Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους 12 ομήρους, 10 Ισραηλινούς και δύο ξένους υπηκόους

Την απελευθέρωση 12 ομήρων της Χαμάς – δέκα Ισραηλινών και δύο υπηκόων άλλων χωρών, οι οποίοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Οι ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε είναι δέκα γυναίκες, εκ των οποίων μία ανήλικη (17 ετών).

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) επιβεβαίωσε ότι είδε μόνο γυναίκες στα οχήματα της ΔΕΕΣ, αφότου ολοκληρώθηκε η παράδοση των ομήρων από μασκοφόρους μαχητές

της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ που αναδημοσίευσαν οι The Times of Israel επισυνάπτεται φωτογραφία που δείχνει μια 17χρονη από την Ιερουσαλήμ να απελευθερώνεται από τους άνδρες της Χαμάς.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα φέρεται να δείχνει αυτοκινητοπομπή της Χαμάς που μεταφέρει ομήρους προκειμένου να παραδοθούν.

Από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει τουλάχιστον δέκα γυναίκες και παιδιά από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση τριπλάσιου αριθμού παλαιστινίων κρατουμένων.

Μέχρι σήμερα, 50 ισραηλινοί όμηροι (σ.σ. ορισμένοι εκ των οποίων με διπλή υπηκοότητα) έχουν απελευθερωθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή για τέσσερις ημέρες και παρατάθηκε για άλλο ένα 48ωρο. Επιπλέον, 19 υπήκοοι άλλων χωρών έχουν απελευθερωθεί από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση εκτός του πλαισίου της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν

Ditza Heiman, 84 ετών, από το κιμπούτς Nir Oz, μητέρα τεσσάρων παιδιών, θετή μητέρα τριών παιδιών, γιαγιά και προγιαγιά πέντε παιδιών.

Tamar (Tami) Metzger, 78 ετών, από το κιμπούτς Nir Oz. Ο σύζυγός της, Yoram Metzger, 80 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Ada Sagi, 75 ετών, από το κιμπούτς Nir Oz. Μητέρα τριών παιδιών, έμαθε αραβικά για να γίνει φίλη με τους γείτονές της και αργότερα δίδαξε τη γλώσσα σε άλλους ως τρόπο βελτίωσης της επικοινωνίας με τους Παλαιστίνιους που ζουν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Noralin Babadila Agojo, επίσης γνωστή ως Nora ή Natalie, γεννημένη στις Φιλιππίνες, 60 ετών. Την απήγαγαν από το κιμπούτς Nirim στις 7 Οκτωβρίου και ο ισραηλινής καταγωγής σύζυγός της Gideon Babani σκοτώθηκε. Το ζευγάρι ζούσε στην κεντρική πόλη Yehud και επισκεπτόταν φίλους στο κιμπούτς.

Rimon Kirsht Buchshtav, 36, επίσης από το κιμπούτς Nirim. Ο σύζυγός της, Yagev Buchshtav, 34 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Mia Leimberg, 17 ετών, η μητέρα της, Gabriela Leimberg, 59 ετών και η Clara Marman, 62 ετών, μέλος της οικογένειας . Απήχθησαν από το κιμπούτς Nir Yitzhak στις 7 Οκτωβρίου.

Ofelia Roitman, γεννημένη στην Αργεντινή , 77 ετών, από το κιμπούτς Nir Oz.

Meirav Tal, 54 ετών, από το κιμπούτς Nir Oz. Συνελήφθη όμηρος με τον σύντροφό της Yair Yaakov, 59 ετών, πατέρα των αδελφών Or Yaakov, 16 ετών και Yagil Yaakov, 13 ετών , που αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα.

Δέσμευση Νετανιάχουν να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Εν τω μεταξύ, εν μέσω των αυξανόμενων αναφορών από το Κατάρ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων παράτασης της συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Μπένι Γκάντζ προχώρησαν σε κάποιες αμφίθυμες δηλώσεις, επισημαίνοντας όμως αμφότεροι ότι στόχος είναι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

“Μέχρι στιγμής έχουμε απελευθερώσει 74 ομήρους – εκ των οποίων 50 παιδιά και γυναίκες περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, όπου πρόσθεσε: “Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε αυτό το πλαίσιο – να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους μας, γυναίκες και παιδιά. Και μετά, όλους ανεξαιρέτως”.

Από τη μεριά του ο Μπένι Γκάντζ, ο οποίος μετέχει και στο πολεμικό συμβούλιο, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι “βρισκόμαστε στο ήμισυ των ημερών κατά τις οποίες προσπαθούμε να επιτύχουμε την επιστροφή όλων των ομήρων, γυναικών και ανδρών που είναι δυνατόν να απελευθερωθούν από την ομηρία. Και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα δυνατά μέσα για να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους. Μετά την κατάπαυση του πυρός, η σύγκρουση θα ξαναρχίσει. Όλο το πολεμικό συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα αυτή τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”.

Keywords
Τυχαία Θέματα