WSJ: Η Ομόνοια είναι εθνικό σύμβολο απελπισίας και κατάρρευσης

Με εκτενές της άρθρο η Wall Street Journal, περιγράφει την κατάσταση στην πλατεία Ομονοίας, αναφέροντας ότι το άλλοτε ζωηρό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, τώρα είναι περικυκλωμένο από ερειπωμένα ξενοδοχεία και εγκαταλελειμμένα μαγαζιά και στοιχειωμένο από εμπόρους ναρκωτικών, ναρκομανείς και πόρνες, καθιστώντας το «ένα σύμβολο απελπισίας και κοινωνικής κατάρρευσης».

Αυτό που κάποτε αποτελούσε την καρδιά του «ελληνικού ονείρου» και τόπο συνάντησης κάθε Έλληνα που έφθανε στην Αθήνα

από άλλες περιοχές της χώρας, έχει μεταβληθεί σε ένα κέντρο όλων των ελληνικών δεινών.

Το δημοσίευμα περιγράφει την πλατεία ως μια αρένα συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών και αναρχικών, ενώ θλιβερές είναι και πάλι οι καταγγελλόμενες αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος μεταναστών, οι οποίοι μαζικά εισρέουν στην περιοχή, μετά την απελπισμένη τους προσπάθεια να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε άνδρες της ΕΛΑΣ χρεώνονται κλοπές χρημάτων και κινητών από μετανάστες και συμπεριφορές ευτελισμού εις βάρος τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μετανάστες χαρακτηρίζουν τους αστυνομικούς «αρπακτικά». Ένας 24χρονος από το Μπαγκλαντές είπε ότι συχνά οι αστυνομικοί κλωτσούν την πόρτα του μικρού δωματίου που μοιράζεται με επτά μετανάστες και αρπάζουν ό ,τι χρήματα βρίσκουν. «Μερικές φορές επίσης, κλέβουν κινητά τηλέφωνα», πρόσθεσε. Ο 24χρονος, που εισήλθε παρανόμως στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχει προσωρινά έγγραφα παραμονής, ανέφερε ότι δύο φορές οι αστυνομικοί κατέσχεσαν καροτσάκια που χρησιμοποιεί για να συλλέγει χαρτιά, γυαλιά και μέταλλα από τα σκουπίδια, τα οποία στη συνέχεια πουλά σε ανακυκλωτές. «Την άλλη μέρα αστυνομικοί μου έριξαν γάλα στο κεφάλι», πρόσθεσε ο 24χρονος που κάποτε δούλευε σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. «Δεν υπάρχουν δουλειές, υπάρχουν προβλήματα με την αστυνομία. Αν ήξερα την πραγματική κατάσταση εδώ, δεν θα ερχόμουν ποτέ», πρόσθεσε.

Αστυνομικοί σε περιπολίες με μοτοσικλέτες και άλλοι πεζή, πολλοί από αυτούς μόλις αποφοιτήσαντες από τις αστυνομικές ακαδημίες, συχνά σταματούν και ελέγχουν μετανάστες, κυρίως από την νότια Ασία και την Αφρική.

«Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες», είπε ένας 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αθήνα. «Σοκαρίστηκα. Δεν είχα δει πριν παρόμοιες καταστάσεις. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομερή», προσθέτει.

Η WSJ παραθέτει δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστου Μανούρα, ο οποίος αναφέρει: «Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα, παντού και πάντα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί», πρόσθεσε ο κ.Μανούρας.

Η πλατεία, αλλά και οι γειτονιές γύρω από αυτήν, έχουν ρημαχτεί από την οικονομική κρίση της χώρας, από το τεράστιο κύμα μεταναστών και από τα μέτρα λιτότητας που έχουν υποσκάψει την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέμβει. Το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που διανύει το έκτο έτος οικονομικής κρίσης, και αποτελεί προειδοποίηση για άλλες – χτυπημένες από την κρίση- χώρες της Ευρώπης.

«Κάποτε ήταν η δική μας Times Square. Τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη», δήλωσε ο Γιάννης Πολίτης, ο οποίος λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο κοντά στην Ομόνοια. «Τα τελευταία τρία χρόνια όλα τα προβλήματα έχουν συγκεντρωθεί εδώ».

Η πλατεία ήταν ένας παραδοσιακός τόπος συνάντησης για ανθρώπους από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Για τους Αθηναίους, αλλά και όλους τους Έλληνες, για τους οποίους τα καφενεία, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία της πλατείας ήταν σύμβολα της οικονομικής ανάπτυξης από την δεκαετία του ’60 και μετά, ο «θάνατος» της Ομόνοιας έχει ψυχολογικό τίμημα.

«Ήταν το κέντρο του ελληνικού ονείρου», είπε ο Ελευθέριος Σκιαδάς, συγγραφέας και ιστορικός, πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων. «Όμως όλα αυτά που χτίσαμε κατά τη διάρκεια των χρόνων κατέρρευσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα