«Πώς επινοήθηκαν οι Εβραίοι», κυκλοφορεί από το Pandora Books

Το πρώτο βιβλίο μιας σειράς πολιτικών βιβλίων ερευνών εγκαινιάζει η Πανδώρα. Στη σειρά “Pandora Books” θα βρείτε μεγάλες έρευνες και θέματα που απασχολούν τη διεθνή σκηνή.

Ο Shlomo Sand, Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, γράφει για τους Εβραίους αλλά και τους λόγους που επινοήθηκε ο Σιωνισμός.

“Δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να ζω στο Ισραήλ χωρίς να γράψω αυτά τα βιβλία. Δεν πιστεύω ότι τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά όταν ο κόσμος αρχίσει να αλλάζει, αναζητά διαφορετικά βιβλία”.

Shlomo Sand

Πώς επινοήθηκαν οι Εβραίοι

Η

εθνική μυθολογία καθόρισε ότι οι Εβραίοι –διωγμένοι, εξορισμένοι ή φυγάδες πρόσφυγες- οδηγήθηκαν σε μία μακρά και θλιβερή εξορία. Που τους έκανε να περιφέρονται σε στεριές και θάλασσες στα πέρατα της γης, ωσότου η έλευση του σιωνισμού, τους ώθησε να γυρίσουν και να επιστρέψουν μαζικά στην ορφανεμένη πατρίδα τους. Αυτή η πατρίδα δεν ανήκε ποτέ στους Άραβες κατακτητές, εξ ου και η αξίωση ενός λαού χωρίς γη σε μία γη χωρίς λαό.

Αυτή η εθνική δήλωση που απλοποιήθηκε σε ένα χρήσιμο και δημοφιλές σλόγκαν για το σιωνιστικό κίνημα, ήταν εξολοκλήρου προϊόν μιας φανταστικής ιστορίας που καλλιεργήθηκε γύρω από την ιδέα της εξορίας.

Κυριαρχούμενο από την ιδιαίτερη αντίληψη του σιωνισμού περί εθνικότητας, το Κράτος του Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται, εξήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του, να θεωρήσει τον εαυτό του ως μία δημοκρατία που υπηρετεί τους πολίτες της. Το ένα τέταρτο των πολιτών δεν κατατάσσονται ως Εβραίοι και οι νόμοι του κράτους υπαινίσσονται ότι το Ισραήλ δεν είναι το κράτος τους, ούτε τους ανήκει.

Πώς θα αποκτήσετε το βιβλίο

Αποκτήστε το βιβλίο από τις εκδόσεις «Πανδώρα Books», στην τιμή των 16,90 ευρώ.
H τιμή των 16,90 ευρώ περιλαμβάνει και τα έξοδα αποστολής.
Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Για αποστολή του βιβλίου με αντικαταβολή η τιμή ανέρχεται στα 19,60 ευρώ.
Από τις 18 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
Στείλτε μας στο [email protected] ή τηλεφωνήστε στο 211 7008014.

Για κατάθεση σε τράπεζα:
Γράψτε το Ον/μο σας, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και ως αιτιολογία τον τίτλο του βιβλίου.
Αριθμός λογαριασμού Πειραιώς: 5080-057747-384
IBAN: GR 36 0172 08000050 8005 7747 384
Αριθμός λογαριασμού Εθνικής: 153/440660-53
IBAN: GR 56 01101530 0000 1534 4066 053


Ο Σαντ και οι απειλές κατά της ζωής του

Ο Σαντ έχει δεχτεί κατά καιρούς απειλές για τη ζωή του, όπως γράφει και ο Ισραηλινός Τύπος. Γνωστός για την αντισιωνιστική του στάση που αναδεικνύει μέσω των συγγραμάτων του, αναφέρεται συχνά από τους επικριτές του ‘’ως εχθρός του Ισραήλ και Ναζιστής’’. Οι φημολογίες συνδέουν τις απειλές κατά της ζωής του με την κυκλοφορία του βιβλίου του, «Πώς επινοήθηκαν οι Εβραίοι».

Ο Σαντ είναι για πολλούς μια αμφιλεγόμενη πνευματική προσωπικότητα, με πολλούς επικριτές και πολλούς θιασώτες της σχολής των «νέων ιστορικών», ένα ρεύμα που ασχολείται με την επαναδιαπραγμάτευση της ισραηλινής εθνικής ταυτότητας.

«Στο δικό μου μυαλό ένας μύθος που αφορά το μέλλον είναι καλύτερος από εσωστρεφείς μυθολογίες του παρελθόντος. Για τους Αμερικανούς, και εξίσου πλέον για τους Ευρωπαίους, αυτό που δικαιώνει την ύπαρξη ενός έθνους είναι μια υπόσχεση ότι στο μέλλον θα είναι μια ανοιχτή, προοδευτική, ακμάζουσα κοινωνία. Τα υλικά για ένα ισραηλινό κράτος υπάρχουν, αλλά χρειάζεται, π.χ., να προστεθούν κάποιες πανισραηλινές επέτειοι. Να ελαττωθεί ο αριθμός των εθνικών εορτών και να προστεθούν ημέρες που θα υμνούν το μέλλον. Να προστεθεί μια ημέρα μνήμης για τη Νάκμπα (που σημαίνει “καταστροφή” και είναι ο παλαιστινιακός όρος για αυτό που συνέβη όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ) ανάμεσα στην Ημέρα Μνήμης και στην Ημέρα Ανεξαρτησίας».

Για τον ίδιο, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ εβραϊκός λαός, μόνο εβραϊκή θρησκεία, ούτε και συνέβη ποτέ κάποια εξορία που να δικαιολογεί την επιστροφή του λαού στο δικό του έδαφος, άποψη που επικαλούνται οι εβραίοι και βασίστηκαν για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Ο Σαντ υποστηρίζει ότι οι εβραίοι μετανάστευσαν με τη θέλησή τους και κάποιοι επέλεξαν να μείνουν στον νέο τόπο παραμονής όπου, αντίθετα με την καθιερωμένη άποψη, η εβραϊκή θρησκεία προσπάθησε να εξαπλωθεί με μεταστροφή μελών από άλλες θρησκείες στον εβραϊσμό. Ετσι εξηγούνται τα τόσα εκατομμύρια εβραίων σε όλον τον κόσμο.

Ένα χαρακτηριστικό άρθρο των θέσεων του Σαντ είχε δημοσιευτεί στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας Le Μonde Diplomatique με ένα άρθρο με τίτλο Το Ισραήλ ηθελημένα ξεχνά την ιστορία του: «Εξήντα χρόνια μετά την ίδρυσή του το Ισραήλ αρνείται να δεχτεί ότι η ύπαρξή του θα έπρεπε να είναι για χάρη των υπηκόων του. Για το ένα τέταρτο σχεδόν του πληθυσμού, που δεν θεωρούνται εβραίοι, το κράτος νομικά δεν είναι δικό τους. Την ίδια ώρα το Ισραήλ παρουσιάζεται ως πατρίδα των εβραίων όλου του κόσμου, ακόμη και αν αυτοί δεν είναι πια κυνηγημένοι πρόσφυγες, αλλά πλήρεις και ισότιμοι πολίτες άλλων χωρών. Μια εθνοκρατική αντίληψη παγκοσμίως ευνοεί τον μύθο του αιώνιου κράτους που θα επανιδρυθεί στη γη των προγόνων του για να δικαιολογεί τις εσωτερικές διακρίσεις μεταξύ των υπηκόων του…».

Keywords
Τυχαία Θέματα