Η Μέρκελ σνόμπαρε (και) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όπως σας είχαν ενημερώσει τα «Υστερόγραφα» πριν από ένα μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε απορρίψει την υποψηφιότητα του Yves Mersch, Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, για μια θέση στην εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το αιτιολογικό ότι σε αυτήν απουσιάζει παντελώς το γυναικείο φύλο. Σας είχαμε επίσης εκθέσει, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

διατηρεί εν προκειμένω απλό δικαίωμα ακρόασης, το οποίο δεν είθισται μεν να αγνοείται, μπορεί ωστόσο να παρακάμπτεται με σχετική απόφαση των κρατών – μελών.

Χθες το βράδυ, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, παίχθηκε το τελευταίο, μάλλον, επεισόδιο στο «δράμα – Yves Mersch», με τον τραπεζίτη από το Λουξεμβούργο να αποκτά εντέλει τη θέση που επιθυμούσε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Έτσι, εκπληρώθηκε και η σχετική επιθυμία της Καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει την εν λόγω εξέλιξη.

Πριν τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, Γερμανός μεν αλλά πολιτικός αντίπαλος της Καγκελαρίου, είχε εκ νέου εξηγήσει την άρνηση του οργάνου που εκπροσωπεί και ζητήσει τον σεβασμό των απόψεών του από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά, οι τελευταίοι αποφάσισαν ότι το έκτο και τελευταίο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ θα είναι ο Mersch.

Η … λατρεία της Merkel για το πρόσωπο του νεοδιορισθέντος είναι εύκολα εξηγήσιμη: ο Mersch αποτελεί θιασώτης της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και δηλώνει ασυμβίβαστος μαχητής κατά του πληθωρισμού, δύο θέσεις που εκτιμώνται ιδιαίτερα στο Βερολίνο, όχι εξίσου, βέβαια, στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Ο  Martin Schulz εμφανίσθηκε μετά την απόφαση αυτή ιδιαίτερα αγανακτισμένος. Λογικό, από την στιγμή που οι ηγέτες της Ε.Ε. εμφανίζονται από την μία να επιθυμούν την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του δημοκρατικότερου οργάνου της, και από την άλλη, όταν οι βουλήσεις του αντιτίθενται στις δικές τους όπως εν προκειμένω, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν το γράμμα του Νόμου για να το «σνομπάρουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα