Κόκκινος συναγερμός σε Χιλή – Αργεντινή για έκρηξη ηφαιστείου

Κόκκινο συναγερμό εξέδωσαν οι αρχές της Χιλής και της Αργεντινής λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοπάχουε.

Τονίζοντας ότι το ηφαίστειο πρόκειται να εκραγεί άμεσα, οι αρχές διέταξαν τους 3.000 κατοίκους του νότιου συνόρου των δύο χωρών να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Το ηφαίστειο ύψους 2,96 μέτρων που βρίσκεται στις Κορδιλιέρες Άνδεις, έχει εκλύσει αέριο, ενώ χιλιάδες μικρές σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Ο Χιλιανός υπουργός Εσωτερικών, Αντρές Τσάντγουικ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε: «Αυτός ο κόκκινος συναγερμός

εκδόθηκε μετά την παρατήρηση της δραστηριότητας του ηφαίστειο και τη διαπίστωση της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης».

Σύμφωνα με το Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών της Χιλής, η εκκένωση θα επηρεάσει περίπου 460 οικογένειες που κατοικούν σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο. Εκτιμά ότι θα διαρκέσει σχεδόν 48 ώρες, αλλά ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Αρχικά οι Αρχές είχαν εκδώσει «κίτρινο συναγερμό», ωστόσο στην συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο και αναβαθμίστηκε στο ανώτατο επίπεδο, παράλληλα δόθηκε εντολή στους 600 κατοίκους της πόλης Καβιάχουε να μεταφερθούν στη γειτονική Λονκόπουε.

Keywords
Τυχαία Θέματα