ΒΟΥΛΗ: Τι είπαν οι “πρωταγωνιστές” για το πολυνομοσχέδιο – Στουρνάρας, Λαφαζάνης, Βενιζέλος, Μιχαλολιάκος, Παπαρήγα

Έντονες οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή την Κυριακή των Βαίων. Δείτε τα βασικά σημεία των ομιλιών των πρωταγωνιστών της ημέρας.

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής»

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής».

«Με τη συμφωνία με

την τρόικα κλείνουμε το κενό παραγωγής – εγχώριας δαπάνης που είχε η χώρα μας, και οι εταίροι μας προσφέρουν χρηματοδοτικούς πόρους όσο οι αγορές είναι κλειστές. Είναι ευχής έργο αυτό να γίνει με αύξηση παραγωγή και μείωση δαπάνης», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «η εναλλακτική λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Ήταν και είναι καταστροφική λύση».

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και παράλληλα ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται όχι μόνο από τα διεθνή μήντια, αλλά και από τον Σόιμπλε. Αλλά «και ο ΣΥΡΙΖΑ πια μιλά για πιθανότητα νέων μέτρων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικά μέτρα».

Π. Λαφαζάνης: Εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση.

«Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο υπουργός Οικονομικών. Αρχίζω να αμφιβάλλω και σε ποιον πλανήτη ζείτε. Αυτά που μας λέτε είναι εκθέσεις ιδεών την ώρα που καταστρέφεται η κοινωνία», απάντησε στον Γ. Στουρνάρα .

«Μας είπατε παραμύθια για αγρίους. Μας λέτε εσείς, ο αρχιτέκτονας της πολιτικής του εκσυγχρονισμού, ότι για κάθε 110 που παράγεται δαπανούσαμε 115; Εμείς σας λέγαμε ότι για κάθε 1 ευρώ ανάπτυξης, δαπανάτε 4 ευρώ. Και σεις μας λέγατε ανθρώπους των σπηλαίων», υπενθύμισε ο Π. Λαφαζάνης.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου επεσήμανε ότι «παίρνετε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Τα 2 δισ. είναι το χαράτσι, 500 εκατ. από τα φωτοβολταϊκά» και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν, όταν εν μέσω ύφεσης παίρνετε μέτρα 6 δις που θα πληρώσει ο λαός, να υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου;».

Για το χαράτσι στα ακίνητα ο Π. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι το ΣτΕ το αποδέχθηκε εκτάκτως και μόνο επειδή θα ίσχυε για 2 χρόνια, και τόνισε ότι «είναι η χαριστική βολή στην οικοδομή που έχει βουλιάξει».

Αναφερόμενος στις προωθούμενες απολύσεις στο Δημόσιο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τέτοιου είδους πολιτική είχαν εφαρμόσει οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις» και ότι «πρώτη φορά γίνεται προγκρόμ αυθαίρετων απολύσεων. Κάνετε καθεστώς τις μαζικές απολύσεις. Από τον πόλεμο είχε να γίνει αυτό». «Με ποιο δικαίωμα στέλνετε τον κόσμο στον Καιάδα; Για ανθρώπους μιλάμε που προσπαθούν να επιβιώσουν όχι να πλουτίσουν», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την αύξηση της διδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι γίνεται για να μην προσληφθούν χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και για να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παράλληλα, συνέχισε ο Π. Λαφαζάνης, διαλύονται επαγγελματικοί κλάδοι όπως οι αρτοποιοί, οι λογιστές, οι ξεναγοί.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αλλαγές του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ και εκφεύγει και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Π. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι το κράτος, οι πολίτες δίνουν 50 δισ. στο ΤΧΣ, αλλά δεν θα μπορούν να ελέγξουν την διαχείρισή τους. Στόχος, συνέχισε, είναι «να μην υπάρχει δημόσιος έλεγχος και να παραμένουν οι τράπεζες στον έλεγχο της τρόικας, να πάνε σε «υπόγεια» ιδιωτικά και πολυεθνικά συμφέροντα». «Δεν σας αρκούσε η σχετική ανεξαρτησία που είχε το ΤΧΣ, θέλατε να εξασφαλιστείτε πλήρως. Παράδοση απόλυτη στην τρόικα» πρόσθεσε και κατέληξε «αυτή την διάταξη θα την πάρετε πίσω, δεν εξουσιοδοτείστε από κανένα να χρηματοδοτείτε με λεφτά του δημοσίου ΝΠΙΔ».

