BMPS: «Τρέχει» πώληση επισφαλών δανείων €28 δισ.

Στην επιτάχυνση της πώλησης επισφαλών δανείων αξίας 28 δισ. ευρώ, αφού πρώτα οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές εγκρίνουν το επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσής της, επιθυμεί να προχωρήσει η ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η ιταλική τράπεζα

επιθυμεί να πωλήσει τα εν λόγω δάνεια ως «πακέτο» και θα δώσει στους ενδιαφερόμενους το χρονικό περιθώριο μόλις ενός μηνός προκειμένου να τα εξετάσουν, πριν καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επιπρόσθετα η τράπεζα φέρεται πρόθυμη να πωλήσει συγκεκριμένα δάνεια στο 25% ή και χαμηλότερα της αξίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο προβληματικός τραπεζικός όμιλος έχει σχεδιάσει ένα νέο business plan για την αναδιάρθρωσή του, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για στήριξη από κρατικά κεφάλαια. Η κρατική διάσωση κρίθηκε απαραίτητη από τη στιγμή που η τράπεζα δεν κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών τον Δεκέμβριο.

Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εγκρίνει το business plan μόνο εάν είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες που ισχύουν, ενώ εργάζεται, προς αυτόν τον σκοπό, στενά τόσο με την ΕΚΤ όσο και με τις ιταλικές αρχές. Πάντως δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε θα δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις προκειμένου το ιταλικό δημόσιο να μπορέσει να διαθέσει κεφάλαια στην BMPS.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ιταλική τράπεζα βρίσκεται, ήδη, σε επαφή με διεθνή funds προκειμένου να εξετάσει τις προθέσεις τους για αγορά των επισφαλών της δανείων. Πάντως η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, είθισται, να καθυστερεί για αρκετούς μήνες.

Η BMPS έχει στο ισολογισμό της επισφαλή δάνεια 46 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 34,5% των συνολικών δανείων που έχει χορηγήσει, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων εκ μέρους της. Υπάρχουν ακόμη πέντε ιταλικές τράπεζες που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές με το αντίστοιχο ποσοστό επισφαλών δανείων να φθάνει στο 16% των συνολικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα