Δείτε για ποιούς…έφεξε στη Βουλή – Οι προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο – Προσλήψεις ανέργων στους Δήμους με μισθό 427-490 ευρώ

ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ “ΦΤΩΧΟΥΣ”, ρύθμιση για επιχειρήσεις Μακεδονίας – Θράκης που πήραν ενισχύσεις και κρίθηκαν παράνομες από την Κομισιόν που τους ζητά τα χρήματα πίσω, αποδοχή ενός άρθρου από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία που προβλέπει να προσληφθούν άνεργοι σε κοινοφελη έργα των Δήμων “όταν υπάρξουν λεφτά στον προυπολογισμό”, βελτίωση της διάταξης

για το κατεψυγμένο ψωμί, ρύθμιση μισθολογική για όσους πέτυχαν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2010 και μία υπόσχεση ότι θα εξεταστεί η περίπτωση ρύθμισης των χρεών προς Δήμους και γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι οι “προσθήκες” που πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο με την επιμονή βουλευτών και τη θετική “γνωμάτευση” του υπουργού Οικονομικών.

ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΠΕΡΑΣΕ μερικώς και το δεύτερο άρθρο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία. Σε ό,τι αφορά τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, αυτή μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».
ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ 427-490 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ

Η διατύπωση της νομοτεχνικής προσθήκης του κ. Στουρνάρα, για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε γίνει νωρίτερα γνωστό), προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως – ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.

Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το Προεδρείο, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ’ τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η διατύπωση λέει «εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις». Όταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός – αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι’ αυτούς».

ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Προσθήκη-ανάσα για όσους είναι ή έχουν ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.Σύμφωνα με αυτήν, πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος του ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.

Συγκεκριμένα στη διάταξη αναφέρεται ότι «για ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκουν κατά κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο που ευρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλείται με φτώχεια, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται σε Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα εξειδικευτούν τα κριτήρια και θα καθορίσουν τα αρμόδια όργανα και η εφαρμοστέα διαδικασία για την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή για την μείωση του ύψους του, στο μέτρο που είναι αναγκαίο, ή για την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής, έτσι ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ίδιων ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά».

Οι κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων Μακεδονίας και Θράκης που κρίθηκαν παράνομες από την Κομισιόν
Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Δεκτό το άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε ΟΤΑ

Το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας αποδέχθηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ομως απέρριψε, για δημοσιονομικούς λόγους, το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, που πρότεινε την υπό όρους μείωση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων.

«Η εφαρμογή της πρότασης για απασχόληση ανέργων σε κοινωφελή προγράμματα δήμων και περιφερειών, αντιμετωπίζει τους ανέργους ως παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας», παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν έχουμε τους δημοσιονομικούς πόρους» για να στηριχθεί το μέτρο, ωστόσο δεσμεύθηκε να το ξαναδεί όταν θα υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

Νομοτεχνική βελτίωση για το bake off

Με άλλη προσθήκη που κατέθεσε ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».Τα χρέη στους ΔήμουςΕπίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2010Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε και την αποδοχή τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την τακτοποίηση μισθολογικής εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2010.
Keywords
Τυχαία Θέματα