Σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ

Μετά την απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας κ. Βρούτση και Λυκουρέντζου, σύμφωνα με την οποία από 1ης Ιουνίου συνταξιούχοι και εισφορές των εργαζομένων περνούν στη δικαιοδοσία του ΕΟΠΥΥ, σήμερα οι υπάλληλοι του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας (ΤΥΠΑΤΕ), προχωρούν σε 48ωρη απεργία.

Οι

περίπου 7.000 συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας και τα έμμεσα μέλη που ασφαλίζονται στο ΤΥΠΑΤΕ, το οποίο με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή διαλύεται, μεταφέρονται πλέον στον ΕΟΠΥΥ.

Από το Δεκέμβριο και μετά οι συνολικά σχεδόν 25.000 ασφαλισμένοι του ΤΥΠΑΤΕ , δεν καλύπτονταν ιατροφαρμακευτικά από το ταμείο υγείας τους, που ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και βρέθηκε στον αέρα μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι παροχές που θα έχουν θα είναι αντίστοιχες με αυτές των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

Από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η κάλυψη των συνταξιούχων, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και του συναρμόδιου υπουργείου Υγείας, ωστόσο εκκρεμεί η ψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή στις 25.4.2013 (γεν. αρ. 488 και ειδικός 64 στο σ.ν. “περί αλληλεγγύης γενεών”), οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, παραβλέποντας την εκπεφρασμένη θετική άποψη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των βουλευτών, κατέθεσαν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και επεξεργασία τροπολογία με την οποία το ΤΥΠΑΤΕ κλείνει..

Οι εργαζόμενοι του ΤΥΠΑΤΕ, υποστηρίζουν ότι η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, ενώ εκκρεμεί η ψήφιση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, μετά από συζήτηση των εργαζομένων με όλα τα κόμματα, ήδη από 25.4.2013, στη Βουλή και προβλέπει τη διατήρηση του ΤΥΠΑΤΕ για ένα μεταβατικό στάδιο.

Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του ΤΥΠΑΤΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα