Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Αυτοοργανωμένο Pride στη Θεσσαλονίκη (video)

Γράφει ο Χρήστος Αβραμίδης

Με μια πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και με το καθιερωμένο Drag Show και πάρτι κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του όγδοου αυτοοργανωμένου Pride το Σάββατο. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα εκδηλώσεων για διάφορα ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όχι μόνο. Μονάχα ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί η συγκέντρωση την Παρασκευή, με τίτλο «Παίρνουμε πίσω την Αριστοτέλους και κάθε Αριστοτέλους», κάτι που αποτελεί σαφή αναφορά

στις πρόσφατες ομοφοβικές επιθέσεις. Την Παρασκευή διεξήχθη επίσης εκδήλωση με τίτλο «Μετά τον ομόφυλο γάμο τι;», με τους συμμετέχοντες να συζητούν για τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κοινότητα και τα αιτήματα προς επίλυσή τους. Αναμφισβήτητα, ανάμεσα στις εκδηλώσεις που ξεχώρισαν ήταν και η «βραδιά παραμυθιών, κουήρ & φεμ ποίησης».

Έτσι, έφτασε το Σάββατο, με πολλές συλλογικότητες να καλούν σε πορεία, η οποία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου. Οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα για τις γυναικοκτονίες, για την ανθρωποκτονία της Zackie, για τον ρόλο της αστυνομίας στη θεσμική και κοινωνική ομοφοβία, ενώ δεν παρέλειψαν να φωνάξουν ενάντια στο κράτος του Ισραήλ, καυτηριάζοντας το «Pinkwashing”.

Η διοργανώτρια συλλογικότητα αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο του Pride:

«Ένας κόσμος σκοτεινιάζει. Ομοτρανσφοβική και έμφυλη βία. Αστυνομική καταστολή πάνω στα σώματα όσων αντιστέκονται. Κρατικές επαναπροωθήσεις προσφυγ(ισσ)ων. Άνοδος ακροδεξιάς. Απειλή γενίκευσης του πολέμου. Γενοκτονικές πολιτικές σε βάρος ενός ολόκληρου λαού. Προσπάθεια φίμωσης της φωνής όσων υπερασπίζονται το δίκιο στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Μέσα σε μια συνθήκη όπου οι κυβερνώντες έχουν βαλθεί να στραγγίσουν τα χρώματα απ’ τις ζωές μας, το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride στη Θεσσαλονίκη σκορπίζει μια πολύχρωμη φλόγα. Έρχεται για 8η χρονιά να μιλήσει, να αναδείξει και να παλέψει για τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα. Αλλά όχι μόνο. Το REclaim Pride είναι ένα εγχείρημα από εμάς – για εμάς, μακριά από χορηγίες, διαφημίσεις και μεγάλα συμφέροντα.»

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Keywords
Τυχαία Θέματα