Ξεκινούν ξανά διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αντώνης Σαμαράς και οικονομικό επιτελείο «κλείδωσαν» τα 13,5 δισ. ευρώ αλλά εκκρεμεί το «ΟΚ» από κόμματα και τρόικα. Ετοιμάζεται και το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 με περικοπές δαπανών 6-8 δισ. ευρώ, ελάχιστα επιπλέον έσοδα και ύφεση 3,5%-4%. Την Δευτέρα ξεκινά ο 3ος γύρος με την τρόικα στην Αθήνα.

Υπό

το βάρος της συνταγματικής υποχρέωσης για προσχέδιο προϋπολογισμού την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να κλείσει τα ποσά του 2013, χωρίς να υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία με κόμματα αλλά και με τρόικα για το «πακέτο». Το μόνο που υπάρχει είναι η συμφωνία για τα 13,5 δισ. ευρώ που ελήφθη χθες σε πολύωρη σύσκεψη μεταξύ του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ κ.κ. Γ. Στουρνάρα, Χ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη.

Το πακέτο (φέρεται να περιλαμβάνει όλα τα κοινωνικά επώδυνα μέτρα πλην απολύσεων) τελεί υπό την έγκριση των πολιτικών κομμάτων αλλά και της ίδιας της τρόικας. Η πρώτη ανάγνωση των μέτρων στο εξωτερικό θα γίνει την Παρασκευή στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών (συνεδρίαση Euro Working Group).

Η δεύτερη πράξη ξεκινά την Δευτέρα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που επιχειρείται να είναι έτοιμο έως τότε αλλά και με την τρόικα. Το ΓΛΚ υποχρεούται (άρθρο 79 συντάγματος) να καταθέσει το προσχέδιο στη Βουλή έως την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που θα αρχίζει ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα η οποία επιστρέφει το σαββατοκύριακο στην Αθήνα για τα μέτρα και το μνημόνιο…

Οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δουλεύουν πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα έως την Δευτέρα αν και κάποια στελέχη δεν θεωρούν δεδομένη την ανακοίνωσή του. Κάνουν επίσης λόγο για ένα «προσχέδιο» που αφενός είναι φτιαγμένο για να… αλλάξει (π.χ. λόγω επιμήκυνσης) αλλά και για να δείξει στους «επιτηρητές» ότι η Ελλάδα… προσαρμόζεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές περιλαμβάνει:

- Ένα πακέτο της τάξης των 6-8 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών. Δηλαδή τοποθετεί στο 2013 το πιο μεγάλο μέρος από τα μέτρα αξίας 11,5 δισ. ευρώ (συνολικό πακέτο για την περίοδο 2013-2014).

- Από μηδενικά έως ελάχιστα επιπλέον έσοδα τη στιγμή που το μνημόνιο αναφέρει 2 δισ. ευρώ επιπλέον για τη 2ετία. Η εξήγηση που προς το παρόν δίδεται είναι ότι μετά την ακύρωση του κεφαλικού φόρου αναζητείται η πηγή επιπλέον εσόδων για το 2013 με τη τρόικα προς το παρόν να μην δέχεται τη φοροδιαφυγή ως «αποδοτική» παρέμβαση. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η νέα κλίμακα και οι άλλες φορολογικές παρεμβάσεις προγραμματίζονται να ισχύουν από το 2014 για τα εισοδήματα του 2013.

- Ύφεση και το 2013 της τάξης του 3,5%-4% λόγω των νέων περικοπών δαπανών. Ύφεση προβλέπεται και για το 2014…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα… διαφοροποιούνταν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες αναλόγως των αποτελεσμάτων πολύωρων συσκέψεων για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ που λαμβάνουν χώρα από το Σάββατο στο ΥΠΟΙΚ. Στόχος είναι να αιτιολογηθούν όσο το δυνατό καλύτερα τα «διαρθρωτικά» μέτρα για να κλείσει το πακέτο

Keywords
Τυχαία Θέματα