Spiegel: «Μαϊμού» η ανεργία των νέων στην Ελλάδα!

Για διαστρεβλωμένα στατιστικά ως προς την ανεργία των νέων στην Ελλάδα και στην Ισπανία και αδικία σε βάρος των ηλικιακά μεγαλύτερων κάνει λόγο ρεπορτάζ του Spiegel, με παραπομπή στα στοιχεία της Eurostat.

Έντονη κριτική ασκεί το περιοδικό Spiegel στην Καγκελάριο Angela Merkel

και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για την λαθεμένη, όπως θεωρεί, εστίασή τους στην ανεργία των νέων της Νότιας Ευρώπης και την παραμέληση των υπολοίπων.

Το ότι αυτή η πολιτική βασίζεται σε λαθεμένα στοιχεία αποδεικνύεται, κατά το δημοσίευμα, από το γλωσσάρι της στατιστικής της Eurostat, στο οποίο περιέχεται η παρατήρηση ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους δεν σημαίνει και ότι ο αριθμός των ανέργων είναι υψηλός. Κι αυτό γιατί καταμετράται μόνο το ποσοστό των ανέργων ανάμεσα στους νέους που ζητούν ή έχουν δουλειά. Με άλλα λόγια δεν προσμετρούνται οι μαθητές και οι φοιτητές. Οι τελευταίοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά τα 25 χρόνια.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ακριβέστερα είναι τα στοιχεία που καταλαμβάνουν το σύνολο των νέων κάτω των 25 ετών. Αν διαβάσει κανείς τα στατιστικά με αυτόν τον τρόπο, η ανεργία σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ ανέρχεται στο 20% την Ισπανία και στο 16% στην Ελλάδα.

Οι οικονομολόγοι λένε, λοιπόν, ότι δεν είναι οι νέοι εκείνοι που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση. Αντίθετα, έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε όσους ξεπερνούν τα 30 χρόνια, καλείται δε η ευρωπαϊκή πολιτική να μεταβάλλει τις προτεραιότητές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα