«Knock down» η Μέρκελ από την «έκρηξη» της ιαπωνικής οικονομίας

Δύο ολόκληρες δεκαετίες μηδενικής ανάπτυξης και στασιμοπληθωρισμού βίωνε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα θέσει και πάλι τις μηχανές της σε κίνηση.

Η μέθοδος των «Abenomics», όπως ονομάστηκαν, μπορεί να μην ήταν πρωτότυπη, ήταν, όμως, σίγουρα τολμηρή: Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έκοψε άφθονο χρήμα, το γιεν υποτιμήθηκε μέσα σε λίγους μήνες κατά 30% σε σχέση με το

ευρώ, τα προϊόντα της χώρας έγιναν φθηνότερα για τους διεθνείς αγοραστές και ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές ενισχύθηκαν σημαντικά. Όλα αυτά σε μια χώρα που είναι χρεωμένη όσο καμία άλλη βιομηχανική, λογαριασμό που καλείται να πληρώσει ένας εξόχως γηρασμένος πληθυσμός.

Αν, ωστόσο, η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε ο Abe δικαιούται να λέει ότι τήρησε την υπόσχεσή του προς τους ψηφοφόρους του και το Βερολίνο, το οποίο εξαρχής έβλεπε με κακό μάτι το … αντίπαλο δέος, να ανησυχεί.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ιαπωνική οικονομία ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις: Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που μεταφράζεται σε ανάπτυξη της τάξης του 3,5% σε ετήσια βάση. Μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες, ανάμεσά τους η Toyota και η Honda, καταγράφουν ιστορικά κέρδη.

Την ίδια ώρα, η ευρωζώνη αντιπαρατάσσει ύφεση και απαισιοδοξία, με το καμάρι της, την ίδια την Γερμανία, να πανηγυρίζει για την επίτευξη του + 0,1%. Οι ΗΠΑ, ακολουθώντας ενδιάμεση πολιτική, εγγύτερη, πάντως, προς αυτήν του Τόκιο, επίσης παίρνουν την ανιούσα, με ανάπτυξη 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο.

Με την τάση στην ιαπωνική οικονομία να είναι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αναμφίβολα θετική, τους Ευρωπαίους πολίτες να δυσανασχετούν ολοένα και περισσότερο για την έλλειψη ανάπτυξης και τις επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας, και, αν υποθέσουμε ότι μεταξύ Τόκιου και Βερολίνου διεξάγεται αγώνας μποξ με έπαθλο την επικράτηση των τολμηρών αναπτυξιακών πολιτικών ή της συνταγής λιτότητας, τότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Angela Merkel υπέστη το πρώτο knock down…

Keywords
Τυχαία Θέματα