Μπρούντερλε: Η Ιταλία μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη

Ούτε το μέγεθος της Ιταλίας ούτε η συνεισφορά της στα βάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να συγκινούν τον Rainer Brüderle. Ο επικεφαλής του εκλογικού ψηφοδελτίου του κυβερνητικού εταίρου της Angela Merkel, δηλ. του FDP, άφησε αντίθετα ορθάνοιχτη την πόρτα της εξόδου στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Είναι πιθανό να φύγουν», είπε, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του και πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να προσαρμοστεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Και αν δεν το θέλουν αυτό, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», τόνισε ακόμα με νόημα. Η απόφαση εναπόκειται στους Ιταλούς.

Ο Brüderle υποστήριξε εξάλλου, ότι είναι πεπεισμένος για την σημαντικότητα του ευρώ ως οργάνου για την ευρωπαϊκή μετεξέλιξη, αλλά θεωρεί ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποχρεώνεται να συμμετέχει. Η Ιταλία θα πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα σε μια έξοδο και σε «δραστικά μέτρα», αφού οι κανόνες του παιχνιδιού θα πρέπει να τηρούνται από όλους. Τα μεγαλύτερα προβλήματά της είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και μεταρρυθμίσεων και η ελλείπουσα ικανότητα δράσεων από την κυβέρνησή της.

Ο υποψήφιος του FDP εντόπισε ακόμα την κριτική του στην περιορισμένη μόνο μείωση των κρατικών δαπανών στην Ιταλία, στην μη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, ενώ την παρότρυνε να ακολουθήσει το μεταρρυθμιστικό παράδειγμα της Γερμανίας.

Τέλος, ο Brüderle, σε μια γενικότερη εκτίμηση για την κρίση, υπογράμμισε ότι αυτή δεν έχει ξεπεραστεί και, επιβεβαιώνοντας τον «λαϊκό» χαρακτήρα του κόμματός του, επανέλαβε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να πληρώνουν πια τις αμαρτίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα