Ύστατη προσπάθεια για τεχνική συμφωνία – Μεγάλη η νύχτα στο Χίλτον

21:25 7/3/2017 - Πηγή: BankWars

upd: Η αποψινή συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο Χίλτον, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη, θα κρίνει αν τελικά θα βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης, με ορίζοντα το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Τεχνική συμφωνία ως τις 20 Μαρτίου, που συνεδριάζει το Eurogroup «βλέπει» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Το κορυφαίο αυτό στέλεχος, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να συνεχισθούν και αύριο. Αυτή την ώρα στο Χίλτον γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις σε χωριστές ομάδες, οι θεσμοί

μεταξύ τους και με τα αρχηγεία τους και το οικονομικό επιτελείο σε ανοιχτή γραμμή με το μέγαρο Μαξίμου.

Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως “παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης”, προσθέτοντας: “Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος”.

Τέλος, επανέλαβε: “Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής”.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πλευρές αναφέρουν ότι τ ο ΔΝΤ δέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 είναι μηδενικό, καθώς έχει δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ για το 2016.

Αυτό το στοιχείο, θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συνυπογράψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά από την πιστοποίηση των σχετικών αριθμών τον Απρίλιο από τη Eurostat, χωρίς νέα μέτρα για το 2018 αλλά μόνο για το 2019 (μείωση αφορολογήτου, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 ή το 2020), με παράλληλο όμως, το άγνωστο, μέχρις στιγμής, πρόγραμμα των “θετικών μέτρων”.

Ως προς τα θετικά μέτρα, το ΔΝΤ επιμένει στη συνταγή μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί, το πακέτο των αντίμετρων να εστιάζεται σε παροχές στις κατώτερες εισοδηματικά τάξεις.

Το bankwars, έχει από χθες επισημάνει, όσον αφορά στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων, ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει “με κουμπάρο τον Γιάννη Στουρνάρα”:

http://www.bankwars.gr/%ce%b8%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%83-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf/

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Μπορεί η δήλωση Σόιμπλε να επικεντρώνεται στο «Είμαστε “ανοιχτοί” στο να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι τώρα αλλά το 2018 και εφόσον καταστεί αναγκαία η υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσης» και στο “είναι στο χέρι της Ελλάδας η απόφαση για το αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη», όμως στις δηλώσεις, υπάρχουν στοιχεία “παράθυρα” για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Εάν όλες οι πλευρές στηρίξουν τη συμφωνία, τότε είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει», είπε, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων.Όσον αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο Σόιμπλε παρέπεμψε στους θεσμούς, εξηγώντας πως ο καθορισμός των στόχων θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα