θεμα, εθνικη, ηγεσια, θεμα, οικονομια, πιεση, πλαισιο, ωρα, blogs, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βοζεμπεργκ, γινει, γινεται, δειτε, δοθει, δρομος, εδαφος, ειπαν, ειπε, υπαρχει, επαγγελματα, επρεπε, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, ζωη, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κρουαζιερα, λευκα, λογια, μαξιμου, ματια, μορφη, μπορειτε, ξερετε, ουσια, οφελος, παμε, συγνωμη, συζητηση, σχεδιο, χειροτερα, δημητρης, ειπαμε, εκδρομες, home, χωρα, ιδιαιτερα, λαφαζανη, μπροστα, ομηρο, σημαίνει, σωστος, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα