El Mundo: Το σκάνδαλο Qatargate «αγγίζει» τον Αβραμόπουλο

“Το σκάνδαλο Qatargate αγγίζει τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο”, σημειώνει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Mundo, κάνοντας αναφορά στη σχέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τη ΜΚΟ “Combat Impunity”, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Η El Mundo επισημαίνει πως ήταν γνωστό ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως και άλλοι προβεβλημένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί,

όπως η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, συμμετείχαν τιμητικά στην εν λόγω ΜΚΟ, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. “Όμως αυτό που έγινε γνωστό αυτήν την Κυριακή είναι ότι ο Έλληνας δεν ήταν επίτιμο μέλος, αλλά λάμβανε αποζημίωση, και ότι η εξουσιοδότηση γι’ αυτό χορηγήθηκε από την Κομισιόν“, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα ξεκαθαρίζει πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν είναι καταγεγραμμένος σε γνωστά έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες για την υπόθεση, όμως πολιτικά η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη, καθώς δεν πρόκειται για έναν απλό ευρωβουλευτή, και επιπλέον επειδή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που εξετάζονται για τη θέση του πρώτου απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες του Κόλπου, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, τον πρώην επίτροπο της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού και τον πρώην ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Γιαν Κούμπις.

Η El Mundo επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της ιταλικής La Stampa, σύμφωνα με το οποίο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έλαβε ένα αδιευκρίνιστο ποσό από τη ΜΚΟ την 1η Οκτωβρίου του 2020. Ένα μήνα νωρίτερα, ο ίδιος είχε ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΔΣ της ΜΚΟ, με τις Βρυξέλλες να ζητούν πρόσθετη πληροφόρηση τον Οκτώβριο, λόγω ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων με το χαρτοφυλάκιο που είχε στο παρελθόν. Ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στις 10 Νοεμβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι θα ήταν επικεφαλής της διεθνούς προώθησης της ΜΚΟ, και οι εξηγήσεις του κρίθηκαν επαρκείς. Στις 10 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους η Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν γνωμοδότησε θετικά, εφόσον ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιδοθεί σε κανενός τύπου lobbying στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρά μόνο θα δημοσιεύει άρθρα, θα απευθύνει ομιλίες και θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις, χωρίς να χρησιμοποιεί ευαίσθητες πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του λόγω του παρελθόντος του στην Κομισιόν. Στις 3 Φεβρουαρίου 2021 η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψε την άδεια της Κομισιόν για τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ.

Όμως τα έγγραφα στα οποία έχει πρόσβαση η El Mundo δίνουν περισσότερα στοιχεία. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε πως η ΜΚΟ του Παντζέρι δεν έλαβε ποτέ κοινοτικούς πόρους, αλλά έχει λάβει δωρεές από το Ίδρυμα Ανάπτυξης Sekunjalo, το φιλανθρωπικό ίδρυμα μίας μεγάλης νοτιοαφρικανικής πολυεθνικής που, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες αρκετών κρατών, λαμβάνει σημαντικές δωρεές  εκ μέρους του Κατάρ.

Όμως αυτό που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι ότι το “πράσινο φως” της Κομισιόν δόθηκε παρότι η ΜΚΟ του Παντζέρι δεν είχε ενταχθεί στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, που περιλαμβάνει πάνω από 12.000 οργανισμούς και ομάδες άσκησης πίεσης. Στις εξηγήσεις του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ισχυριστεί πως, σύμφωνα με τα όσα του είχε πει ο Παντζέρι, αυτό ήταν εξαιτίας της πανδημίας, και του είχε εγγυηθεί ότι θα διορθωνόταν σύντομα. Ωστόσο, τα στοιχεία της ΜΚΟ μέχρι σήμερα δεν έχουν ενταχθεί στο μητρώο.

Τι υποστηρίζει ο ίδιος

«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτως, από την Πρόεδρό Von der Leyen» τονίζει από την πλευρά του ο πρώην επίτροπος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με το δημοσίευμα της La Stampa.

«Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3750€) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρ. του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Και καταλήγει η δήλωσή του: «Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή»

Keywords
Τυχαία Θέματα