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό, δημαγωγία, αντιφατικό λόγο και ανευθυνότητα.

«Σήμερα ο κ. Τσίπρας το πήρε πολύ αριστερά, υπάρχουν πάλλες τοποθετήσεις του στο εξωτερικό όπου είναι πολύ πιο συστημικός, θεσμικός … σήμερα τον είδα αριστερό, ριζοσπάστη και θυμωμενο» σημείωσε σε ειρωνικό τόνο.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ – ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ

Όπως είπε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι θυμωμένος γιατί διαβλέπει την προοπτική της εξόδου της χώρας από την κρίση και γιατί είναι αιχμάλωτος μια αντίφασης της ίδιας της παράταξης του που δεν μπορεί να ισορροπήσει αναμέσα σε μία ευρωπαϊκή προοτπικη και μια σε μια στραγηγική έντιμη, οπως του ΚΚΕ που λέει ότι δεν μπορείς να λες το κραυγαλέο ψέμα ότι θα είμαι μέσα στο ευρώ και έξω από το μνημόνιο.

Ακόμη έκανε λόγο για φαντασιώσεις του κ. Τσίπρα, μέσα στις οποίες, όπως είπε, είναι «να είναι και Τσάβες και Γκρίλο μέσα στην Ελλάδα», κατηγορώντας τον ταυτόχρονα πως ψάχνει για συμμαχίες εκεί που δεν υπάρχουν και σε χώρες που δεν ευδοκιμούν. Μάλιστα είπε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται σαν σύγχρονος μεσαιωνικός άνθρωπος που παρακαλάει να έρθει να έρθει το τέλος του κόσμου για να δικαιωθεί πολιτικά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έλαβε τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις και πέτυχε τις ευνοϊκές συμφωνίες που αποδίδουν σήμερα παίρνοντας μεγάλο κόστος ενώ σήμερα συμμετέχει ως κυβερνητικός εταίρος με μόνο γνώμονα την σωτηρία της χώρας. «Αν δεν μπαίναμε στον Μηχανισμό Στήριξης και ακολουθούσαμε το περιβόητο εναλλακτικό σενάριο θα επέρχονταν η πλήρης καταστροφή» είπε δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας για «βιασμό της λογικής».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των προτάσεων του κόμματός για την ανάσχεση της ανεργίας και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός, αλλά πρόκειται για πολιτική συμφωνία των αρχηγών των κομμάτων».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ακόμη τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να τεθεί τώρα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και στην ανάγκη ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης, ενώ τόνισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοχή και την αποδοτικότητα της κυβέρνησης».

Ν. Μιχαλολιάκος: Αν χρειαστεί, «ναι» σε επιστροφή στη δραχμή

«Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ εμείς απαντάμε: ναι, αν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή για να σταματήσει η υποταγή», είναι η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Νωρίτερα ο κ. Μιχαλολιάκος προέβλεψε ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές έρχεται θύελλα με σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σύγκρουση που δεν αποκλείεται να καταλήξει στην κατάρρευση του ευρώ αλλά η κυβέρνηση θα έχει στο μεταξύ προκαλέσει ήδη το ξεπούλημα της πατρίδας, όπως υποστήριξε.

«Είπε ο κ. Στουρνάρας ότι αν δεν προχωρήσουμε θα επιστρέψουμε στη δραχμή και θα πάμε δεκαετίες πίσω. Μα έχουμε πάει δεκαετίες πίσω κύριε υπουργέ των Οικονομικών και εσείς μάλλον δεν το αντιλαμβάνεστε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα, κάνοντας παράλληλα λόγο για εκβιαστική τακτική της κυβέρνησης έναντι των βουλευτών ότι αν δεν ψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα πάρουμε τη δόση.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη η οποία αν και την υβρίζουν οι νταβατζήδες που κατευθύνουν κανάλια και φυλλάδες, παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση».

