Σε εξέλιξη το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης

Σε εξέλιξη είναι η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ. «Καλώ τους ευρωπαίους να κάνουμε μαζί το τελευταίο μίλι. Εϊναι σημαντικό να πάρουμε μια απόφαση για τη δόση για να πάψει η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική υπόθεση. Πρέπει να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για τη δόση σήμερα, σήμερα το απόγευμα. Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Είναι πλήρως πιθανό και τους ζητώ να βρούμε ένα συμβιβασμό για να φτιάξουμε μια συμφωνία», δήλωσε μεταξύ άλλων προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση

του Eurogroup ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν.
«Πρέπει να βρεθεί σήμερα λύση για την Ελλάδα», σχολίασε και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εισερχόμενη τόνισε: «Σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για την εξεύρεση μιας αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση», είπε.

Σήμερα ολοκληρώνουμε τη λύση για την Ελλάδα, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα» είπε και εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, αλλά και η παραχώρηση μέρους των κερδών στην Ελλάδα από ελληνικούς τίτλους που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Το εμπόδιο για την απλευθέρωση της δόσης προς την Ελλάδα είναι το χρηματοδοτικό κενό, που μέχρι το 2014 ανέρχεται σε 13,5 δις. ευρώ και δημιουργείται από τη σχεδιαζόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αρνείται να συναινέσει στη διετή επιμήκυνση και απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα, κάτι που απεύχονται στην ευρωζώνη. Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ευρωζώνη και κυρίως το Βερολίνο λένε «όχι» και αντιπροτείνουν ένα μίγμα μέτρων, ή ημίμετρων, που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση.
Η προεργασία για τα τεχνικά θέματα έγινε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σάββατο και η σύσκεψη της Δευτέρας άρχισε στις 13.40. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη και στο επόμενο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.



Keywords
Τυχαία Θέματα