Ταυτόχρονα κατήγγειλε «ωμό εκβιασμό» και για το θέμα των απολύσεων από το δημόσιο λέγοντας ότι ξέρει υπαλλήλους με προσόντα που μπήκαν στο δημόσιο με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ αλλά κινδυνεύουν να φύγουν και την ίδια ώρα «θα μείνουν στο δημόσιο τα κομματόσκυλα που μπήκανε από το παράθυρο».

Κάνοντας αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, ότι Μανωλάδες υπάρχουν πολλές, υπάρχουν και στη σκάλα Λακωνίας που και εκεί εργάζονται μένοντας σε παραπήγματα ενώ εμβολιάζεται κόσμος ομαδικά.

Αναφερόμενος στην Αριστερά, άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος αν θα κάνουν την επανάσταση εκείνοι που επισκέπτονται τον Σόϊμπλε, ενώ για όσους μιλάνε για το συνταγματικό τόξο από το οποίο πρέπει να απουσιάσει η Χρυσή Αυγή, ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε ότι γνωρίζει «ένα δηλητηριώδες βέλος του συνταγματικού τόξου που είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και έγινε από τα κόμματα που το συγκροτούν».

Παπαρήγα κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά κατά της κυβέρνησης αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη δική της παρέμβαση.

Όπως υποστήριξε, η βασική αντιπαράθεση μέσα στη Βουλή δεν είναι πια μνημονιακές – αντιμνημονιακές δυνάμες, αλλα για το ποια συνταγή βγάζει την καταπιταλιστική οικονομία από την κρίση της. Επομένως, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, από τη σκοπιά του λαού δεν υπάρχει καμία διαφορά.

Όπως είπε, η ΝΔ εξαπατά το λαό με εκφοβισμό και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρύβοντας την αλήθεια, με αυταπάτες. «Έχουμε δηλαδή από την μια το μαστίγιο και από την άλλη το καρότο. Στα Τρίκαλα στα δυο στενά ο λαός ο οποίος όμως δεν μπορεί να γίνει σακαφλιάς». Επιπροσθέτως, είπε ότι «αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση θέλει να σώσει την οικονομία με αυτά τα μέτρα. Μόνο που όταν λέμε οικονομία και κοινωνία δεν υπάρχει ενιαίο συμφέρον και ενιαία ηθική. Αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων» και πρόσθεσε: «Κλασικό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει κάτι παραπάνω για να έρθει στην κυβέρνηση αφού έχει ίδια στρατηγική. Έχει ξεκαθαριστεί ότι η καταδίκη του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολιτική. Δεν λέει και τίποτα. Με πολιτικές αποφάσεις δεν αλλάζουν οι καπιταλιστικές τάσεις».

Keywords
βουλη, στουρναρας, λαφαζάνης, βενιζελος, μιχαλολιάκος, μιχαλολιάκος, πολυνομοσχεδιο, ειπαν, λαφαζάνης, απολυσεις στο δημοσιο, τελος του κοσμου, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, συριζα, τροικα, λύση, σόιμπλε, δις, νπιδ, τραπεζες, τσιπρας, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, μνημονιο, τσαβες, ελλαδα, γνώμονα, ΦΠΑ, δραχμη, δίλημμα, εκλογες, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΑΣΕΠ, τρικαλα, αυξηση φπα, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, αυθαιρετα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, σκοπια, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, νίκος μιχαλολιάκος, αλεκα παπαρηγα, κομματα, μιλα, χαρατσι, φπα στην εστιαση, αναπληρωτες, χωρες, το θεμα, ακινητα, αυγη, βημα, εξοδος, ηθικη, θεμα, νπιδ, οικονομια, σωτηρια, το βημα, ψεμα, ωρα, αυξηση, αισιοδοξια, ανθρωπος, βαιων, γεγονοτα, γινει, γινεται, γνώμονα, δυναμη, δημοσιο, δειτε, δικη, δίλημμα, δις, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, ερχεται, εστιαση, ιδια, θυελλα, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κομμα, κυριακη των βαιων, λεφτα, λύση, λογο, μειωση, μπορεις, παραμυθια, παμε, σεναριο, συζητηση, συνταγη, σόιμπλε, τοξο, τριτη, των βαιων, φορα, χρυση, ωρες, αγορες, δικαιωμα, εμφαση, χωρα, κυριακη, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα